Az önzetlenség nem egyenlő az önfeláldozással: nem kell elveszítenünk önmagunkat

Forrás: Shutterstock -
önzetlenség önfeláldozás segítségnyújtás jóság szeretet
Az önzetlenség az egyik legszebb és legfontosabb emberi tulajdonság, de nagyon fontos, hogy ne csapjon át önfeláldozásba. 

Az önzetlen ember a saját érdekeit félretéve mások javára cselekszik, a szeretet és a jóság vezérli, ami által a saját jelleme is fejlődik, épül, kiteljesedik. Mások öröme őt örömmel tölti el, azonban arra vigyázni kell, hogy ez a viselkedés ne csapjon át önfeláldozásba, a kettő ugyanis nem ugyanaz.

Az önzetlenség nem egyenlő az önfeláldozással Forrás: Shutterstock

Az utóbbi ugyanis feltétlenül épít, és azokra az emberekre jellemzőbb, akik önbizalomhiánnyal és önértékelési problémákkal küzdenek, esetleg lelkiismeret-furdalásukat szeretnék a jócselekedetekkel enyhíteni. Ezzel azonban maguknak nem minden esetben tesznek jót, mert nem szabad teljesen megfeledkezni a saját igényeinkről. Ezeket a szabályokat tartsuk szem előtt, hogy a segítő szándékunkat ne használják ki:

  • Tényleg szükség van-e a segítségünkre, valamint neki nagyobb szüksége van-e erre, mint amekkora terhet számunkra jelent?
  • Vizsgáljuk meg, mi a motivációnk a segítségnyújtásra: önzetlenség, vagy azt szeretnénk ezzel elérni, ha szeretnének?
  • Várunk valamilyen jutalmat a cselekedeteink után?
  • Kiről szól a segítségnyújtás: a lelkiismeret-furdalásunk enyhítéséről, vagy tényleg a másik személyről? - írja az Astronet.

Ahhoz, hogy ezeket a kérdéseket meg tudjuk válaszolni, rendkívül őszintének kell lennünk magunkkal, és el kell fogadnunk: nem baj, ha néha mi vagyunk az elsők, mi vagyunk az életünk főszereplői. Ehhez azonban meg kell tanulnunk a nemet mondás művészetét is, ami bizony nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik.

Önzőség felsőfokon: ezek a csillagjegyek csak magukra gondolnak

Megértést tanúsítani embertársaink iránt, figyelmesnek lenni és másokon segíteni – sajnos nem mindenkinek egyszerű ezeket megvalósítani, nem mindenki képes arra, hogy önzetlen legyen. Négy csillagjegy szülötteinek különösen nehéz ez, ők a legtöbb helyzetben először magukra gondolnak, önzőségükhöz pedig kegyetlenség is társul. Kattints ide, hogy megtudd, melyek ezek a csillagjegyek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.