A Google Utcakép szolgáltatása nemcsak átvitt értelemben lehet életmentő: számos alkalommal segített például bűntények felderítésében

A szolgáltatás a rengeteg előny mellett azonban hátrányokat is tartogat, méghozzá személyiségi jogok szempontjából. Biztosan észrevetted, hogy az utcaképen egyes személyek, ingatlanok és autók bizonyos részei el vannak homályosítva, ez azonban nem kizárólag a Google-nek köszönhető.

Forrás: Google Maps

Te magad is bejelentést tehetsz a keresőóriásnál, ha úgy érzed, túl sokat mutat a térkép a tulajdonodból vagy épp belőled. Ehhez nem kell mást tenned, mint számítógépes böngészőben beírni azt a címet a térképen, ahol az adott objektumot, személyt, állatot vagy ingatlant lefotózta a Google-autó, majd követni az alábbi utasításokat.

  • Kattints a megjelenő utcaképre!
  • Az utcakép bal felső sarkában lévő fekete ablakon nyomj rá a cím mellett szereplő három pontra és válaszd a Hiba bejelentése opciót!
  • Határozd meg a kitakarni kívánt részletet a piros négyszög segítségével, majd kövesd a többi utasítást!

A LADbible szerint azért is érdemes meglépned ezt például az otthonod védelme érdekében, mert számos érzékeny információ megszerezhető csupán azáltal, hogy valaki alaposan ráközelít a házadra a böngészőben vagy az alkalmazásban. Megtudhatják többek között, hogy hová helyezi a futár a csomagokat, hová vannak telepítve a térfigyelő kamerák, milyen nyílászárók vannak felszerelve, illetve gyakran az ablakokon is betekinthetnek az utcakép segítségével.