Így tartsd magad formában a várandósság alatt!

PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor valaki babát vár, természetes, hogy mindent megtesz azért, hogy a legjobb körülményeket biztosítsa gyermeke számára a várandósság kilenc hónapjában. A kismama egészséges életmódja pedig ennek az egyik legfontosabb alapköve, mindez pedig sokaknál akár egy kisebb életmódváltással is járhat a terhesség alatt.  Hiszen függetlenül attól, hogy korábban hogyan táplálkoztunk a mindennapokban, a várandósság időszakában megváltozik, hogy a testünk mit igényel. Somogyi Sárát, a BioTechUSA termékspecialistáját, táplálkozástudományi szakemberét kérdeztük arról, hogy mire is érdemes odafigyelni a babavárás során.
Forrás: biotechusa.hu

A várandósság időszakában alap, hogy egészségesen étkezünk, hiszen bármi, amit megeszünk, a méhlepényen keresztül bejut a babához. Legyen szó ételről és élelmiszerekről, vagy akár étrend-kiegészítőkről, a kismamák szervezetének speciális igényei vannak.

Kulcsszó a tiszta étkezés

A kismamák számára is érdemes az általános egészséges táplálkozás alapelveit követni, kerülve a tartósítószereket, színezékeket, ízfokozókat és egyéb vegyi anyagokat. Vannak bizonyos ételek és italok, amelyek fogyasztása kifejezetten kerülendő a babavárás időszakában, ilyenek például a nyers ételek és alkoholok. A tévhitekkel ellentétben fogyasztható kávé is a várandósság alatt, csak ne vigyük túlzásba a koffeinbevitelt: napi 200 mg fogyasztása biztonságos. Azoknak, akik korábban sportoltak és akár étrend-kiegészítőket is használtak, érdemes odafigyelni, hogy a különböző testsúlykontroll formulák – közülük is leginkább a koffein-, valamint L-karnitin tartalmúak –, illetve a kreatinok, edzés előtti készítmények használata sem javasolt a várandósság és a szoptatás időszakában.

Veszélyes lehet a nyers hús

Az elmondottakon felül az egyik legfontosabb szabály, hogy a kismamák kerüljék a nyers tejet, tojást, húsokat és halakat, mert az azokban található paraziták és baktériumok komoly tüneteket okozhatnak és akár a baba életét is veszélyeztethetik. Ez a füstölt lazac, a tatár beefsteak vagy a roséra sült steak mellett ugyanúgy érvényes a kolbászokra és szalámikra is, hiszen – bár sokan nem tudják – azok is nyers húsból készülnek, de amennyire lehet, tartózkodjunk a feldolgozott húskészítményektől is. Gyakori tévhit, hogy májat tilos fogyasztani várandósság alatt. A túlzott A-vitamin bevitel valóban teratogén, a máj pedig kifejezetten erős A-vitamin forrás, de ez nem jelenti azt, hogy tiltólistán van, csak mindenképp érdemes ritkábban, mértékkel fogyasztani.

Támogatják a szervezetet a sovány húsok és tejtermékek

Érdemes előnyben részesíteni a zsírszegény húsokat, mindezt pedig hetente legalább két alkalommal hallal is egészítsük ki. A tejtermékek nagyon jó kalciumforrások, aminek bevitele kifejezetten fontos a kismama számára, de a szakértő szerint itt is érdemes a zsírszegény változatokat fogyasztani: ezek lehetnek sovány sajtok, sovány túró, kefir, natúr joghurt, mely utóbbi nagyon jót tesz a szervezetnek probiotikum tartalma miatt is.

Olajos magvak és zöldség-gyümölcs a kiegyensúlyozott tápanyagbevitelhez

Vannak olyan vitaminok és ásványi anyagok, amelyeket a terhesség időszakában az átlagosnál nagyobb mennyiségben is érdemes bevinni a szervezetbe, ilyen például a D-vitamin, a kalcium a folsav, a vas, a jód és a cink. Szuper vasforrások a húsok, a halak, a gabonafélék, a tojássárgája, a sötétzöld zöldségek (pl.: spenót), valamint az olajos magvak, amelyek telítetlen zsírsav tartalmuk mellett kiváló kalcium- és magnéziumforrások is. Általános igazság, hogy együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, mindez pedig a kismamáknak is ajánlott. Minimum három, de akár napi öt étkezésbe is javasolt beiktatni ezeket a friss alapanyagokat.

Minden időszakban veled, a kisbabádért és érted!

Várandósság alatt érdemes egy olyan multivitamint választani, ami kifejezetten várandós kismamák számára lett megalkotva. A BioTechUSA új, Prenatal nevű vitamin komplex összetételű babaváró étrend-kiegészítője például azért tökéletes választás, mert úgy alkották meg, hogy a várandósság tervezésének időszakában, babavárás alatt és a kisbaba megszületése után is alkalmazható legyen.

A termék

  • cukor-,
  • laktóz-,
  • glutén-
  • és titán-dioxid mentes.

10-féle vitamint, 6-féle ásványi anyagot, Omega-3 zsírsavakat (EPH és DHA) és kalcium-L-metil-folátot tartalmaz egy napi adagban, amely 1 tablettából és 3 kapszulából áll (1 db Multivitamin kapszula + 1 db Calcium Zinc Magnesium tabletta + 2 db Omega-3 lágyzselatin kapszula). A fogyasztók ráadásul a Prenatal megvásárlásával nemcsak maguknak és születendő gyermeküknek, de a hazai kórházaknak is segíthetnek, hiszen minden egyes eladott termékkel hozzájárulnak ahhoz, hogy a BioTechUSA nélkülözhetetlen eszközöket, például CTG gépet és inkubátort vásároljon magyar egészségügyi intézmények szülészeti-nőgyógyászati osztályai számára.

Forrás: biotechusa.hu

Az első magzati monitor átadására augusztusban került sor, Lévai Bálint, a BiotechUSA ügyvezető igazgatója a Szent Margit Kórház számára adta át az életmentő gépet. "Fontos számunkra, hogy jó szomszédok legyünk, és azokat a közösségeket is segítsük, amelyek otthont adnak irodánknak. Társadalmi felelősségvállalási programunk másik alappillére, hogy kizárólagos magyar tulajdonban lévő cégként igyekszünk minél nagyobb hangsúlyt fektetni a hazai egészségügyi intézmények és dolgozók támogatására. Vállalatunk csaknem két évtizede óbudai székhelyű, ezért nem volt kérdés, hogy kiemelt partnerként szeretnénk együttműködni a Szent Margit Kórházzal. Nagyon örülünk, hogy az általunk vásárolt CTG-gép segítségével a korábbinál is hatékonyabbá tehetjük a Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály hiánypótló munkáját és hozzájárulhatunk a magzatok szívműködésének, méhen belüli állapotának vizsgálatához" – mondta Lévai Bálint az adomány kapcsán.

Az első átadott CTG-gép kapcsán dr. Tűzkő Nándor, a Szent Margit Kórház - Szülészet-Nőgyógyászat Osztály osztályvezető főorvosa elmondta, hogy a Szent Margit Kórház Nőgyógyászati - Szülészeti Osztályán évente 10.000-nél is több CTG vizsgálatra kerül sor. Az adományba kapott készülék a magzati szívhangok és az anyai méhösszehúzódások vizsgálatát és a mért paraméterek rögzítését teszi lehetővé, amely a terhesség utolsó harmadában (3. trimeszterében) fontos információt nyújt a szülésznőgyógyász kezelőorvos számára a magzat méhen belüli állapotáról. A méhösszehúzódások vizsgálatával, akár a szülés várható idejére is lehet következtetni. A rendszeres CTG vizsgálat segítséget nyújt a magzatok szívműködésének és méhen belüli állapotának vizsgálatához, a magzati veszélyállapotok korai felismerésére, a méhen belüli károsodások megelőzésére, időben történő kiszűrésére a magzat életének védelmében. A főorvos megköszönte az óbudai székhelyű BioTechUSA csapatának, hogy támogatásukkal segítik az osztályon dolgozók munkáját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.