Tavaszi nagytakarítás – tuti tippek a tiszta és rendezett otthonért

tavasz takarítás tippek otthon magazin tavaszi nagytakarítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Végre magunk mögött tudhatjuk a hideg téli hónapokat, végre újra madárcsicsergés és meleg szellő járja át a a napjainkat. Már búcsút intettünk a régóta halogatott ünnepi dekorációnak, itt az ideje, hogy a lelkünket és az otthonunkat is felkészítsük a tavaszra. Most megmutatjuk, melyek azok a feladatok, amelyeket érdemes elvégezni azért, hogy tiszta és rendezett otthonban élvezhessük az év egyik legszebb időszakát.

Vedd fel a harcot a porcicákkal!

A por az egyik legnagyobb ellenségünk, ami a takarítás után egy-két órával már újra megmutatja magát. A tavaszi nagytakarítás alkalmával legyünk alaposak és kitartóak. Szabaduljunk meg a sarkokban megbúvó pókhálóktól, majd jöhetnek azok a helyek, amelyekre a hétköznapi takarításkor nem igazán szentelünk különösebb figyelmet: a szekrények teteje. Mivel magasan vannak, nincsenek szem előtt, így gyakorta megfeledkezünk arról, hogy ott is lerakódik az a fránya porréteg, amely, bár nem látszik, a levegőben éppúgy száll. A csillárok, lámpabúrák, képek, tükrök, ajtók is az előbbi körbe esnek, ne hagyjuk ki ezeket sem.

Ezután következhet a kanapék, fotelek, díszpárnák, függönyök és szőnyegek alapos tisztítása. Ne feledkezzünk meg a könyvespolcokról, ablakokról sem, sőt, a szobanövények leveleit is érdemes egy gyenge zuhannyal felfrissíteni.

Vedd fel a harcot a porcicákkal! Forrás: Shutterstock/Xartproduction

Tisztítsd meg az üvegfelületeket az otthonodban!

Folytassuk a tavaszi nagytakarítást azzal, hogy még több fényt engedünk be az otthonunkba. Ennek legegyszerűbb módja, ha a házban található összes ablakot alaposan megtisztítjuk. Ha környezetbarát megoldást keresünk, nem kellenek a méregdrága tisztítószerek, elegendő a víz és az ecet keveréke, amelyek segítségével gond nélkül és a környezetet nem károsítva szabadulhatunk meg a makacs szennyeződésektől.

Irány a kert!

Annak érdekében, hogy az udvarunkat kellőképpen felkészíthessük a tavaszra, az első és legfontosabb lépés, hogy eltávolítsuk a téli időjárás nyomait. Tisztítsuk meg az ereszcsatornákat, gyűjtsük össze a faleveleket, törmelékeket. Tegyük rendbe a teraszt is, frissítsük fel a kerti bútorokat és készítsük fel a teret a jövőbeni kerti partikra.

Frissítsük fel a kerti bútorokat és készítsük fel a teret a jövőbeni kerti partikra Forrás: Shutterstock/./Ronstik

Ha már kint vagyunk, érdemes az éves szelektálást is elvégezni a garázsban. Ideje megszabadulni a régi, ütött-kopott 15 éves kempingsátortól, azoktól a kinőtt vagy alig használt ruháktól, amiket évek óta csak pakolgatunk egyik dobozból a másikba. Ez nemcsak a térfelszabadítás miatt hasznos, hanem a lelkünknek is jót tesz, ha elengedünk olyan dolgokat, amikre valójában már nincsen szükségünk.

Egy kis extra...

A tavaszi nagytakarítás során egy kis lakberendezéssel is felfrissíthetjük az otthonunkat. Itt nem kell nagy kiadásokra gondolni, elég néhány új díszpárna, a bútorok átrendezése, egy új asztalterítő vagy egy csokor friss virág az asztalra, néhány egyszerű trükk, amivel lakásunk kívül-belül megújulhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.