Izzadás, mozgás, sok-sok nyújtás 40 fokon - valóban megéri Bikram jógázni?

Forrás: Thinkstock -
bikram testmozgás jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Évek óta nagyon népszerű itthon is a jógázás 40°C-osra felfűtött teremben. Erről a mozgásformáról általában mindenkinek megvan a véleménye, aki valaha jógázott, szaunázott, vagy egyáltalán bármit is sportolt. Sokan vallják, hogy a testnek bizonyos okokból nagyon nem egészséges ez a meleg, pláne edzés közben, mások szerint nincs jobb egy 90 perces Bikram jógánál a világon. A legújabb kutatások ellenzik ezt a mozgásformát, de lássuk, mivel érvelnek a szakértők. 

Jóga melegben - miért is jó?

A Wisconsin-La Crosse Egyetem kutatói nemrég igazolták, hogy a melegben végzett jógagyakorlatok során ingadozhat a szívritmus, és a testhőmérséklet is kritikus szintre emelkedhet. A Bikram jóga az egyik ilyen melegben végzett testmozgás: 90 perc alatt 26 féle gyakorlatot végeznek a résztvevők egy 40°C-ra felfűtött teremben. A rendszeresen melegben jógázók szerint ezek a gyakorlatok javítják az éberséget, a rugalmasságot, az erőnlétet, az izomtónust és általános jó közérzetet biztosítanak.

Forrás: Thinkstock

Drámai változások a testben

A közelmúltban azonban készült egy olyan tanulmány, amelyben önkéntesek testhőmérsékletét vizsgálták a gyakorlatok végzése közben. A szakértők egy résztvevőt figyelmeztettek arra, hogy testhőmérséklete elérte a kritikus 40°C-ot. „A Bikram jógagyakorlatok közben igen kismértékű mozgást végeznek, így a szívfrekvencia és a maghőmérséklet drámai változása különösen figyelemre méltó" – mondta a kutatást vezető Emily Quandt. A vizsgálatban 20 önkéntes (7 férfi, 13 nő) vett részt, az életkoruk 28 és 67 év között változott. Valamennyi önkéntes korábban rendszeresen jógázott, így jól ismerték a 26 standard gyakorlatot.

A vizsgálatot megelőzően minden önkéntes lenyelt egy maghőmérsékletet mérő szenzort, ami a vizsgálat kezdetén, majd azt követően 10 perces intervallumokban rögzítette a maghőmérsékletet. A vizsgálat során percenként ellenőrizték a szívfrekvenciát. Az átlag testhőmérséklet férfiaknál 39°C, nőknél 38°C volt; egy férfi esetében érte el a 40°C-ot, és hét önkéntes esetében a 39°C-ot. Annak ellenére, hogy egy résztvevőnél sem jelentkeztek olyan panaszok vagy tünetek, amik meleg-intoleranciára utaltak volna, az ilyen mértékű testhőmérséklet-emelkedés bizonyos esetben már veszélyes lehet. A kutatók szerint a magas hőmérséklettel összefüggésbe hozható betegségek (mint például a hőguta) valószínűsége 40°C-os testhőmérsékletnél jelentősen megnő.

Forrás: Thinkstock

Jagicza Berta jógaoktató

Berta, a JógaKlikk tanára nem tart sem Bikram, sem más olyan jógát, amit melegben végeznek, viszont jógaoktatóként neki is megvan a véleménye erről a testmozgásról. ,,Minden jógának vannak kontraindikációi, és valóban igaz az, hogy például egy szív- és érrendszeri problémákkal küzdő embernek nem a Bikram jógát ajánlanánk elsőnek. Ez a testet intenzíven igénybe vevő jógastílus kötött gyakorlatsorral dolgozik, a melegben hajlákonyabbnak érzik magukat a gyakorlók, és a fokozott izzadás miatt nagyobb mértékű a méregtelenítés. Míg más jógafajtáknál általában nem javasolják a folyadékpótlást óra közben, Bikramon kötelező. Fontos tehát az instrukciók betartása, és itt még fokozottabban érvényes, hogy figyeld a saját tested határait, és ne lépj a határon túl. Ha úgy érzed, túlhevültél, állj meg, pihenj, igyál, és csak akkor folytasd, ha jól esik."

Dr. Quandt elmondta, hogy a Bikram jógagyakorlatok során tapasztalt fokozott izzadást a méreganyagok távozása miatt gyakran előnyösnek tartják, ugyanakkor a vizsgálat igazolta, hogy még ez a fokozott mértékű izzadás sem elégséges ahhoz, hogy a szervezet kellő mértékben lehűljön. A gyakorlatok időtartamának 60 percre csökkentésével, a szobahőmérséklet csökkentésével és kellő mértékű folyadékpótlással jelentősen csökkenthető a hőintolerancia rizikója.

Figyelj jobban a testedre!

Mudra-Nádas Linda, a budapesti Bikram Jóga Központ oktatója is végzett kutatást a témában 2 évvel ezelőtt, ám szerinte a fenti adatok kissé félrevezetőek. A 20 fővel végzett kutatás alanyai közül ugyanis csupán egy ember testhőmérséklete érte el a kritikus 40°C-t, és egyetlen résztvevőnél sem tapasztaltak olyan tüneteket, amelyek meleg-intoleranciára utaltak volna. Linda elismeri, hogy a többi sporthoz hasonlóan a Bikram jóga sem való mindenkinek, éppen ezért a kezdőket mindig arra kérik, hogy figyeljék a testüket az óra alatt, és ha úgy érzik, pihenésre van szükségük, akkor ne habozzanak leülni vagy lefeküdni, és vizet inni.

,,Ha már más sportokat említettünk, vegyük például a futást. Azt hiszem, abban egyetérthetünk, hogy a futást legjobb szabad levegőn végezni, és aki kedveli ezt a mozgásformát, nyáron sem mond le róla. Márpedig gyakran előfordul, hogy nyáron akár 38-40 fok is van a szabadban, magas páratartalommal.

Forrás: Thinkstock

A kánikulában jelentős izommunkát végző sportolók testhőmérséklete akár 39°C-ra is emelkedhet.

De ez a megemelkedett testhőmérséklet is csak abban az esetben káros, ha több órán át fennáll" - vallja Linda.

A tökéletes kihívás testnek és léleknek

Linda azt is elmondta, miért is van épp 38-40 fok ezen az óratípuson. ,,Bikram úgy határozta meg a 38-40°C és 40%-os páratartalom arányt – amelyet a teremben biztosítunk –, hogy az még a test számára kezelhető legyen. Ezért véleményem és tapasztalatom szerint az extrém meleg bár nagyobb megterhelést jelent a szívnek, ez inkább a hatékonyságot növeli (javul az állóképesség, több az energiafelhasználás), minthogy a szív egészségét veszélyeztetné. Nem véletlen, hogy a Bikram jóga kezdő sorozatában nincsenek dinamikus ászana-sorok és fordított testhelyzetek, amelyek intenzitásukkal tovább terhelnék a szívet. Az extrém meleg először valóban kimerítő, de a kitartó gyakorló elnyeri jutalmát, hiszen a Bikram jóga ötvözi a sport fizikai igénybevételét, a jóga jótékony hatásait, valamint a szaunázás méregtelenítő eredményeit, és teszi mindezt úgy, hogy közben kíméli az ízületeket és hatékony testsúlycsökkentő."

De nemcsak ezért népszerű ez a mozgásforma, hanem azért is, mert hatalmas fizikai és szellemi kihívást jelent, amire a nyugati embernek igenis szüksége van.

Kellenek a megmérettetések, amelyek sikeres teljesítése után úgy érezheti az ember, hogyha ezt képes volt végigcsinálni, akkor nem lehet előtte akadály.

Próbáltad már az antigravitációs jógát? Ha kíváncsi vagy erre a szuper mozgásformára, nézd szombaton 14:30-tól a Lifenetworkön az Ez Zsír! életmódmagazint!

Nyújtani kell, de nem mindegy, hogyan csinálod!http://www.life.hu/ez-zsir/20150429-nyujto-gyakorlatok-vegzesevel-nem-elozheto-meg-az-inserules.htmlHa rendszeresen edzel, jól tudod, hogy a nyújtásra nagy szükség van, hiszen a laza izmok sokkal terhelhetőbbek, ráadásul nyújtással megelőzhetőek az esetleges sérülések, emellett pedig a mélyizmok is edződnek. De mint mindennek, a nyújtásnak is van hátulütője - mutatjuk is, mire érdemes figyelned!Ez Zsír!ThinkstockA gyakorlat, ami maximálisan ellazít: Kedvencünk a boldogbaba-póz!http://www.life.hu/ez-zsir/20150417-jogaiskola-a-jogaklikkel-boldog-baba-poz.htmlOnline jógaiskolánk "Kedvenc jógapózom" sorozatában ezen a héten az ananda balasana, vagyis boldogbaba-pózról olvashatsz, amely az egyik legtökéletesebb deréklazító testhelyzet - tégy egy próbát!Ez Zsír!--Jógapózok, melyek akár orgazmust is okozhatnakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150429-jogapozok-melyek-akar-orgazmust-is-okozhatnak.htmlAzt már régóta sejtettük, hogy az orgazmus tanulható, és bizonyos pózokban könnyebb elérni a gyönyör csúcsát, de azt tudtad, hogy néhány jógagyakorlat is sokat lendíthet a szexuális életeden? Nem csak a jógások vannak előnyben – most te is elsajátíthatod a trükköket!Ez Zsír!ThinkstockRosszul alszol, és feszült vagy? Hozd egyensúlyba a koronacsakrádat!http://www.life.hu/ez-zsir/20150424-jogaiskola-a-jogaklikkel-koronacsakra-elfogadas-es-megelegedettseg.htmlCsakrasorozatunkban segítünk megérteni a gerinc mentén elhelyezkedő hét fő csakra (energiaközpont) működését: megvizsgáljuk, milyen mentális vagy fizikai tünetek utalhatnak egy-egy csakra egyensúlyvesztésére, és tippeket adunk arra, hogyan lehet egyensúlyba hozni az adott csakrát. Ezúttal a koronacsakra kerül terítékre. Ez Zsír!Thinkstock3 színvonalas bringaút itthon, ahol magával ragadhat a tekerés élménye!http://www.life.hu/ez-zsir/20150420-bicikliutak-itthon-szinvonalas-helyek-tekereshez.htmlKényelmes, szórakoztató, és jót tesz testednek-lelkednek. Nem csoda, hogy a kerékpározás itthon is egyre népszerűbb közlekedési forma, és jó hír a bringarajongóknak, hogy nemcsak új utak épülnek szerte az országban, hanem a jelenleg meglévő kerékpárút-hálózatokat is folyamatosan fejlesztik és bővítik. Ébreszd fel kétkerekűdet a téli álmából, mutatunk 3 remek útvonalat!Ez Zsír!--10 ütős dal, ami biztosan felpörget edzés közbenhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150407-10-utos-zene-amire-jo-edzeni.htmlFalod a kilométereket, izzadsz a konditeremben, vadul tekered a spinning biciklit, és közben a kedvenc slágered szól - mi imádjuk ezt az érzést! Íme 10 olyan dal, ami garantáltan felpörget majd edzés közben, sőt, leállni is nehezedre esik majd. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.