Ints búcsút az ablakmosásnak: itt az új öntisztító üveg

Forrás: Shutterstock -
szennyeződés üvegfelület ablakmosás
Az üvegfelületek, ablakok tisztítása nem a legkedveltebb feladat a házimunkák közül. Időigényes és hiába figyelünk oda, nehéz elérni, hogy csíkmentes legyen a felület. Egy szakértő most elárulta, mi a legújabb megoldás, aminek köszönhetően örökre búcsút inthetünk a nem kívánt ablakpucolásnak. 

A megoldás egy öntisztító üveg, amely egy speciális hidrofil és fotokatalitikus bevonattal rendelkezik, amely a nappali fényben jelenlévő UV sugarak hatására aktiválódik.

A szakértők elmagyarázták, hogy a fotokatalitikus hatás lebontja az ablakok felületére kerülő szerves szennyeződéseket, „megakadályozza, hogy bármi az üveghez tapadjon".

Kétféle öntisztító üveg létezik - hidrofób és hidrofil. Mindkét típusú ablak vízzel tisztítja magát, cseppeket gördítve le az üvegezésen.

Ints búcsút az ablakmosásnak: itt az új öntisztító üveg Forrás: Shutterstock

Mi az a hidrofil öntisztító üveg?

Ez a fajta üveg „lótusz-effektus" néven ismert, ami azt jelenti, hogy nagyon magas a víztaszító képessége, akárcsak a lótuszvirág leveleinek.

A szakértők azt mondták: „Ez az, amikor az üvegen lévő titán-dioxid-bevonat UV-fénnyel reagál, és elektronokat generál, amelyek a szerves szennyeződéseket apró darabokra bontják, amelyeket az esővíz elmoshat" - írja az Express.

Egy egyszerű módja annak, hogy megértsük ennek az üvegnek a működését, ha egy tapadásmentes serpenyőre gondolunk. Ezek az üvegpanelek lényegében tapadásmentes felületet hoznak létre, amelyről „a víz csíkok nélkül le tud folyni".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.