Magyarországon 30 percenként tűnik el egy gyerek - eltűnt gyerekek világnapja

Forrás: Shutterstock -
fiatalok csellengők gyerekek eltűnt magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Május 25.: a nap, amelyet 1979 óta az eltűnt gyerekek világnapjaként tartanak nyilván világszerte. A világnapot Ronald Reagen amerikai elnök kezdeményezte egy New Yorkban eltűnt hatéves kisfiú emlékére.

Az Ezer Lámpás Éjszakája nevű program 2011-ben jött létre Magyarországon azzal a céllal, hogy felhívja a társadalom figyelmét a gyermekeltűnésekre és a preventív intézkedések fontosságára. Hazánkban harminc percenként jelentenek be gyermekeltűnést, évente mintegy tizennyolcezer gyerek tűnik el, és a szám évről évre csak nő.

A programhoz köthető tejesdoboz akciót az Egyesült Államoktól vettük át, ahol akkor már több éve sikeresen folyt a kampány. Itthon a Magyar Tej csomagolásán évekig eltűnt gyermekek arcképeit és adatait jelenítették meg, később ezeket váltották le a kreatív és edukatív üzenetek.

Figyeljünk jobban a gyerekekre

A 2017-ben alapított Ezer Lámpás Éjszakája Alapítvány indította el a „Vigyázz rám!" nevű iskolai felvilágosító programot is, melynek keretében ingyenesen nyújt általános- és középiskoláknak felvilágosító és tájékoztató órákat arról, hogy milyen veszélyeket rejt a csellengés, és hogy milyen következményei lehetnek az elszökésnek. Felhívják a figyelmet arra is, hogy milyen bűncselekmények áldozataivá válhatnak, és arról is beszélnek, hogy mit tehet a környezet, ha eltűnik valaki, valós eseményeken keresztül mutatják be a a gyerekekre leselkedő veszélyeket.

Az eltűnt gyerekek 95 százaléka előkerül, ám 5 százalékukat hiába várják haza. Velük mi lesz?

Talán az egyik leghíresebb eltűnés Ackermann Dávid esete, akinek az édesapja, Ackermann József alapította az Ezer Lámpás Éjszakája Alapítványt, azzal a céllal, hogy támogassa az eltűnt gyerekek szüleit.

Dávid még 2009-ben tűnt el, amikor a barátaival találkozott a Margit-szigeten, ahonnan már sosem tért haza. Dávid története a mai napig nem tisztázódott, mindenki másképp emlékszik az ominózus estére. A fiú a barátnője búcsúbuliján volt, aki pár nappal később kilenc hónapra Új-Zélandra költözött tanulni. A fiatalok a szigetről az ARC kiállításra indultak, de Dávid már nem ért oda velük. A fiú tárcáját és telefonját a szigeten találták meg másnap, ám ő a mai napig nem került elő. A családja egymillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki.

Magyarországon 30 percenként tűnik el egy gyerek - eltűnt gyerekek világnapja Forrás: Shutterstock

De ahány eset, annyiféle történet, és sokszor a szülők sosem tudják meg, mi történt a gyermekükkel.

Miért csellengenek el a gyerekek?

Európán belül Magyarországon az egyik legmagasabb az eltűnt gyerekek száma: a legtöbb gyerek Budapest nyolcadik kerületéből tűnik el, közülük sokan szöknek meg gyermekotthonokból. Az indokok között általában a rossz bizonyítvány, egy szerelmi szál, rossz társaságba keveredés, vagy a családon belüli erőszak szerepel. Az ilyen és ehhez hasonló okokból csellengő gyerekek közül a legtöbben két-három nap után hazatérnek.

Ha segítségre van szükséged, tudd nem vagy egyedül!

A Kék Vonal az eltűnt és bántalmazott gyerekeket segíti, telefonszáma (116-000) a nap 24 órájában ingyenesen hívható.

Mikor telefonálj?

- Ha megfordult már a fejedben, hogy elszöksz otthonról.
- Ha már elszöktél, és azt érzed, hogy nem tudsz hazamenni, de nincs kivel megbeszélned.
- Ha információval rendelkezel egy eltűnt fiatalról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.