A régészek elborzadtak egy Andokban talált "tökéletesen megőrzött" inka nő szörnyű halálától. Nem hittek a szemüknek, amikor több felbecsülhetetlen értékű lelet mellett rábukkantak a megfagyott holttestre.

Dél-Amerika tele van ősi terekkel, a történetek, mitológiák és számtalan elveszett civilizáció földje. A kontinenst egykor otthonuknak nevező ősi népek közül sokan éltek a nagy Andok hegységben és környékén.

Az Andok
A Dél-Amerika nyugati oldalán húzódó Andok a világ egyik legnagyobb hegyvonulata, amely hét országot ölel fel. Peru, Chile, Argentína, Kolumbia, Ecuador, Bolívia és Venezuela területének legalább egy része ezen a gigantikus természetes hegygerincen fekszik, és ezek közül sok ország egykor az inkák elveszett civilizációjának adott otthont.

Egy inka nő holtteste megdöbbentő látvány volt

Az inkák, akik a 13. század elején a perui felföldön éltek, a legtöbbet tanulmányozott népek közé tartoznak - és nem véletlenül. Nyomaik a hegyekben nagyrészt eltűntek, de egy kutatócsoport, amely korábban azt remélte, hogy legalább néhány bizonyítékot talál, többet kapott, mint amire számított.

A Dr. Johan Reinhard vezette csapat az Andok argentin részét mászta meg. Mielőtt elértek volna a világ legmagasabb aktív vulkánjához, egy 13 éves lány szinte tökéletes állapotban fennmaradt maradványaira bukkantak – derült ki az Express cikkéből.

Képünk illusztrációForrás: © Tomas Castelazo, www.tomascastelazo.com / Wikimedia Commons

Kezdetben attól tartottak, hogy a lány az előző hetekben vagy hónapokban megfagyott, de az árulkodó jelek hamar világossá tették, hogy ez nem akármilyen régi holttest. A lány szorosan be volt csomagolva egy hagyományosan az inkákhoz köthető takaróba, és egy négy és öt év körüli kislány és kisfiú volt mellette.

Amikor a maradványokat elvitték elemzésre, az eredmények azt mutatták, hogy a csoport mintegy 500 éves, így a történelemben az inkák közé sorolták őket.

„...azok a kezek tökéletesek voltak."

Annak ellenére, hogy a trió belső szervei 1,5 méteres kő- és földréteg alatt voltak eltemetve, a CT-vizsgálat szerint tökéletesen épek voltak, ami általában a nemrég elhunytaknál szokott előfordulni.

Ez volt a legjobb állapotban lévő múmia, amit valaha láttam – magyarázta Dr. Reinhard a Smithsonian Channel "Mummies Alive" című dokumentumfilmjében.

Amikor a csapat megtalálta a maradványokat, valaki sikoltozott: „Múmia!"

– Amikor először került elő a földből, teljesen be volt csomagolva. A testének egyetlen részét sem láthattuk, de a textíliák egyszerűen kiemelkedőek voltak, és olyan jól megmaradtak – folytatta Dr. Reinhard.

A csapatvezető óvatosan elkezdte kicsomagolni a múmiát a teste tetejétől lefelé.

Beszélgetnünk kellett közben - mintha valamilyen szinten attól féltünk volna, hogy felébresztjük ezt a múmiát, mert annyira élőnek tűnt. De semmi sem volt olyan hatásos, mint amikor feltártuk a kezeit - valószínűleg ez volt az egyik legerőteljesebb élmény, amiben valaha részem volt, mert azok a kezek tökéletesek voltak. – emlékezett vissza.

A lány állapota megdöbbentette a kutatókat, mennyire jó állapotban volt, a kezén lévő bőr és körmök ugyanolyanok voltak, mint egy élő emberé. A múmia mellett a kutatók számos ereklyét és tárgyi emléket is találtak.

Képünk illusztrációForrás: Reuters / YouTube

A múmia lány története egészen sötét fordulatot vett

Kerámiafigurákat és textíliákat találtak, a tárgyak színei még mindig élénkek voltak. A felfedezésre 1995-ben került sor.

2013-ban a maradványait vizsgáló kutatók megállapították, hogy a drogok és az alkohol szerepet játszott halálában, a vizsgálatok azt mutatták, hogy a lányt a halála előtt erősen nyugtatózták.

Dr. Emma Brown, a Bradfordi Egyetem Régészeti Tudományok Tanszékének munkatársa elmondta:

A spanyol krónikások szerint a gyermekeket mindenféle okból feláldozták: fontos életkori mérföldkövek az inkák életében, háborúk vagy természeti katasztrófák idején, de a rituáléknak is volt egy naptára.

A nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy mindhárman kokaleveleket fogyasztottak életük utolsó hónapjaiban, és a történelmi beszámolók szerint a leveleket az inka társadalom elitje számára tartották fenn, és általában rituális szertartásokon használták.

A Maiden haján végzett törvényszéki vizsgálatok megállapították, hogy a ma kokain előállítására használt levelekből jóval nagyobb adagot fogyasztott, és a fogyasztása a halálát megelőző évben megugrott.

Ez a csapat szerint annak lehetett az eredménye, hogy kiválasztották őt az isteneknek való feláldozásra.

A spanyol krónikákból tudjuk, hogy különösen vonzó vagy tehetséges nőket választottak ki. Az inkáknak valóban volt valakijük, aki felkutatta ezeket a fiatal nőket, és elragadta őket a családjuktól. – magyarázta Dr. Brown a BBC-nek.