A szeretetnyelvek a munkahelyen is léteznek: eláruljuk, hogyan találhatod meg a sajátodat

kommunikáció munkahely magazin szeretetnyelv
A szeretetnyelvek az emberi kapcsolatokban kulcsfontosságú szerepet játszanak, és nemcsak a magánéletben, hanem a munkahelyen is meghatározóak lehetnek. A munkahelyi környezetünkben történő hatékony kommunikáció és kapcsolatok kiépítése nagyban függ attól, hogy milyen szeretetnyelvekkel rendelkezünk és hogyan értelmezzük másokét.Továbbá segíthetnek megérteni, hogy milyen szerepet töltünk be a csapatban. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan határozhatjuk meg saját szeretetnyelvünket és hogyan alkalmazhatjuk a munkahelyi környezetben.

Az amerikai párkapcsolati terapeuta, Dr. Gary Chapman vezette be a szeretetnyelvek fogalmát. Szerinte mindannyian különböző módon fejezzük ki és fogadjuk be a szeretetet, és ezek a különbségek hatással vannak a kapcsolatainkra. Chapman az öt fő szeretetnyelvet az alábbiak szerint határozta meg:

Szavak

Azok az emberek, akiknek a fő szeretetnyelvük a szavak, azt érzik, hogy a pozitív és bátorító szavak megerősítik őket. Az ilyen emberek számára a dicséret és az elismerés rendkívül fontos.

Akiknek a fő szeretetnyelvük a szavak, azoknál az elismerés rendkívül fontos Forrás: Shutterstock/Fizkes

Minőségi idő

A minőségi időt kedvelők azt érzik, hogy a másokkal való minőségi időtöltés a legfontosabb. Nem a mennyiség, hanem a figyelem és jelenlét a meghatározó.

Az önzetlenség nem egyenlő az önfeláldozással: nem kell elveszítenünk önmagunkat

Az önzetlen ember a saját érdekeit félretéve mások javára cselekszik, a szeretet és a jóság vezérli, ami által a saját jelleme is fejlődik, épül, kiteljesedik. Mások öröme őt örömmel tölti el, azonban arra vigyázni kell, hogy ez a viselkedés ne csapjon át önfeláldozásba, a kettő ugyanis nem ugyanaz.

Ajándékozás

Ebben a szeretetnyelvben a fizikai ajándékoknak, apró figyelmességeknek van kiemelt jelentősége. Az ajándékok a szeretet megnyilvánulásának módjai.

Szívességek

A segítőkész embereknek a szeretetnyelve az adakozás, segítségnyújtás, ha segíthetnek másokon, az számukra többet ér mindennél.

A segítőkész embereknek a szeretetnyelve a segítségnyújtás Forrás: Shutterstock/Fizkes

Testi érintés

A testi érintés a fizikai közelség és érintés révén kifejezett szeretet módja. A kézfogás, az ölelés és más fizikai érintési formák fontosak.

Valaki ezért tényleg pénzt kap? Íme a legfurcsább munkakörök!

Gyakran panaszkodunk a munkánk miatt, de hidd el, léteznek egészen elképesztő foglalkozások, amiért nem is gondolnád, hogy emberek pénzt kapnak, vagy hogy egyáltalán valaki hajlandó rá. Viszont akadnak olyan tevékenységi körök is, amelyek egészen kellemesek, pláne ha fizetnek is érte. Íme a legkülönösebb foglalkozások!

Hogyan alkalmazzuk a szeretetnyelvet a munkahelyen?

Az öt szeretetnyelv alkalmazása a munkahelyi környezetben segíthet megerősíteni a csapatot, javítani a munkahelyi hangulatot és növelni a munkahelyi elégedettséget. Ezenkívül a munkatársak egymás iránti törődése és figyelme segíthet abban, hogy a munkahelyi stressz és feszültség csökkenjen, és hatékonyabbá váljunk a munkavégzésben.

„Amikor a csapattagok úgy érzik, hogy meg vannak becsülve, több idő és energia jut az aktuális feladatokra és a szervezet küldetésének megvalósítására"

– írja Paul White, a „The 5 languages of appreciation in the workplace" című könyv társzerzője.

Több kutatás is azt igazolja, hogyha a felettesek kellőképpen megbecsülik a beosztottjaikat, akkor az nemcsak jobb munkahelyi környezetet teremt, hanem kevésbé lesznek ingerlények, sokkal több időt, energiát fordítanak majd arra, hogy kiemelkedően teljesítsenek.

„A probléma az, hogy a csaknem 400 000 alkalmazottat foglalkoztató kutatásunk során tudjuk, hogy a szavak használata nem az összes alkalmazott több mint 50%-a által preferált értékelési mód"

– mondta White.

Szokások, amelyekkel az őrületbe tudod kergetni a munkatársaidat

Valljuk be őszintén, a munkatársi kapcsolatok bonyolultak. A legnehezebb benne az, hogy az ember kénytelen olyan emberekkel összezárva tölteni napi 8 órát, akikkel – ha választhatna – nem biztos, hogy szívesen leülne beszélgetni. Nehezíti a helyzetet az, ha az illető nem moderálja magát és napi szinten rombolja a közösséget a nem éppen célravezető szokásaival. Erről bővebben ide kattintva olvashatsz.

„Ha egy vezető vagy kolléga csak szavakkal fejezi ki az elismerését, akkor valószínűleg a csapattagok több mint felénél ez nem éri el a hatását."

Hogyan tudunk ezen változtatni?

Ismerjük meg a kollégáinkat

Fontos megismerkedni a munkatársaink szeretetnyelveivel. Ezeknek az ismerete lehetővé teszi, hogy a kollégák számára személyre szabott módon fejezzük ki a törődésünket és az elismerésünket.

Fontos megismerkedni a munkatársaink szeretetnyelveivel Forrás: Shutterstock/Africa Studio

Legyünk tisztában a saját szeretetnyelvünkkel

Ha tisztában vagyunk saját szeretetnyelvünkkel, könnyebben kifejezhetjük igényeinket és elvárásainkat a munkahelyi közösségünk felé.

Rendezvények és programok

Szervezzünk olyan eseményeket vagy lepjük meg apró, de annál figyelmesebb cselekedetekkel a kollégákat, amelyek számukra vonzóak lehetnek. Például közös ebédek, csoportos ajándékozások vagy önkéntes tevékenységek.

Kommunikációs tréningek

A munkahelyeken érdemes kommunikációs tréningeket szervezni, amelyek segítenek a munkatársaknak jobban megérteni egymás igényeit és elvárásait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.