A legnagyobb tévhitek a depresszióról

Forrás: Shutterstock -
depresszió tévhit remotiv2022
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan még mindig azt gondolják, hogy a depresszió nem is létezik, csak divatból érzi magát valaki rosszul, panaszkodni ugyanis trendi. A legjobb orvosság pedig az, ha az ember rengeteg tennivalót keres magának, ugyanis a semmittevéstől alakul ki. Összeszedtük a legnagyobb tévhiteket a depresszióval kapcsolatban.

TÉVHIT: A depresszió nem betegség

A depresszió igenis betegség, csak "láthatatlan". Nem könnyű felismerni, mert az attól szenvedők sokszor titkolják az állapotukat, és lelkiismeret-furdalásuk van, amiért nem élvezik az életet. Ez a belső konfliktus azonban csak még mélyebbre taszítja őket. A depresszió napjainkban az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világon több mint 300 millió embert érintő, társas, lelki és biológiai tényezők összetett kölcsönhatása révén kialakuló betegségről van szó. Kialakulása kortól, nemtől, hivatástól és anyagi helyzettől független, gyakorlatilag bárkit érinthet.

TÉVHIT: A depresszió egyenlő a szomorúsággal

A köznyelvben az átmenetileg szomorú, melankolikus embert is depressziósnak nevezik - helytelenül. Mindenkinek az életében vannak boldogtalan pillanatok, ám a levert ember nem feltétlenül depressziós, ugyanis ez a betegség többről szól, mint a boldogság hiányáról. A depresszió nemcsak egyfajta lelkiállapotot tükröz, hanem valós, az egész szervezetet érintő mentális betegség. A súlyosan beteg emberek számára szinte nincs olyan tevékenység, amely örömöt jelentene.

Forrás: Shutterstock

TÉVHIT: A depresszió a gyengeség jele

Nem a „gyenge" emberek lesznek depressziósok: ez a betegség bárkit utolérhet, nincs tekintettel korra, nemre vagy anyagi helyzetre. Az a beteg, aki megteszi az első lépést a gyógyulásért, nagyon is erős. A depressziós embereknek ugyanis nagyon nehéz segítséget kérniük, illetve elfogadniuk, egyebek közt az efféle megbélyegzéstől való félelem miatt.

TÉVHIT: A depresszió csak a nőket érinti

Nem csak a nők lehetnek depressziósok. A férfiak is ugyanúgy szenvedhetnek tőle, mint a nők, ám ők másként élik meg. A nők ugyanis kétszer olyan intenzíven élik át a depressziót, mint a férfiak, ennek pedig a fokozott hormontermelés az oka.

TÉVIT: A depresszió a gazdagok kiváltsága

Sokszor hallani, hogy a depressziót nem mindenki engedheti meg magának, mert azt az unatkozó gazdagok betegségének tartják. Kutatások szerint azonban a depresszió a szegényebb és a gazdagabb országokban is népbetegség, kialakulása nem függ össze az anyagi helyzettel. Ahogy fentebb is írtuk, ez a betegség társas, lelki és biológiai tényezők összetett kölcsönhatásából alakul ki.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.