Az alvási apnoé váratlanul tör ránk, anélkül, hogy tudnánk róla

Forrás: Shutterstock -
légzés magazin alvás éjszaka alvási apnoe
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az alvási apnoé alvás közbeni éjszakai légzéskimaradás, amit soha nem az érintett vesz észre, hanem az, aki egy ágyban, vagy legalábbis egy szobában alszik vele. 

A problémának két típusa van:

  1. A centrális apnoé esetén az agy nem adja ki a légzési parancsot. Ez a típus az agyi keringészavaroknál, vagy szívbetegségeknél fordul elő.
  2. Gyakoribb az obstruktív apnoé, melynek során elzáródik a garat: az agy alvás közben parancsot ad ki, a mellkaskosár megemelkedik, a rekesz lemegy, így a levegő a garat elzáródása miatt nem jut be az alvó beteg tüdejébe.

Mivel mélyalvási fázisban az izmok ellazulnak, a garat elzáródhat alvás közben. A garatot széthúzó izmok lazasága miatt kisebb lesz a garat keresztmetszete, ezért, amikor ebben a kialakuló szűk keresztmetszetben a levegő felgyorsul, a szívóhatás összeszippantja a nyálkahártyát, és a garat elzáródik. Bizonyos fül-orr gégészeti problémák, mint amilyen például az orrpolip, vagy az orrsövényferdülés kimondottan kedveznek az állapot kialakulásának.

Az alvási apnoé éjszaka, váratlanul tör ránk anélkül, hogy tudnánk róla Forrás: Shutterstock

A túlysúly is probléma lehet

A betegségek mellett rizikófaktor lehet a jelentős túlsúly, de a rendszeres alkoholfogyasztás is növelheti az apnoé kialakulásának kockázatát, mivel a garatizmok ellazulását eredményezi. A túlzott alkoholfogyasztás okozta éjszakai horkolás miatt súlyosabb, hosszabban tartó apnoék jelentkezhetnek, ami miatt a beteg nehezebben ébred fel az éjszaka folyamán.

A kockázatot emeli a mélyharapás is - az alsó fogsor jóval hátrébb helyezkedik el, mint a felső-, de a dohányzás is kockázatot jelent, mivel a füst és a kátrány hatására a nyálkahártya beödémásodik, ami 1-2 milliméteres vastagodást is jelenthet. Ez nemcsak a horkolásnak kedvez, hanem a nyálkahártya összetapadása miatt kialakuló apnoénak is.

Az alvási apnoé megelőzése

A horkolás kialakulásának esélyét csökkenthetjük, ha lefekvés előtt nem iszunk alkoholt, nem veszünk be altatót. Szintén megelőzhetjük a probléma kialakulását, ha odafigyelünk a testsúlyunkra: fontos, hogy a testtömegindex ne legyen 30-nál magasabb, a legjobb, ha 25 körül tartjuk. Aki dohányosként szenved az apnoétól, a cigaretta elhagyásával segíthet a probléma megszüntetésében, illetve ha háton alvás helyett az oldalunkon fekszünk, azzal is megelőzhetjük a bajt.

Szabaduljunk meg a túsúlytól, a testtömeg-index ne legyen 30-nál több Forrás: Shutterstock

Az alvási apnoé szövődményei

A betegség miatt akár a felére is csökkenhet a várható élettartam, ezért az apnoét mindenképpen kezelni kell. Különösen amiatt, mert ebben az állapotban gyakori az éjjel induló stroke és szívritmuszavar, illetve apnoé esetén éjszaka folyamatosan magas lehet a vérnyomás. Az éjjeli fulladás és alvászavar pedig már önmagában is gondot jelent, hiszen nappali kognitív zavarral jár, ami a figyelemben, memóriában és fáradékonyságban is mérhető. Ha az érintett kismama, rá külön oda kell figyelni, mert a nála fellépő alvási apnoé a magzatnál is oxigénhiányos állapotot idézhet elő.


Ez is érdekelhet: Stressz és alvászavar ördögi köre: így törj ki belőle

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.