Van összefüggés a tinédzserkori alkoholfogyasztás és a szülők ivászata között

Forrás: Shutterstock/Africa Studio -
alkoholfogyasztás szülő gyermek magazin összefüggés
Ha meg akarja akadályozni, hogy gyermekei alkoholt fogyasszanak, kezdje azzal, hogy megvizsgálja saját fogyasztását – ajánlja egy szeptemberben megjelent tanulmány, mely szerint azok a serdülők, akiknek a szülei rendszesen isznak szeszes italt, maguk is nagyobb valószínűséggel fogyasztanak alkoholt. 

A mértéktelen ivásról nők esetében akkor beszélünk, ha egy alkalommal legalább négy, férfiak esetében alkalmanként öt alkoholos italt fogyaszt el valaki.

A tanulmány számos bizonyítékkal áll elő arról, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás nemcsak az alkoholt fogyasztó személyre, hanem a vele élőkre is káros, úgy, hogy növeli annak kockázatát, hogy az illető tinédzserkorú gyermeke is alkoholt fogyasszon.

Az alkoholt fogyasztó növeli annak kockázatát, hogy az illető tinédzserkorú gyermeke is alkoholt fogyasszon Forrás: Shutterstock/Africa Studio

A tinédzserek alkoholfogyasztására nemcsak egészségkárosító, de az agyfejlődésre is negatívan hat, nem beszélve arról, hogy az életkor befolyásoló tényező a függőség kialakulásában.

A vizsgálat eredménye nem meglepő, ugyanakkor nagyon fontos emlékeztető, hogy milyen óriási szerepe van a szülőnek a gyermeke szerhasználatában.

A vizsgált összefüggésnek több oka is van: az egyik a szülői minta, valamint az otthon tartott alkoholhoz való hozzférés vagy a szülők megengedő hozzállása az alkoholfogyasztással szemben, de szerepe van a genetikának is, mely 50 százalékban játszik szerepet a tinédzserkori szeszesitalfogyasztásban.

A gyerekekkel beszélgetni kell az alkoholról, de semmiképpen sem tiltóan, retorziókkal fenyegetve őket

Nagyon fontos, hogy a fiatalok minél később kezdjenek el alkoholt fogyasztani, mert a vizsgált adatok azt mutatják, hogy minél fiatalabb korban kezd el inni egy tinédzser, annál nagyobb az esélye annak, hogy később alkoholproblémái lesznek, függőség alakul ki nála.

Azoknak a gyerekeknél, akik 13 évesen vagy annál fiatalabban kezdtek inni, több mint 45 százalékánál mutattak ki felnőttkori alkoholproblémákat. Ezzel szemben azoknak, akik 21 éves korukig vártak, kevesebb mint 10 százalékánál alakul ki a függőség.

A legtöbb tinédzser kipróbálja az alkoholt, épp ezért nagyon fontos, hogy a szülők beszéljenek velük arról, hogy a gyerekekre másképp, károsabban hatnak a szeszesitalok, mint a felnőttekre. Nem a tiltás a megoldás, de az engedélyezett otthoni baráti iszogatás sem az, hiszen soha nem cél normalizálni valamit, ami kicsit sem az, márpedig tinédzserkorban piálni nagyon nem az.

A legtöbb tinédzser kipróbálja az alkoholt Forrás: Shutterstock/Lopolo

A kamaszkori alkoholfogyasztásban pozitív tendencia mutatkozik, azaz, míg a felnőttek között a mértéktelen alkoholfogyasztók aránya magas, a tinédzserek körében csökkenés mutatkozott az elmúlt évtizedben. Dr. Danielle Dick, a tanulmányt készítő Rutgers Addiktológiai Kutatóközpont igazgatója szerint úgy tűnik, a mai serdülők egészségesebb döntéseket hoznak, mint a jelen felnőttjei ugyanannyi idős korukban.

Nem kell alkoholistának lenni ahhoz, hogy nehéz legyen lemondani az italról

„Sokan vannak, akik nem alkoholfüggők, de egy hosszú nap után egy pohár bor mellett próbálnak otthon megnyugodni, vagy kínosan érzik magukat egy baráti összejövetelen, ha nincs a kezükben egy pohár koktél” – mondta el a fenti tanulmánnyal kapcsolatban egy CNN-en megjelent cikkben Rosamund Dean újságíró, a „Mindful Drinking" című könyv szerzője, aki módszert is ajánl azoknak, akik csökkenten szeretnék az alkoholfogyasztásukat.

Az író az alábbiakat javasolja:

  • Jegyezze fel, hetente hányszor iszik és mennyit;
  • Beszéljen szeretteivel a céljról annak érdekében, hogy a a családi, baráti összejöveteleken ne akarják minden áron alkoholfogyasztásra bírni;
  • Saját tapasztalata, hogy könnyebb egyáltalán nem inni, mint megálljt parancsolni önmagunknak, ezért célravezetőbbnek tartja a teljesen alkoholmentes napokat a korlátozott alkoholfogyasztással szemben;
  • Van, akinek segít tértékelni az alkohollal való kapcsolatát, ha részt vesz olyan kihívásokban, mint pl. a „száraz október”;
  • Szintén saját bőrén tapasztalta meg, hogy ha akarja, bármikor képes úgy bulizni, ünnepelni, akár egy esküvőn koccintani, egy szóval jól érezni magát, hogy akár csak egy korty alkoholt is fogyasztana;
  • Akinek a napi rutin része az ivás, próbáljon ki egy cserét – találjon helyette egy teljesen más tevékenység, de az is jó, ha alkoholos helyett egy alkoholmentes italt készít magának.

Az újságíró szerint ez utóbbi semmi másról nem szól, csak, hogy „Van egy szép üvegpoharunk és egy szelet citromunk, amiből valami igazán jót hozzunk össze. Ám ugyanezt egy alkoholmentes itallal is megteheted, és abban a pillanatban rájössz, hogy valójában nem az alkohol miatt volt olyan jó érzésed".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.