Ne dobd ki az almahéjat, ilyen finomságot készíthetsz belőle

Forrás: Shutterstock -
alma cider főzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az alma az egyik legsokoldalúbb, legpraktikusabb és legegészségesebb gyümölcsünk: tele van antioxidánsokkal, segíti az emésztést és az anyagcserét, gazdag A-, B- és C-vitaminban, valamint káliumban, kalciumban, cinkben, jódban, és szelénben.

Bár sokan hámozva szeretik, a legtöbb tápanyag a héjában található, ezért érdemes teljes egészében elfogyasztani. Ha valami miatt mégis lekanyarintod róla a kültakaróját, ne dobd ki, hanem készíts belőle inkább ízletes cidert! A Ripost utánajárt, mi ennek a menete.

Forrás: Shutterstock

1. Első körben gondoskodj az összes hozzávalóról! Szükséged lesz egy nagyobb, lefedhető vödörre vagy fazékra, tűzforró vízre, illetve vegyszermentes termesztésből származó almára. A későbbi folyamatokhoz szerezz be egy demizsont, cukrot, szűrőt, valamint csatos üvegeket az ital tárolásához.

2. Szórd a vödörbe vagy a fazékba az almahéjakat, majd öntsd le a halmot annyi tűzforró vízzel, amennyi ellepi azt! Mivel a forró víz elpusztítja az élesztőgombák egy részét, dobj egy marék friss almahéjat is a már lehűlt lébe! Tégy fedőt a forrázott héjakkal teli edényre és hagyd a keveréket 3-4 napig erjedni!

3. Ezután jöhet a szűrés: a héjakat dobd ki, majd adj cukrot a szűrt léhez – 2 literhez körülbelül egy csészényit. Ha a magasabb alkoholtartalom a célod, több cukor és hosszabb áztatási idő szükséges. Ezután öntsd a cidert egy fertőtlenített demizsonba, zárd le légmentesen, és erjeszd kb. két hétig. Néha nézz rá a demizsonra, egy hét erjedés után meg is kóstolhatod a cidert; ha túl száraznak érzed, adhatsz még hozzá cukrot.

4. Ha letelt a két hét és az ízével is elégedett vagy, mehet is kis üvegekbe: a legjobb a csatos üveg, mert a keletkező szén-dioxid a normál üveget szétrobbanthatja. Pár napig hagyd a kis üvegekben érni a nedűt, majd tedd a hűtőbe, hogy lelassuljon az erjedési folyamat. Ha sokáig meghagyod, a pezsgőhöz hasonló, eszméletlenül finom ital lesz a végeredmény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.