Az eltűnések hátterében sokféle ok húzódhat meg. Lehet, hogy valaki új életet akar kezdeni, de állhat a háttérben öngyilkossági szándék, baleset, esetleg megváltozott egészségügyi állapot. Lehet, hogy az eltűnt személy bűncselekmény elkövetése miatti felelősségre vonás elől menekül, de az is előfordulhat, hogy az ő sérelmére követtek el bűncselekményt. Az eltérő okok ellenére egy valami összeköti ezeket az ügyeket: szinte kivétel nélkül várja haza valaki az eltűntet.

 

Forrás: Thinkstock
Eltűnt, elrabolt gyermekek - Megelőzhető, vagy csak a szerencsén múlik?
Azt hiszed, hogy a te gyermeked nem menne el egy idegennel? – Lehet, hogy tévedsz, ez pedig akár az életébe is kerülhet. Évente több mint 100 gyermek tűnik el nyomtalanul. Elszöktek, elrabolták őket, tragédia áldozatai lettek? Ezekre a kérdésekre csak nagyon ritkán kapunk választ. Mi az, amit szülőként megtehetünk gyermekeink védelmében?

Az eltűnési ügyek felgöngyölítésében komoly segítséget jelenthet a közösségi média és az emberi összefogás.  

Az Eltűnt emberekért közösség öt éve van jelen a Facebookon, hogy segítséget nyújtson az eltűnt személyek megtalálásában. Mára több, mint 80.000 követőjük van, tagjaik száma folyamatosan bővül. Két platformon, összesen heten dolgoznak. A munkáját mindenki önkéntesként, szívből végzi. Az oldal egyik munkatársa, Csordás Melinda mesélt kétségbeesett családtagokról, az eltűnések okairól és az előkerülési statisztikákról.

A megkeresések jó része családtagoktól érkezik. Arra is volt már példa, hogy maga az eltűnt vette fel velünk a kapcsolatot, és megkért minket, hogy vegyük le az eltűntek közül, mert épségben van, de nem szeretné, ha megtalálnák. Nagyon sok kétségbeesett szülővel beszélünk nap mint nap, sokan önmagukat okolják, amiért gyermekük elszökött vagy épp nem akarja tudatni velük, hogy merre jár, mit csinál. Emellett nagyon sok tini csupán „Like” gyűjtés vagy egy kis „hírnév” miatt tűnik el pár napra.  

Sok kétségbeesett szülő önmagát okoljaForrás: Shutterstock

Melinda tapasztalatai alapján az eltűnések legfőbb okaként az emberek – szülő-gyerek, barát, testvér - közötti akadozó kommunikáció, valamint ennek hiánya emelhető ki.

Az előkerülési arányokról nem vezetünk statisztikát. Visszajelzést nem minden esetben kapunk, sokszor a hatóságoknak sem jeleznek vissza, ha megkerült az eltűnt személy. A fiatalok jórészt épségben előkerülnek, az idősek többnyire önkezűleg vetnek véget az életüknek. Ennek oka lehet a kilátástalanság, magány, betegség. Kiskorúaknál gyakran előfordul, hogy az egyik szülővel közösen menekülnek el az otthonukból, mivel családon belül erőszak esete áll fenn. Ilyenkor szükséges bevonni a rendőrséget, amelynek pótolhatatlan szerepe van az eltűnt személyek megtalálásában.  

Lássuk most, hogy maga a rendőrség hogyan is nyilatkozik a témáról.  

Az Országos Rendőr-főkapitányság 2017-es adatai szerint az eltűnés miatt elrendelt körözések száma gyermekkorúak esetében 3117, fiatalkorúak esetében pedig 15907 volt. Ez az ijesztően magas szám azonban nem azonos az eltűntek számával. Kiskorúak esetében a körözések magas számát jellemzően a gondozási helyükről engedély nélkül távozott vagy oda az előírt időben vissza nem térő kiskorúak száma eredményezi. Előfordul, hogy egy kiskorú egy évben akár több alkalommal is engedély nélkül távozik a kijelölt gondozási helyéről – így ahányszor megszökik az illető, az annyi körözés elrendelését jelenti.

Egy kiskorú egy évben akár több alkalommal is megszökik a kijelölt gondozási helyérőlForrás: Shutterstock

Az eltűnt kiskorúak mintegy 30 százaléka a bejelentés megtétele után 1 napon belül, újabb 30 százaléka a bejelentés után egy héten belül, míg 35 százaléka 1 hónapon belül előkerül. A fennmaradó 5 százalékba tartoznak azok, akiknek a hatóság vélelmezi a tartózkodási helyét, csak egyéb okból nehézkes a felkutatásuk (például külföldön tartózkodnak, bújtatják).

Az ORFK sajtóosztálya, Melinda véleményével egyező álláspontot képvisel és kiemeli, hogy a gyermekek eltűnésének megelőzésében kiemelkedően fontos a szülő és gyermeke közötti bizalmi kapcsolat. Nagy figyelmet kell fordítani a gyermekek meghallgatására, a velük való rendszeres kommunikációra. Ez a kialakult kapcsolat a kamasszá válás időszakában különösen fontos, amikor a gyermekek igyekeznek a szülői kontroll alól kivonni magukat és dominánssá válhat a kortárs csoportok hatása.

A családi élet és az eltűnések közötti összefüggésekkel a cikk folytatásában, szekértőnk segítségével foglalkozunk. Lapozz!