5500 méter szintemelkedés: világ legnehezebb terepfutó versenyein indul a kétgyermekes Csillag Eszter

Forrás: Origo -
Western States 100 ultraverseny Csillag Eszter futás terepfutás
Minden idők legjobb magyar- és a világ egyik legjobb idejével harmadik helyezettként ért célba a 38 éves Csillag Eszter a Western States 100 elnevezésű százmérföldes - 161 kilométeres-  ultraversenyen. A kihívás hatalmas, a futóknak 5500 méter szintemelkedést és 7000 méter szintlejtést kell teljesíteniük. 
Forrás: Origo

Eszter 17:07:55 órás eredménnyel teljesítette a távot, ezzel a harmadik helyezést érte el a nők versenyében. "Ez az eddigi legjobb eredmény, amit elértem, nagyon pozitív előrelépés ez a sportkarrieremben. A verseny ötvenéves történelmében a valaha volt leggyorsabb női top tíz befutó volt az idei, ami azt jelenti, hogy az engem megelőző első és második helyezett is megdöntötte a korábbi pályacsúcsot" - nyilatkozta a Ripostnak a sportoló.

"Az utolsó métereken együtt futottam a férjemmel és a két kislányunkkal, Emmával és Noémivel, ez nagyon megérintett, mivel nem volt előre megbeszélve" - tette hozzá, és azt is elmondta, hogy a gyermekeinek teljesen természetes, hogy az anyukájuk fut és ha teheti, a családja is elkíséri a versenyekre.

Forrás: WSER Hilary Ann Yangjpg

Szigorú előírások

A megmérettetést az Egyesült Államokban, Kalifornia államban, azon belül pedig a Sierra Nevada hegységben rendezik meg évente, 1977 óta. A táv, a hőmérséklet és a terepviszonyok próbára teszik a versenyzőt, de ahhoz, hogy egyáltalán elindulhasson, szerencsére is szükség van, hiszen a 161 kilométernek egy mindössze 6 és fél kilométeres szakasza fokozottan védett természetvédelmi területen vezet át, emiatt 370 résztvevőben korlátozták a létszámot, ami tovább nehezíti a bekerülést. Sorsolással vagy egy úgynevezett golden ticket versenyen szerzett eredménnyel lehet a szűk keretbe bekerülni. Akár hosszú évek is eltelhetnek, amíg valaki kvalifikálja magát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.