Így válassz állatot a lakásba: érdemes utánaolvasni, hogy melyik, milyen törődést igényel

Forrás: Shutterstock/Africa Studio -
törpenyulat hobbiállat szőr macska lakás
Sokan azt hiszik, hogy egy hobbiállat kertes házba való, de ha végiggondoljuk a lehetőségeinket, egy kisebb lakásban is megbirkózhatunk a feladattal.

Mielőtt állatot választ a család, érdemes utánaolvasni, hogy melyik faj mennyi törődést igényel, milyen a hely- és mozgásigénye, hullik-e a szőre, esetleg bűzt okoz a lakásban. A legnépszerűbbek, a kutya és a macska mellett beltérben is könnyen tarthatunk törpenyulat, hörcsögöt, tengerimalacot vagy akár csincsillát.

A fekhely vagy ketrec elhelyezésénél alapkövetelmény, hogy ne süsse a nap, illetve könnyen tisztán lehessen tartani. A tengerimalacok igénylik a mozgást, ezért egy pár számára 80-100 cm hosszú és 40-50 cm széles terrárium az ideális, 25 cm-es magassággal. Ennél magasabb ne legyen, mert az ürülékből felszabaduló gázok megrekedhetnek, ami egészségügyi problémához vezet. A terráriumot a lakás huzatmentes részén ajánlott elhelyezni, olyan részen, ahol nem éri közvetlen napfény, de azért elég világosságot kap. A hörcsög terráriuma lehet kisebb, és akár több emeletes is, így nem fog unatkozni a kis kedvenc. A terrárium mélységét úgy válasszuk meg, hogy a bele kerülő egyéb tárgyak (forgókerék, odú) tetejére állva se tudjon megszökni. A verekedéseket megelőzendő egy terráriumba lehetőleg csak egy hörcsögöt rakjunk - írja a Lakáskultúra.

Forrás: Shutterstock/Africa Studio

A macska autonóm személyiség, nagyon hálás egy olyan kuckóért, ahová elbújhat. Ez lehet akár a magasban is, ahonnan szemmel tudja tartani a terepet, és a mászás élménye sem marad el. A mászó-fa egyébként is hasznos kellék, mert így kisebb az esélye, hogy körömerősítésre fogja használni kedvenc kanapénkat.

Ha a lakásban szabadon közlekedő állatkát választunk, számolni kell azzal, hogy behordja a koszt. Ezért célszerű könnyen takarítható hidegburkolatot alkalmazni az előszobában, illetve a kifelé nyíló ajtó környékén. Ne feledjük, hogy ide-oda járkálva a kutya és a macska is hullatja majd a szőrét, ami óhatatlanul rákerül az ágyneműre, szőnyegre, kanapéra.

A kórokozók elleni védekezés és a fertőzések megelőzése érdekében olyan textileket tegyünk a fek-helyre, amely magas hőfokon is mosható. A padló tisztítására használjunk fertőtlenítőszeres, esetleg ecetes vizet. A szagok ellen az egyik leghatékonyabb megoldás a szódabikarbóna. Szórjuk a négylábúak kosarába, majd porszívózzuk át az érintett területet.

A legnehezebb dolgunk valószínűleg az elhullajtott szőrökkel lesz. Ha a porszívó nem segít, próbáljuk ki a „gumikesztyű-módszert". Vegyük fel a kesztyűt, vizezzük be, majd dörzsöljük át körkörös mozdulatokkal a kárpitozott felületeket – a szőrszálak garantáltan rátapadnak a kezünkre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.