Nemsokára jön a laborkávé: a sejttenyésztett kávé laboratóriumokban készül

Forrás: Shutterstock -
kávétermesztés magazin kávé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha kávéimádó vagy, akkor hamarosan más oldaláról is megismerheted ezt a nedűt, ugyanis a cél, hogy fenntarthatóbb módon állítsák elő a világszerte ezt a nagy népszerűségnek örvendő italt. 

Elsőre lehet, hogy bizarrnak tűnhet, de a laboratóriumban előállított kávénak bizony rengeteg előnye van a jövőre nézve: ez mindenképpen egy fenntarthatóbb alternatívát kínál az igazi kávé termesztésével szemben.

A kávé iránti kereslet évről évre egyre inkább csak nő, emiatt pedig egyre nagyobb területekre van szükség a kávébab termesztéséhez, ami erdőirtáshoz vezethet. Ezzel szemben a laboratóriumban termesztett kávé javára szólnak a környezetvédelem előnyei, köztük a növényvédő szerek és műtrágyák alkalmazásának csökkentése.

Elsőként a finnek voltak azok, akik belevágtak abba a kutatómunkába, hogy olyan kávét alkossanak, mely nem járul hozzá a környezeti problémákhoz, és amely a világ egyik legnépszerűbb italának előállításánál jellemző. Nem kávészemekből őrlik, hanem egy, a növényből származó sejtcsoportból növesztik bioreaktorban megfelelő hőmérséklet, fény és oxigénellátás mellett. Ahogy megtörténik a pörkölés, a porból ugyanúgy lehet kávét főzni, mint hagyományos társaiból.

A laboratóriumban termesztett kávé javára szólnak a környezetvédelem előnyei, köztük a növényvédő szerek és műtrágyák alkalmazásának csökkentése Forrás: Shutterstock

A növekvő globális hőmérséklet miatt a meglévő ültetvények termésmennyisége csökken, épp ezért az esőerdők kiirtása még nagyobb mértékű lehet ahhoz, hogy növeljék a termőterületüket. A kávétermesztés ugyanis a klímaváltozás miatt egyre több esőerdő kiirtásáért lesz felelős. A klímaváltozás egyben lehetőség is, hogy olyan területeken kezdjenek a kávé termesztésébe, ahol arra korábban az éghajlat alkalmatlan volt. A folyamat lassú, és hosszú időt igényel, mire az ide telepített ültetvények képesek kielégíteni a fogyasztók igényeit.

Ami még problémát jelent, azok a szállítás során elégetett fosszilis energiahordozók, tehát logikus, hogy más alternatívákra lesz szükség. A finn kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogy a módszerükkel előállított termék mennyire lesz fenntartható, de véleményük szerint kevesebb munkaerőre és energiaforrásra lesz szükség egy előállított kávéhoz szemben a hagyományossal.

A kávéimádókban most biztosan felmerül egy kérdés: vajon a normál kávéhoz viszonyítva a sejttenyésztett kávénak milyen íze lehet? A válasz: ennek a kávénak alacsonyabb a koffeintartalma, emiatt kevésbé hangsúlyos a laborban létrehozott ital gyümölcsössége. Ez a pörkölés miatt van, ugyanis a kávénak az ízét és zamatát a pörkölés adja.

A kávéimádókban most biztosan felmerül egy kérdés: vajon a normál kávéhoz viszonyítva a sejttenyésztett kávénak milyen ízle lehet? Forrás: Shutterstock

A finneken kívül egy seattle-i startap, az Atomo szintén laboratórumban előállított kávét létrehozásával próbálkozik, mégpedig olyan organikus anyagokból, amelyek nem a kávécserjéből származnak.

Az élelmiszeripari elemzők arra figyelmeztetnek,annak ellenére, hogy figyelembe vesszük az összes jótékony hatást, a kávétermesztők megélhetése veszélybe kerülhet, amennyiben elterjednek a laboratóriumban előállított termékek.

A finneknél még legalább minimum négy év, mire az általuk előállított kávé megkaphatja a szükséges engedélyeket és kereskedelmi hátteret ahhoz, hogy egy polcra kerülhessen a hagyományos "rokonaival".

Ez is érdekelhet: A kávé pozitív hatásai

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.