Így él Svájcban családjával Kovács Kokó István

Forrás: Ivándi-Szabó Balázs/© Ivándi-Szabó Balázs, 2018/Balazs Szabo -
Svájc család Kovács Kokó István
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg Svájcban él családjával Kovács István, mivel tavaly márciusban ő lett a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség főtitkára. Kokó volt a vendége a Palikék Világa by Manna Hová tűnt? című műsorának.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívó Lausanne-ban él családjával. Kovács István azt mondja, jól érzik magukat Svájcban, a munkahelyén angolul beszélnek, azonban a francia nyelvvel meggyűlt a baja. Az utca nevét például, ahol lakik, nem tudta megtanulni, de azért az étlapokat igyekszik megérteni. Kokó rendkívül felelősségteljes pozícióba került, és úgy érzi, igazán a helyén van.

Kovács István Svájcban él családjával Forrás: Ivándi-Szabó Balázs/© Ivándi-Szabó Balázs, 2018/Balazs Szabo


„204 tagország közel 11 millió ökölvívója tartozik hozzánk, hozzám, róluk kell gondoskodni. Ennek a 204 tagországnak kell megoldanunk az életét olyan szinten, hogy működőképes legyen. Nekünk kell olyan rendszert teremtenünk, olyan versenyeztetési, jogi rendszert kialakítanunk, ami működőképes, nekünk kell a jogi hátterét biztosítani az egésznek. A legfontosabb feladat jelenleg, hogy olyan szintre hozzuk ezt a szervezetet működésileg, amelyet el tud fogadni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság..."
– magyarázta Kovács István, akinek egész családja beilleszkedett már Svájcban.

„A család köszöni szépen, jól van. Lassan négy fiúgyermekes apuka leszek, február végére-március elejére várjuk a negyedik gyermekemet. A harmadik gyerekem, Zalán, aki most lesz négyéves februárban, a svájci szokásoknak köszönhetően 3,5 évesen elkezdte az iskolát. A Collège Champittet-be jár, ami egy nagyon komoly, elismert, nemzetközi suli itt Lausanne-ban, és egész Svájcban is – három vagy négy kollégiuma van. Svájcban négyéves kortól 18 éves korig tart az iskolai képzés. A 800 fős suli 63 országot képvisel. Az igazgató a megnyitón azt mondta, hogy ez Svájc legnemzetközibb, vagy a nemzetközi iskolák között a „legsvájcibb" iskola. Francia az alapképzés, 6 éves koruktól angolul is tanulnak, 10 évesen kezdik a németet, 14 évesen csatlakozik ehhez az olasz vagy spanyol. Ha itt járná a végéig – amire azért kicsi az esély –, 4-5 nyelvvel gazdagabban érne el az érettségiig, de ha csak 4-5 évet húzunk le itt, Svájcban, akkor is valószínűleg nagyon komoly francia nyelvtudással fog hazautazni" – mesélte Kokó a Palikék Világa by Manna adásában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.