Azt hiszed, hogy a te gyermeked nem menne el egy idegennel? – Lehet, hogy tévedsz, ez pedig akár az életébe is kerülhet. Évente több mint 100 gyermek tűnik el nyomtalanul. Elszöktek, elrabolták őket, tragédia áldozatai lettek? Ezekre a kérdésekre csak nagyon ritkán kapunk választ – persze van, hogy évek óta eltűnt gyermekek előkerülnek, de sajnos nem ez a jellemző. Ma, az eltűnt gyermekek világnapján a megelőzést helyezzük előtérbe. Mi az, amit szülőként megtehetünk gyermekeink védelmében?

Elsőként fontos megemlítenünk, hogy a gyermekeltűnések mögött a leggyakrabban szökés áll. Rossz lett a bizonyítványa, elhagyta az uzsonnapénzt, eltört/elrontott valamit otthon... akár ilyen, számunkra banálisnak tűnő problémák is eredményezhetik, hogy a gyermek inkább világgá megy, mint felvállalja a konfliktust a szüleivel. Ők maguktól is haza szoktak menni pár óra múlva. Az otthonról való elszökés hátterében azonban komolyabb okok is állhatnak, mint a családon belüli erőszak, a szülők szenvedélybetegsége, vagy akár a rossz életkörülmények is.

 

Az otthonról való elszökés hátterében azonban komolyabb okok is állhatnak, mint a családon belüli erőszak, a szülők szenvedélybetegsége, vagy akár a rossz életkörülmények isForrás: Thinkstock
Forrás: AFP/Carl De Souza
Minden idők legszörnyűbb gyermekrablásai
Pár éve egy különleges videó jelent meg, amelyben arra hívják fel a szülők figyelmét, hogy gyermekeik milyen könnyen elcsábíthatók és elrabolhatók. A legnagyobb probléma, hogy a legtöbben azt hisszük, velünk ez nem történhet meg. A baj azonban bármikor bekövetkezhet. A Life.hu szomorú és különleges történeteket gyűjtött össze.

Ezek a gyermekek azonban komoly veszélynek vannak kitéve, hiába önszántukból döntöttek az otthon és a család elhagyása mellett. Egyedül kóborolva, szomorúan, kétségbeesve, elveszetten tökéletes célpontok bármiféle gyermekkel szembeni visszaélésre, prostitúcióra való kényszerítésre, utcai bandába való beléptetésre stb.

Gyermekrablás

Azt gondolod, hogy a te gyermeked nem állna szóba idegennel? És ha egy cuki kutyussal menne oda hozzá, vagy csokit ajánlana, vagy egyszerűen csak azt mondaná, te küldted, hogy vigye őt haza? Igen, mind meg vagyunk győződve arról, hogy eleget mondjuk; „Ne állj szóba, és ne menj el sehová egy idegennel!" Ám érdemes belegondolni; vajon gyermekünk átmenne egy teszten?

Vajon gyermekünk átmenne egy ilyen teszten?Forrás: Thinkstock

A gyermekek nem képesek felmérni az adott szituációban lappangó veszélyt.

A kicsik barátságosak, jóhiszeműek, senkivel kapcsolatban sem feltételezik, hogy rosszat akarna nekik. A mesék ugyan próbálják a gyermekeket felkészíteni - gonosz boszorkányokon keresztül -, hogy létezik rossz is a világban, de ők ezt még nem igazán képesek a való életbe átültetni.

A nagyobb gyermekek esetén már nem a barátságosság ad táptalajt, hanem a hiszékenység. Elhiszik, hogy a másik számítógép mögött valóban egy velük egykorú, kedves, jópofa tini ül, aki, láss csodát, pont azokat a dolgokat szereti, mint ők és döbbenet, de még szép/helyes is. Ráadásul egy határozott felnőttnek sokkal nehezebben mondanak nemet, mint kortársaiknak.

Van, aki tükröt tart

Joey Salads egy jópofa figura, YouTube-csatornájának több mint 1,5 millió feliratkozója van. Csínyeket, átveréseket és társadalmi kísérleteket is csinál az utca emberével, amelyeket természetesen videóra vesz. Van, amelyik egyszerűen csak szórakoztató, más érdekes. Van azonban egy része a „munkásságának", amellyel komoly ügy mellett kampányol. Ez pedig a gyermekek védelme.

„Gyermekünk biztonságban van... vagy ez csak egy illúzió?"

Ezzel lehetne jellemezni az ebbe a témakörbe sorolható videóit. Ebben például megkérdezi az anyukákat, hogy a gyermekük vajon elmenne-e vele szó nélkül. Természetesen mind azt a választ adja, hogy nem, idegennel szóba sem állnak a kicsik. Nézd meg, hogy mi lett a kísérlet eredménye.

Joey arra is kíváncsi volt, hogy azok a gyerkőcök, akik a kertben játszanak, elmennének-e vele egy kis kocsikázásra. Döbbenetes a végeredmény!

Ám nem Salads az egyetlen vlogger, aki szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a gyermekeket jóval könnyebb elcsalni, elrabolni, mint hinnénk. Coby Persin is - akinek a fix bázisa 3 milliós a YouTube-csatornáján – sok hasonló témájú videót készített és töltött már fel.

Ebben a neten ismeretlenül keresi meg a lányokat, és titkos – „szülőknek ne szólj" – találkát kér tőlük. Az eredmény hihetetlen; érdemes a szülők és a gyerekek reakcióját is végigkövetni.

Megelőzés
A fenti videókban szereplő gyermekek nagyon meggondolatlanok voltak, annak ellenére, hogy a szülők állítják, többször is beszéltek már velük az ilyen és ehhez hasonló helyzetekről. Nem elég csak beszélni, meg is kell velük értetni!

Nem elég csak beszélni a gyerekekkel, meg is kell velük értetni, milyen veszélyekkel járhat egy ilyen szituációForrás: Thinkstock

Ezeket tehetjük meg szülőként:

  • Teremtsünk gyermekünk számára harmonikus, békés családi légkört – ez nem jövedelemfüggő
  • Ne helyezzünk rá indokolatlan mértékű nyomást, stresszt – se a tanulmányi eredmények, se a sportteljesítmények, se semmi más miatt.
  • Alakítsunk ki bizalmi kapcsolatot vele – merje elmondani, ha rosszat tett, rossz döntést hozott, hibázott, frusztrálja valami, vagy netán fél valamitől/valakitől.
  • Ismerjük meg a barátait, azokat a helyeket, ahová szeret járni.
  • Mindig figyeljünk rá – akkor is, ha a játszótéren vagyunk!
  • Készítsük fel egy esetleges elrablási, elcsalási kísérletre – kiabáljon, rúgjon, harapjon, tegyen meg mindent, hogy felhívja magára más ember figyelmét. Minél előbb írassuk be önvédelmi vagy küzdősportra, hogy nagyobb esélye legyen védekezni.
  • Naponta – akár többször is – mondjuk el neki, hogy idegennel nem szabad szóba állni, sem beülni az autójába... stb. Fontos azonban, hogy a gyerek érezze a mondandónk súlyát; ha csak félig-meddig hallja, elveszti jelentésének fontosságát.

Az egyik legfontosabb azonban a „miért" megválaszolása. Egy gyermek – legyen az 3 vagy épp 13 éves – csak akkor tudja valóban elfogadni a szabályokat, tiltásokat, ha megérti az okát. Legyünk őszinték a veszély súlyát illetően - értelemszerűen a gyermek életkorának megfelelően.

A „Ne szállj be idegen autójába, mert én azt mondtam!" tiltás nem jó megközelítése a problémánakForrás: Thinkstock

„Ne szállj be idegen autójába, mert én azt mondtam!" - nézzünk erre alternatívákat;  

  • „Ne szállj be olyan ember mellé az autóba, akit nem ismersz! Ha azt mondja, hogy én küldtem, vagy hogy hazahoz, akkor sem! Ő nem egy kedves ember, el akar vinni téged, és akkor sose láthatsz minket!" – engedjük, hogy visszakérdezzen a gyerek, ismételtessük meg vele, minden nap mondjuk el neki!
  • „Ne szállj be olyan ember mellé az autóba, akit nem ismersz! Ha azt mondja, hogy én küldtem, vagy hogy hazahoz, akkor sem! Elrabolhat, bánthat, meg is ölhet téged! Ez egy nagyon komoly dolog!" – a tinédzserekkel már lehetünk nyíltabbak. Persze nem az a cél, hogy utána ne merjen többé kilépni az utcára, de kell, hogy érezze a helyzet súlyát.

Vigyázzunk gyermekeinkre, és járjunk nyitott szemmel az utcán!