Kiderült, hogy az életkor és a nem befolyásolják-e, mennyit fogyunk a diéta során

Forrás: Shutterstock -
energia zsírvesztés előny fogyókúra
Kiderült, hogy a nem és az életkor hogyan befolyásolják a fogyókúrák sikerességét.

Az Edinburgh-i Egyetem által végzett kutatás szerint fiatal felnőttként a fogyókúra különbözőképpen hat a férfiakra és a nőkre, de a különbségek az életkor előrehaladtával eltűnnek. Azt is megállapították, hogy a csökkentett kalóriabevitelre épülő diétát követő férfiak több zsírt veszítettek, mint a nők, és a vércukorszintjük is nagyobb mértékben javult.

Forrás: Shutterstock

A kutatók megvizsgálták a csökkentett kalóriabevitelű étrend hatását az egerek és az emberek egészségére egyaránt. A hathetes vizsgálatban 96 egér vett részt, akiknek napi kalóriafogyasztása 30%-kal volt kevesebb a normálnál, és 85 egér kapott normál étrendet. A kutatócsoport azt találta, hogy a kevesebb kalóriabevitel 22%-kal csökkentette a vércukorszintet a fiatal férfiaknál, de csak 16%-kal a fiatal nőknél. A testzsírra gyakorolt hatások még szembetűnőbbek voltak – a férfiaké közel 70%-kal csökkent, de a nők egyáltalán nem veszítettek zsírból. A kutatás során egereket is vizsgáltak és azt találták, hogy a fiatal nőstény egerek korlátozták a testzsír lebomlását, kevesebb energiát használtak fel, és étkezés után zsírt termeltek - írja a Metro.

Mindig visszahízol a fogyókúra után? A kutatók kiderítették, miért történik ez

Sok diétázó megtapasztalhatta, hogy egy-egy komoly fogyókúrázással eltelt időszak után ismét visszaszaladnak rá a kilók. A kutatók kiderítették, miért történik ez.

Egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálatot végzett 42 túlsúlyos vagy elhízott férfi és nő bevonásával, amelyből kiderült, hogy az emberek esetében ugyanazok az életkoron és nemen alapuló különbségek fordulnak elő, mint az egereknél Négy hét alatt a 45 év alatti férfiak testzsírjuk több mint 16%-át veszítették el, míg az azonos korcsoportba tartozó nők mindössze 8%-ot. Azonban nem volt különbség a 45 évnél idősebb férfiak és nők zsírvesztésében, mindkét nem testzsírjának körülbelül 10%-át veszítette el.

"A csökkentett kalóriatartalmú étrend számos egészségügyi előnnyel jár, és elősegítheti az egészséges öregedést" – mondja Dr. William Cawthorn, az Edinburghi Egyetem tanulmányvezetője. "Egyes korábbi kutatások azt sugallták, hogy ezeknek a diétáknak a hatékonysága eltérő lehet a férfiak és a nők között, de a mi tanulmányunk az első, amely kimutatta, hogy ezek a nemek közötti különbségek nagyrészt eltűnnek idősebb korban."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.