Marie Antoinette útja a guillotine-ig: így érte utol a végzete

Forrás: Josse/Leemage (Photo by Photo Josse / Leemage via AFP -
Marie Antoinette XVI. Lajos francia király guillotine kivégzés magazin történelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Marie Antoinette francia királynő akár még meg is menekülhetett volna a halálát okozó guillotine-tól, azonban 1793 októberében árulás miatt bűnösnek találták, és halálra ítélték.

1793-ban, négy évvel a francia forradalom kezdete után Marie Antoinette már nem volt Franciaország királynéja. Férjét, XVI. Lajos királyt Franciaország elleni bűncselekmények miatt kivégezték, és egy gyors tárgyalást követően rá is halálbüntetés várt. Bebörtönözték, elválasztották gyermekeitől, elfogói pedig megalázták. Az élet, mely egykor a tenyerén hordozta a pompás életet élő nőt, később egyáltalán nem bánt vele kesztyűs kézzel.

Marie Antoinette fiatal osztrák hercegnőként érkezett Franciaországba. Személyiségével rögtön belopta magát a franciák szívébe. Mégis, ahogy teltek az évek, hírnevét a különféle botrányok csorbították, amelyek rontották a királyné presztízsét.

A korabeli leírások szerint a házassága szinte kizárólag politikai szövetség volt. Mária Antóniát, Mária Terézia császárnő és királynő tizenötödik gyermekét szövetség kovácsolására használták fel Franciaország és Ausztria között. A fiatal lány tizennégy évesen ment férjhez, tizennyolc évesen pedig már királynévá koronázták.

Marie Antoinette fiatal osztrák hercegnőként érkezett Franciaországba, személyiségével rögtön belopta magát a franciák szívébe Forrás: Josse/Leemage (Photo by Photo Josse / Leemage via AFP

Lajos azonban nem sok érdeklődést mutatott a felesége iránt, olyannyira, hogy a házasságot csak hét év után hálták el. Ennek a késlekedésnek és ügyetlenkedésnek a fizikai részletekbe menő leírása mind a mai napig elérhető, és jól látható, hogy Marie Antoinette megaláztatásainak sorozata már egészen fiatal korában elkezdődött.

A királynő pazarló életet élt, amely komoly felháborodást váltott ki az akkoriban szegény körülmények közt élő francia nép körében. Ez a feszültség vezetett az 1789-es nagy francia forradalom kitöréséhez, amely később a királyi pár veszte is lett.

Miután a király nem tudott megegyezni a Nemzetgyűléssel, illetve a francia néppel, a család úgy határozott, elszöknek az addig otthonukként szolgáló versailles-i kastélyból. Lajos és családja a legnagyobb titokban, álruhában hagyta el a palotát, de szökés közben elfogták és letartóztatták őket.

A király ekkor döbbent rá, micsoda gyűlölet uralkodik a népében az ő és családja irányába. A franciák Lajos halálát akarták, a király így nem tudta elkerülni a halálos ítéletet. XVI. Lajost 1793. január 21-én lefejezték.

Lajos és családja a legnagyobb titokban, álruhában hagyta el a palotát, de szökés közben elfogták és letartóztatták őket Forrás: Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP

Miután a királyt kivégezték, a francia nép fókusza áttevődött a fogságban lévő Marie Antoinette-re. Az özvegyet egy napon egy Alexandre Gonsse de Rougeville nevű férfi látogatta meg a börtönben, aki szerette volna megszöktetni a halálra ítélt királynét. Rougeville úgy értesítette a királynét a szöktetési kísérletről, hogy egy szegfűcsokorba rejtett üzenetben tudatta vele a szándékát.

A terv úgy nézett ki, hogy Rougeville és társai lefizették volna az őröket, akik a királynét kicsempészték volna a cellájából, és biztonságos helyre vitték volna. Az egyik megtévesztett őr azonban leleplezte a műveletet, így a szökés kudarcba fulladt.

A francia nép által ekkor már gyűlölt királyné végül nem tudott elmenekülni a guillotine elől. 1793 október 16-án nyilvánosan kivégezték.

Ez is érdekelhet: 262 éve született a franciák leggyűlöltebb asszonya, Marie Antoinette

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.