Miért járj Bikram jógára? 6 nyomós okot is mondunk neked!

bikram magazin jóga sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Bikram jóga nem egy új keletű mozgásforma, Magyarországon mégis csak az utóbbi 10-15 évben vált ismertté. Ez az a jógairányzat, amit vagy imádnak, vagy utálnak az emberek, középút nem igazán létezik. Talán azért is ennyire szélsőséges a megítélése, mert maga a Bikram jóga is meglehetősen szélsőséges...

Ki szeretné 40 fokban, 1,5 órán keresztül kicsavart pózokba tekerni magát? Akinek magasra lendült a keze, az biztosan imádná a Bikram jógát, a többiek viszont valószínűleg még a gondolattól is elborzadnak, hogy verejtékben úszva hajlongjanak, nyújtózzanak és kitartsák a pózokat egy 90 perces jógaórán. Szerintem kifejezetten kihívásokkal teli egy ilyen testedzés, én a meleget is imádom, de a szubjektív véleményem mellett számtalan objektív ok is amellett szól, hogy aki még nem tette, az próbálja ki a Bikra jógát. Mik ezek az okok?

Számtalan objektív ok is amellett szól, hogy aki még nem tette, az próbálja ki a Bikra jógát Forrás: Shutterstock/Visionsi

Rugalmassá teszi a testet

Talán ez az egyik legkézenfekvőbb előnye a Bikram jógának, hiszen rengeteg olyan pozíciót tartalmaz, amelyben lassan át kell lépnünk a saját határainkat. Lehet, hogy például az előrehajlásnál kezdetben nem tudjuk még megfogni a bokánkat, de ha rendszeresen gyakorlunk, akkor egészen biztos, hogy előbb-utóbb nemcsak megfogni tudjuk majd a bokát, de bele is tudunk lépni a kezünkbe úgy, hogy kinyújtjuk a térdünket.

Növeli az állóképességet

Valószínűleg ez is kézenfekvő, ugyanis

aki a párás és forró teremben képes végigjógázni másfél órát, annak egészen biztosan jó lesz az állóképessége.

Gondoljunk csak arra, hogy a nyári melegben már az is nehezünkre esik, hogy a napi rutinfeladatokat elvégezzük, akkor micsoda kitartás kell ahhoz, hogy 26 gyakorlatot végigcsináljunk – kétszer.

Javítja az egyensúlyérzéket

Akárcsak bármelyik másik típusú jóga, bizony a Bikram is kifejezetten kihívásokkal teli, ami az egyensúly megtartását illeti. A gyakorlatok között több féllábas pózt is találhatunk, ezeknél bizony komoly koncentrációt igényel, hogy ne billenjünk ki az egyensúlyunkból – főleg, ha még egy izzadságcsepp is megindul a homlokunkon.

Kifejezetten kihívásokkal teli, ami az egyensúly megtartását illeti Forrás: Shutterstock/Fizkes

Elűzi a stresszt és a szorongást

A jóga alatt elcsendesedik a lélek és az elme, befelé figyelünk, ám a Bikram óra még ennél is többet tud, mivel a forró teremben végzett gyakorlatok olyan erőfeszítést és koncentrációt igényelnek, hogy valóban semmi másra nem tudunk összpontosítani, csak arra, hogyan kivitelezzük az adott pózt. Nincs időnk és energiánk a hétköznapok gondjain rágódni, így a stressz és a szorongás is tovaszáll.

Méregtelenít és védi az egészséget

Az izzadást ősidők óta alkalmazza az emberiség méregtelenítésre – gondoljunk csak a finn szaunára. Bár a Bikram jógán még véletlenül sincs 80-100 fok, mint egy hagyományos szaunában, az izzadás ennek ellenére folyamatos és nagyon intenzív az egész óra alatt, így a méreganyagok a bőr pórusain keresztül távozhatnak a testből.

Karbantartja a szívet és a keringést

Szintén a Bikram jóga jótékony hatásai közé tartozik, hogy mérsékli a vérnyomást és a pulzust, ez pedig csökkenti a a szívbetegségek – pl. infarktus – kialakulásának esélyét. Ez persze annak is köszönhető, hogy (ahogyan fentebb írtuk) kedvezően befolyásolja a stressz mértékét is, ami szintén vezető szerepet játszik a szívbetegségek kialakulásában.

A Bikram jógáról itt is olvashatsz még.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.