Egyből pisilned kell, amint hazafelé tartasz? Nem vagy egyedül, a jelenségnek neve is van

Forrás: Shutterstock -
pisilési inger húgyhólyag reteszkulcsos inkontinencia hazafelé
Előfordul, hogy a pisilési inger annál erősebbé válik, minél közelebb érünk az otthonunkhoz. Ez az úgynevezett reteszkulcsos inkontinencia. 

A munkából hazafelé tartva egyre erősödik a pisilési inger. Minél közelebb vagyunk az otthonunkhoz, annál inkább érezzük, miután pedig hazaértünk, egyből a mosdó felé vesszük az irányt. Ez a jelenség a reteszkulcsos inkontinencia. Egy szituáció, vagyis a hazaérkezés kiváltja az ingert.

Miért történik ez?

Az elme és a test szorosan összefügg. Az agy és a húgyhólyag a nap folyamán kommunikálnak egymással, így biztosítva azt, hogy akkor pisiljünk, amikor az megfelelő. „Az agy jeleket küld a húgyhólyagnak, megmondva neki, hogy mikor és mikor ne húzódjon össze" - magyarázta Dr. Victor W. Nitti , a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem David Geffen Orvostudományi Karának urológiai, szülészeti és nőgyógyászati professzora. „Ahogy az ember közelebb kerül a fürdőszobához, az agy egyre kevesebb gátló jelet küld, a vizelés gondolata pedig egyre erősebbé válik" - tette hozzá a professzor.

Forrás: Shutterstock

Az otthon sokak számára biztonság és kényelem érzését nyújtja. Egy 2020-as tanulmány szerint az emberek gyakran jobban érzik magukat, ha olyan helyen járnak mosdóba, amelyet jól ismernek, szemben egy nyilvános mellékhelyiséggel, amely nem higiénikus, nehezen megközelíthető vagy nem biztonságos.

Stern szerint ez különösen gyakori azoknál az embereknél, akiknek vizelet- vagy emésztési problémái vannak. „Ha az embereknek vizelési nehézségeik vannak – vagy akár emésztési problémáik, mint például az irritábilis bél szindróma –, akkor nagyon fontos lehet egy olyan hely, ahol biztonságban érzik magukat" – mondta Stern.

Mit tehetünk ellene?

Ha a reteszkulcsos inkontinencia nem okoz problémát, akkor semmit nem kell tennünk – mondta Stern. Az elme képes megbirkózni a pisilési ingerrel. Ha azonban rontja az életmnőségünket, akkor érdemes segítséget kérnünk. A kognitív viselkedésterápia és az expozíciós terápia hasznos lehet különösen akkor, ha szociális szorongás is társul a jelenséghez - írja a Huffpost.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.