A régészek elborzadtak egy Andokban talált inka nő szörnyű halálától: tökéletes maradványra bukkantak

Andok holttest régészek inkák
A régészek elborzadtak egy Andokban talált "tökéletesen megőrzött" inka nő szörnyű halálától. Nem hittek a szemüknek, amikor több felbecsülhetetlen értékű lelet mellett rábukkantak a megfagyott holttestre.

Dél-Amerika tele van ősi terekkel, a történetek, mitológiák és számtalan elveszett civilizáció földje. A kontinenst egykor otthonuknak nevező ősi népek közül sokan éltek a nagy Andok hegységben és környékén.

Az Andok

A Dél-Amerika nyugati oldalán húzódó Andok a világ egyik legnagyobb hegyvonulata, amely hét országot ölel fel. Peru, Chile, Argentína, Kolumbia, Ecuador, Bolívia és Venezuela területének legalább egy része ezen a gigantikus természetes hegygerincen fekszik, és ezek közül sok ország egykor az inkák elveszett civilizációjának adott otthont.

Egy inka nő holtteste megdöbbentő látvány volt

Az inkák, akik a 13. század elején a perui felföldön éltek, a legtöbbet tanulmányozott népek közé tartoznak - és nem véletlenül. Nyomaik a hegyekben nagyrészt eltűntek, de egy kutatócsoport, amely korábban azt remélte, hogy legalább néhány bizonyítékot talál, többet kapott, mint amire számított.

A Dr. Johan Reinhard vezette csapat az Andok argentin részét mászta meg. Mielőtt elértek volna a világ legmagasabb aktív vulkánjához, egy 13 éves lány szinte tökéletes állapotban fennmaradt maradványaira bukkantak – derült ki az Express cikkéből.

Képünk illusztráció Forrás: © Tomas Castelazo, www.tomascastelazo.com / Wikimedia Commons

Kezdetben attól tartottak, hogy a lány az előző hetekben vagy hónapokban megfagyott, de az árulkodó jelek hamar világossá tették, hogy ez nem akármilyen régi holttest. A lány szorosan be volt csomagolva egy hagyományosan az inkákhoz köthető takaróba, és egy négy és öt év körüli kislány és kisfiú volt mellette.

Amikor a maradványokat elvitték elemzésre, az eredmények azt mutatták, hogy a csoport mintegy 500 éves, így a történelemben az inkák közé sorolták őket.

„...azok a kezek tökéletesek voltak."

Annak ellenére, hogy a trió belső szervei 1,5 méteres kő- és földréteg alatt voltak eltemetve, a CT-vizsgálat szerint tökéletesen épek voltak, ami általában a nemrég elhunytaknál szokott előfordulni.

Amikor a csapat megtalálta a maradványokat, valaki sikoltozott: „Múmia!"

– Amikor először került elő a földből, teljesen be volt csomagolva. A testének egyetlen részét sem láthattuk, de a textíliák egyszerűen kiemelkedőek voltak, és olyan jól megmaradtak – folytatta Dr. Reinhard.

A csapatvezető óvatosan elkezdte kicsomagolni a múmiát a teste tetejétől lefelé.

A lány állapota megdöbbentette a kutatókat, mennyire jó állapotban volt, a kezén lévő bőr és körmök ugyanolyanok voltak, mint egy élő emberé. A múmia mellett a kutatók számos ereklyét és tárgyi emléket is találtak.

Képünk illusztráció Forrás: Reuters / YouTube

A múmia lány története egészen sötét fordulatot vett

Kerámiafigurákat és textíliákat találtak, a tárgyak színei még mindig élénkek voltak. A felfedezésre 1995-ben került sor.

2013-ban a maradványait vizsgáló kutatók megállapították, hogy a drogok és az alkohol szerepet játszott halálában, a vizsgálatok azt mutatták, hogy a lányt a halála előtt erősen nyugtatózták.

Dr. Emma Brown, a Bradfordi Egyetem Régészeti Tudományok Tanszékének munkatársa elmondta:

A nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy mindhárman kokaleveleket fogyasztottak életük utolsó hónapjaiban, és a történelmi beszámolók szerint a leveleket az inka társadalom elitje számára tartották fenn, és általában rituális szertartásokon használták.

A Maiden haján végzett törvényszéki vizsgálatok megállapították, hogy a ma kokain előállítására használt levelekből jóval nagyobb adagot fogyasztott, és a fogyasztása a halálát megelőző évben megugrott.

Ez a csapat szerint annak lehetett az eredménye, hogy kiválasztották őt az isteneknek való feláldozásra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.