Ez a 3 dolog torzíthatja a vérnyomásmérés eredményét

Forrás: Shutterstock/Kamil Macniak -
értékek tippek-tanácsok vérnyomás magazin mérés
Mindannyiunk vérnyomását ellenőrizték már, és van, aki otthon is rendszeresen méri, különösen, ha szív- és érrendszeri betegséggel küzd. Ám korántsem mindegy, milyen körülmények között tesszük ezt. Ha a lehető legpontosabb eredményt szeretnéd mérni, a következő dolgokra figyelj oda, mielőtt felcsatolod a mandzsettát!

MIelőtt rátérünk, mi az a 3 dolog, ami nagyban befolyásolhatja a mérési eredményeket, tisztázzunk néhány alapfigalmat.

Mi a vérnyomás?

Nagyon egyszerűen: a vérnyomás a vér keringése közben az artériákra gyakorolt nyomás. Amikor a vérnyomásmérőt felcsatoljuk a karunkra, ennek mértékére vagyunk kíváncsiak. Amit tudni érdemes, hogy a vérnyomás a nap folyamán folyamatosan változik, bizonyos kereteken belül nem kell megijedni, ha egyszer alacsonyabb, máskor kicsit emelkedettebb, mint egy korábbi mérésnél.

A vérnyomás a nap folyamán folyamatosan változik Forrás: Shutterstock/Bacho

Mit jelentenek a mért értékek?

Az első szám a szisztolés vérnyomást jelzi, ami az a maximális nyomásérték, amelyet a szív összehúzódásakor mérünk. A második szám a diasztolés vérnyomás, az a minimális nyomásérték, amely a szív kamráinak elernyedésekor mutat a vérnyomásmérőnk. A vérnyomásértékeket higanymiliméterben (Hgmm) mérjük.

A normális vérnyomás 120-129 (szisztolés) és 80-84 (diasztolés) értéket mutat. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a mért értékek minden esetben 140/90 Hgmm felett vannak. Ha otthon, kényelmes és nyugodt körülmények között történik a mérés, akkor ez a határérték valamivel alacsonyabban van: 135/85 Hgmm-re módosul.

És akkor lássuk, mi az a 3 dolog, ami befolyásolhatja a mérés eredményét


1. Fehér köpeny szindróma

Sokan vagyunk, akik, ha az orvosi rendelőbe megyünk, legyen az bármilyen orvos, szorongani kezdünk. Pláne, ha még vizsgálgatnak is. Ilyenkor azonnal megemelkedik a pulzusunk, a vérnyomásunk, idegesek vagyunk, és a hátunk közepére nem kívánjuk az orvost, különösen nem a vérnyomásmérőt, hisz előre tudjuk, hogy magasabb számot mutat majd, mint kívánatos, ami miatt még idegesebbek leszünk, és még feljebb kúszik a vérnyomásunk...

Ez akár 25-30 Hgmm eltérést is mutathat felfelé, mindkét értékben, ezért, ha ezzel a problémával küzdesz, érdemes jelezni az orvosodnak, aki otthoni vérnyomásmérést vagy 24 órás vérnyomásmérő felrakását javasolja majd. Az utóbbi 20 percenként mér, de nem kell megijedni, a szerző saját tapasztalata alapján a 3. mérésre már meg lehet szokni, és így reális értékeket kap a páciens.

Fehér köpeny szindróma Forrás: Shutterstock/Kamil Macniak

2. Helyzet, körülmények, mérőeszköz

Nem mindegy, milyen körülmények között, milyen testhelyzetben és mivel méred a vérnyomásod, különösen, ha otthon, magad teszed ezt.

  • Egy orvosi rendelőben az eszközök profik, de a háztartásokban általában egyszerűbb szerkezetek találhatóak, márpedig fontos, hogy a vérnyomásmérő mandzsettája megfelelő méretű legyen. Tanulmányok kimutatták, hogy a nagyobb testsúlyú emberek gyakran azért kapnak pontatlanul magasabb értékeket, mert a standard méretű mandzsetta túl kicsi nekik, emiatt túlságosan összeszorítja a karjukat. Fontos, hogy a használt mandzsetta megfelelő méretű legyen.
  • Ha a vérnyomásodat egy vagy több ruharétegen keresztül méred, az vizsgálatok szerint akár 40 higanymilliméterrel is magasabb számot is eredményezhet. Tehát fontos az is, hogy csupasz karon mérj!
  • Nem is hinnéd, mennyit jelent, ha a hátad meg van támasztva. A meg nem támasztott háttal mért értékek akár 10 Hgmm eltérést is mutathatnak felfelé.
  • A kart mérésnél legjobb, ha megtámasztod, és nem lóg lefelé, sem felfelé. A szív magasságánál lejjebb tartott kar 23 Hgmm eltérést mutathat lefelé. Már csak ezért is jobb, ha alátámasztjuk a kart, mielőtt mérünk.
  • A keresztbe tett láb 10 Hgmm emelkedést jelenthet, ha a talpak nincsenek a földön, az szintén 10 Hgmm emelkedést jelenthet a mérésnél, tehát erre is ügyeljünk, mielőtt megnyomjuk az indítás gombot.

3. A viselkedésünkre is figyeljünk oda

  • Kapkodás helyett a mérés előtt 5 perccel pihenjünk meg. Tehát érdemes nem az utolsó pillanatban beesni a rendelőbe, és otthon sem közvetlenül a felmosás utánra időzíteni az ellenőrzést, mert a kapkodás is torz eredményt okozhat.
  • Ne beszéljünk közben! Ha mérés közben cseverészünk vagy szónokolunk, azzal bizony akár 15 Hgmm emelkedést is okozhatunk, szóval a legjobb csendben kivárni, míg a gép elvégzi a feladatát.
  • Teli hólyaggal sosem szabad nekiállni a vérnyomásmérésnek, mielőtt felcsatoljuk a mandzsettát, menjünk ki pisilni. 35 Hgmm eltérést okozhat felfelé a teli húgyhólyag.
  • Az étkezést, alkohol- és/vagy koffeinfogyasztást ne a vérnyomásmérés előttre időzítsük, mert komolyan eltorzíthatja az eredményeket. Ezeket hagyjuk az ellenőrzés utánra, vagy jóval azelőtt történjenek (bárélvezeti szerek, különösen alkoholfogyasztás a vérnyomásméréstől függetlenül sem ajánlott).

A szakemberek a fentiekkel tisztában vannak, így mindent figyelembe vesznek, amikor megállapítják, hogy a normál tartományba vagy az alá, vagy fölé esnek az értékeink, de ha otthoni körülmények között mérünk, sok kellemetlenségtől óvjuk meg magunkat, ha ezt a pár tanácsot betartjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.