A legutóbbi mérések alkalmával pozitív eredmények születtek: kiderült, hogy a csernobili atomerőmű környékén idén 47 százalékkal tisztábbnak bizonyult a levegő a korábbi értékekhez képest.

Egy fenntartható technológiai megoldások gyártására és forgalmazására összpontosító svájci cég, az Exlterra (Excellence for Earth) partnerségre lépett az ukrán állam tulajdonában lévő Állami Szakosított Vállalat Ökocentrumával (SSE Ecocentre). A vállalat a csernobili zóna sugárzás- és környezetvédelmi ellenőrzéséért felelős, az együttműködésnek hála pedig sikerült csökkenteni a sugárzást a csernobili talajban és levegőben egyaránt - írja a liner.hu.

A Nucleus Separation Passive Sytem (NSPS) nevű technológiát 2019 novembere és 2020 szeptembere között tesztelték egy 2,5 hektáros területen. A tesztidőszak végére a talajban 37 százalékkal, a levegőben 47 százalékkel csökkent a sugárszennyezettség szintje.

A terület a turisták számára ma már nyitva áll, mégis, minimum 24 ezer évbe telne, míg a radioaktív szennyeződések természetes úton lebomlanak. Az Exlterra új technológiája ezzel szemben ezt az időt körülbelül öt évre rövidítheti. Az eljárás vegyszerek és környezetre káros anyagok használata nélkül, hatékonyan kezeli a sugárszennyezést, és felgyorsítja a radioaktív elemek lebomlását.

CsernobilForrás: AFP/TASS

"Jó úton haladunk a hosszabb távú célunk elérése felé, mely szerint a veszélyzóna a telepítés befejezése után öt évvel visszaálljon az alapszintre vagy a természetes szintre" - mondta Frank Muller, az Exlterra vezérigazgatója.

"Ezek az eredmények figyelemre méltóak. Az elmúlt 35 évben először fordult elő, hogy ilyen technológiával sikerült jelentősen csökkenteni a talaj és a levegő radioaktivitását. Ez valódi reményt jelent az egész terület számára, beleértve a betonszarkofág kezelését is" - tette hozzá Szergej Kirejev, a csernobili SSE Ökocentrum főigazgatója.

Muller rámutatott, hogy a radioaktivitás szintjének 12 hónapos csökkentése lehetővé teszi számukra, hogy 5 év alatt visszaállítsák a terület eredeti állapotát:

"Továbbra is felajánljuk szolgáltatásainkat a csernobili elzárt terület, köztük a 4. számú erőmű körüli terület megsegítésére, és a világ más problémás helyszíneinek, köztük a japán Fukusimának is segíteni szeretnénk. Elkerülhetjük a radioaktív víz óceánokba való kibocsátását, így megakadályozhatunk egy újabb ökológiai katasztrófát."