Burger Kingtől a világhírig - 10 érdekesség a 60 éves Meg Ryanről

Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Matt Winkelmeyer -
Tom Hanks érdekesség színész Meg Ryan Hollywood születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meg Ryant kétségkívül jól ismerik a romantikus vígjátékok rajongói. Ez a műfaj tette őt naggyá, egy csapásra világhírűvé, azonban, amilyen sebesen megindult felfelé a karrierje, olyan gyorsan el is tűnt a süllyesztőben.

Egykoron Hollywood fényesen ragyogó csillaga volt, az elmúlt években viszont csak a bulvárújságok címlapjain találkozhatunk vele. Hol plasztikai műtétjeivel borzolta a kedélyeket, hol románcaival okozott meglepetést. Meg Ryan legutóbbi filmjei pedig nem arattak túl nagy sikert, de ez egy fikarcnyit sem von le egykori kasszasikereinek értékéből!

Összegyűjtöttünk 10 érdekességet a most 60 éves színésznőről.

1. Nem ez az igazi neve

Meg 1961. november 19-én látta meg a napvilágot Fairfieldben. Az anyakönyvezett neve azonban jócskán hosszabb annál, mint amivel világhírű lett. A szülei ugyanis a Margaret Mary Emily Anne Hyra nevet adták neki. Meg akkor volt kénytelen váltani, amikor beválasztották az amerikai tévés színészek szövetségébe, a választása pedig nagymamája leánykori nevére, a Ryanre esett.

60 éves Meg Ryan Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Matt Winkelmeyer

2. Nem is színésznek tanult

Eredetileg újságírónak készült. Először a connecticuti, majd a New York-i egyetemre járt, azonban felfelé ívelő színészi karrierje miatt otthagyta a sulit és nem szerezte meg a diplomát.

3. Reklámokban is szerepelt

Mielőtt befutott volna színészként, több mindenben is kipróbálta magát. Dolgozott modellként, valamint szerepelt több tévéreklámban is. Az egyik legismertebb ilyen megjelenése a Burger King kisfilmjében volt. Egyetemi éveiben kezdett rendszeresen filmezni, játszott többek között egy szappanoperában is.

4. Az első filmes szerep

Mozifilmes bemutatkozása a Gazdagok és híresekben volt 1981-ben. A filmet a magyar származású Oscar-díjas George Cukor rendezte.

5. Az első siker

Meg Ryan első és talán legnagyobb sikerét az 1989-ben bemutatott Harry és Sallyvel érte el. A film két fiatalról szól, akik egyetemi éveik alatt találkoznak egymással, majd közösen indulnak autóval Chicagóból New Yorkba. Rögtön az út elején tisztázzák: férfi és nő között nem lehet barátság, hiszen azt mindig tönkreteszi a szex. Ekkor elválnak útjaik, ám később újra találkoznak és kiderül: a szerelem győzedelmeskedik-e a barátság fölött.

Meg Ryan első és talán legnagyobb sikerét az 1989-ben bemutatott Harry és Sallyvel érte el Forrás: Collection ChristopheL via AFP/Castle Rock Entertainment, Nelson Entertainment/Castle Rock Entertainment

6. Tom Hanks visszatérő partnere

Kevés olyan színészről tudunk, akik a mozivásznon annyira szoros párost alkotnának, mint Meg Ryan és Tom Hanks. Négy nagyjátékfilmet is forgattak együtt az elmúlt harminc év alatt. Az első volt a sorban az 1990-es Joe és a vulkán, ezt követte a Szerelem hullámhosszán 1993-ban, majd öt évvel később A szerelem hálójában. Legutolsó filmes találkozásukra 2015-ben, az Ithacában került sor.

7. Színész férj és színész gyermek

Meg 1991-ben kötötte össze az életét a szintén szakmabeli Dennis Quaiddel. Házasságukból egy fiuk született, Jack, aki szüleihez hasonlóan a színészi pályát választotta, ám jóval kevesebb sikerrel járt eddig, mint felmenői. Ryan és Quaid kapcsolata 2001-ben, tíz év után ért véget. Ekkor Jack mindössze 9 esztendős volt.

8. Az adoptálás mellett döntött

Öt évvel válása után a színésznő örökbefogadott egy 14 hónapos kínai kislányt, akinek a Daisy True nevet adta. Úgy tudni, a kislány és Meg fia jól kijönnek egymással.

9. Kedvelt szinkronhang

Idehaza ez kevésbé érvényesült, de Meg Ryan kiváló szinkronhangként is sikert sikerre halmozott. Ő szólaltatta meg például a népszerű Disney-mese, az Anasztázia főszereplőjét. Ezért az alakításáért 1999-ben a legjobb szinkronhangnak is jelölték.

Ő szólaltatta meg a népszerű Disney-mese, az Anasztázia főszereplőjét Forrás: Fox Animation Studios, AFP

10. Régóta nincs új filmje

Meg Ryan lassan hat éve úgy él, mint aki visszavonult. Bár hivatalosan nem mondta ki soha, hogy felhagy a színészettel, mégsem láthatjuk sem újabb filmekben, tévésorozatokban és műsorokban is csak elvétve mutatkozik. Eddigi legutolsó munkája az Ithaca című történelmi dráma volt 2015-ben, melynek ő volt a rendezője. Meg színészként is feltűnt az alkotásban, akárcsak fia, Jack és barátja, Tom Hanks is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.