Hálószobai titkok - hogyan függ össze a szexuális élet az alvópózokkal?

Forrás: Shutterstock -
szex szexuális élet alvás pozíciók magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gondolkoztál már azon, hogy mi a jelentősége annak, hogy milyen pózban alszotok a pároddal?

Kiderült, hogy sokat elmond a párok szexuális életéről az, hogy milyen pózban alszanak, legyen szó kiskifli-nagykifliről, összefonódásról, vagy esetleg arról, hogy az egyik fél uralja az ágy egészét.

Egy pár alvási szokásai sokat elárulhatnak a párkapcsolatuk dinamikájáról, és arról is, hogy hogyan éreznek egymás iránt.

Vajon azok a párok, akik a hátukon alszanak, kevésbé szenvedélyesek az ágyban? Vagy épp ellenkezőleg, ők a legnagyobb lepedőakrobaták?

Anne Marie Boyan, aki létrehozta a The Sleep Care Company-t, megvizsgálta, hogy mit árulnak el a párok alvási szokásai a párkapcsolatukról.

Azt tudjuk, hogy az alváshiány rengeteg módon befolyásolja az egészségünket és kiegyensúlyozottságunkat: morgósok leszünk, romlik a koncentrációnk, megnő az étvágyunk, és még a szexuális étvágyunkra is negatív hatással van.

Fontos kialakítani egy jó esti rutint, amiben időt szánunk a szexre is, mivel több szuper egészségügyi hatása is van az együttléteknek. Azt már tudjuk, hogy az esti, nehéz edzések felpörgetnek minket, ezzel megnehezítve az alvást, de a szakértő szerint az esti összebújást inkább egy kellemes, relaxációs, levezető gyakorlathoz lehetne hasonlítani.

Fontos kialakítani egy jó esti rutint, amiben időt szánunk a szexre is Forrás: Shutterstock

Egy aktus alatt nagyjából 69-100 kalóriát égetünk el, és serkenti a vérkeringést is. Ezen felül csökkenti a stresszt, ráadásul az orgazmus segíti a melatonin, vagyis "alváshormon" termelést, amit a szervezet amúgy is termel, hogy felkészítse magát az alvásra.

A szakértő arról is beszél, hogy a rendszeres, kiegyensúlyozott szexuális élet segíti a jobb minőségű alvást és a nők ösztrogén termelését. Ráadásul a rendszeres összebújás hozzájárul ahhoz, hogy párkapcsolatunkban biztonságban, kiegyensúlyozottan érezzük magunkat.

Anne Marie Boyan, aki funkcionális táplálkozási szakértő is beszámolt arról, hogy a gyakori alváspózok mit árulhatnak el szexuális életünkről:

Kiskifli-nagykifli

Klasszikus alváspóz, és talán a legelterjedtebb azon párok között, akik komfortosan élik meg intimitásukat. Védelmező ösztönt, bizalmat jelent a párok között. Azok a párok, akik sűrűn alszanak ebben a pozícióban, kiegyensúlyozottan érzik magukat a párkapcsolatukban.

A kiskifli-nagykifli védelmező ösztönt, bizalmat jelent a párok között Forrás: Shutterstock

Csak a popsi ér össze

Ez az a póz, amikor a párok egymásnak háttal alszanak, de közben keresik egymás érintését, ezért jobb híján a fenekük ér össze. Ez a póz arra utal, hogy a pár között van kötődés, de emellett mindkét félnek szüksége van saját térre az ágyban. Általában azok a párok alszanak így, már jó ideje együtt vannak, és nagyon nyugodtak a párkapcsolatukat tekintve, vagy azoknál a friss pároknál, akiknél egyelőre nem merült fel a bizalmatlanság kérdése.

Az összebújós

A tipikus filmes bújás, amikor az egyik fél a másik vállára hajtott fejjel alszik, lábaik pedig egymásba fonódnak. Azok a párok szoktak így aludni, akiknél vagy újra fellángolt a szerelem, vagy azok, akik nemrég jöttek össze. Ez a póz a törődés, védelmezés jele. Az a fél, amelyik a hátán fekszik, általában a védelmezőbb és magabiztos, a bújó fél pedig általában független, de értékeli párja szerelmét.

Azok a párok szoktak így aludni, akiknél vagy újra fellángolt a szerelem, vagy azok, akik nemrég jöttek össze Forrás: Shutterstock

Mindkét fél a hasán alszik

Ha mindkét fél a hasán alszik, és sehol sem ér össze a testük, az sajnos nem az intimitás és bizalom jele. A hason alvás védekezést sugall, ami értintheti akár az önértékelést, jelezhet szorongást, vagy a szexuális partnerek közötti bizalom hiányát.

A kioldódó csomó

A párok összebújva alszanak el, de az éjszaka folyamán egyre inkább eltávolodnak egymástól, és mindenki visszatér a saját térfelére. Az intimitás és a függetlenség szeretetét jelenti, azok a párok alszanak így, akik már egy ideje együtt vannak, de boldog és kiegyensúlyozott a párkapcsolatuk.

Azok a párok alszanak így, akik már egy ideje együtt vannak, de boldog és kiegyensúlyozott a párkapcsolatuk Forrás: Shutterstock

A szabadság szerelmesei

Bár elsőre nem hangzik romantikusan, azok a párok alszanak így, akik között mély kötődés van, de közben mindkét fél élvezi saját függetlenségét. A stabil párok gyakran alszanak így.

Hínár

Nagyon intim póz, amikor a párok teljesen összefonódva alszanak. A nagyon friss párokra jellemző, vagy azoknál, akik valamiért hirtelen nagyon intenzíven élik meg a kötődést. Vannak olyan párok, akik egész párkapcsolatuk alatt megtartják ezt az alvópózt, de ez nem feltétlenül jelent jót. Arra is utalhat, hogy a párok nagyon összenőttek, és függőségi viszony alakult ki közöttük.

A helyfoglaló

Ahogy a nevében is benne van, ez a póz arra utal, amikor az egyik fél az egész ágyat elfoglalja, leuralja a terepet. Ez azt is jelentheti, hogy a helyfoglaló fél a domináns a párkapcsolatban, míg a másik, kiszorított fél a szubmisszív.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.