Távolodik a Hold a Földtől - bolygónkat katasztrófa fenyegeti

Forrás: Wallpaper -
csillagászat tudomány árapály tengelyforgás Föld katasztrófa holdciklus Hold
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Hold évente 3,8 centiméterrel távolodik a Földtől. Erre először, a NASA Apollo-missziói során derült fény, 1969-ben: akkor tudósok valami furcsát vettek észre a Holdra telepített fényvisszaverő paneleken.

Bár a 3,8 centiméter elsőre talán nem tűnik soknak, nagyon is az, ugyanis ennek hatására meghosszabbodnak a földi napok.

Forrás: Wallpaper

Ma egy nap 24 órából áll, de nem volt ez mindig így. Ezelőtt 2,5 milliárd évvel egy nap alatt csupán 16,9 óra telt el. Mivel a Hold folyamatosan távolodik, a napok hossza is folyamatosan nő, aminek következtében a legtöbb hideg és meleg óceáni áramlat megszűnik majd, ezzel hatalmas csapást mérve többek között az óceáni ökoszisztémára is.

A földi évszakok is drasztikusan meg fognak változni, a Hold nélkül ugyanis a Föld jobban ki lesz téve a többi égitest gravitációs hatásainak, ami az időjárásra nézve is komoly változásokat hoz majd.

S hogy mi a távolodás oka? A Föld lassuló tengerforgása és az árapály jelenség - írja az Origo Tudomány rovata.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.