Hamvazószerdától pünkösdig - ezek a húsvéti ünnepkör legfontosabb eseményei és időpontjai

hamvazószerda ünnepkör dátum Pünkösd húsvét időpont magazin nagyböjt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még alig értek véget a téli ünnepek, már itt vannak a tavasziak. Sok helyen még mindig kint vannak a karácsonyi égők, a lustábbak pedig még csak most dobták ki a kókadozó karácsonyfáikat, pedig hol van már a vízkereszt! 

A karácsonyhoz hasonlóan a húsvéthoz is ünnepek egész köre tartozik, ám téli szomszédjával ellentétben a tavaszi vándorünnep évente visszatérő események egész sorozatát gyűjti maga köré.

Hagyományosan a téli ünnepkör utolsó napja a vízkereszt, melyet Európa egyik legrégebbi tradíciója, a karnevál-időszak követ, a farsang, mely a tél elüldözésére és a tavasz fogadására szolgál. Az óvódákban és iskolákban ekkor öltöznek be a gyerekek, Velencében és Kölnben - na meg rengeteg más európai városban - hatalmas karneválokat szerveznek, de a busójárást is ebben az időszakban rendezik meg Mohácson.

Busók táncolnak a télűzést jelképező máglya előtt Forrás: MTI/Ruprech Judit

A karneválozás és mulatság után viszont elérkezik a hamvazószerda: a nap, mellyel kezdetét veszi a húsvéti ünnepkör. Hogy hányadikán? – Minden évben máskor.

A húsvét időpontját az ősi pogány tavaszi nap-éj egyenlőség ünnepéhez képest határozták meg az egyháznagyok még a negyedik században. Addig egybeesett a zsidó húsvéttal, azaz a pászkaünneppel, ezután azonban a következőképpen rögzítették:

Húsvét napja a tavaszi nap-éj egyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap. A tavaszi nap-éj egyenlőség nem más, mint az évszak csillagászati közepe: ekkor a 24 órás napból pontosan ugyanannyi világos órát kapunk, mint amennyi sötétet. Ez a nap idén március 20-ára esik.

Ezután az első holdtölte április 6-án, csütörtökön van, húsvétvasárnap tehát április 9-re esik.

A keresztények húsvétvasárnap Jézus feltámadását ünneplik. Ilyenkor valamennyi egyház szertartást celebrál a Megváltó tiszteletére. Az húsvéthoz kapcsolódik a pünkösd is - együtt az egészet nevezzük húsvéti vagy tavaszi ünnepkörnek.

A keresztények húsvétvasárnap Jézus feltámadását ünneplik Forrás: NurPhoto via AFP/Riccardo Fabi/NurPhoto/Riccardo Fabi

Nézzük, hogyan kezdődik és milyen ünnepekre számíthatunk ebben az időszakban.

  • Hamvazószerda: a húsvétvasárnaptól visszaszámolt negyvenhatodik nap - ez a nagyböjt első napja.
  • Nagyböjt: a hamvazószerdától húsvétvasárnapig tartó negyvenhat napos időszak, melyből azonban csak negyven nap a böjt, ugyanis a vasárnapok - ebben az időszakban hat van belőlük -, nem számítanak böjtnapnak.
  • Virágvasárnap: a húsvétvasárnap előtti utolsó vasárnap, amikor Jézus megérkezett Jeruzsálembe; a nagyhét első napja, mely a keresztények szerint Jézus szenvedésének és halálának hete.
  • Nagycsütörtök: A húsvétvasárnap előtti harmadik nap, a három legszentebb nap első napja. Ekkor volt az utolsó vacsora, amikor Jézus elbúcsúzott a tanítványaitól a Gecsemáné-kertben, és ez Júdás árulásának napja is.
  • Nagypéntek: húsvétvasárnap előtti második nap, ekkor feszítették keresztre Krisztust.
  • Nagyszombat: a húsvétvasárnapot megelőző nap - Jézus ekkor még a sírjában feküdt, ám az éjszaka folyamán nyoma veszett. Ezen a napon még nem tudták, hogy fel fog támadni.
  • Húsvétvasárnap: Jézus Krisztus feltámadása.
  • Húsvéthétfő: a néphagyományban a locsolkodás és a tojáskeresés napja.
    Húsvéthétfő a néphagyományban a locsolkodás és a tojáskeresés napja Fotó: Csudai Sándor - Origo
  • Áldozócsütörtök: a húsvétvasárnapot követő negyvenedik nap - ezt a napot nevezzük Krisztus mennybemenetelének.
  • Pünkösdvasárnap: a húsvétvasárnaptól számított hetedik vasárnap, a keresztények szerint ekkor áradt ki a Szentlélek az apostolokra.
  • Pünkösdhétfő: pünkösd másnapja, hivatalosan nem egyházi ünnep; a húsvétvasárnapot követő ötvenedik nap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.