magamutogatás edzőterem illemtan viselkedés mozgás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kinek ne lenne ismerős egyes edzőtermekből az izzadságfoltos gép, a meztelenül mászkáló csodanő, vagy a rinocéroszként fújtató izompacsirta? Ahogyan szinte mindennek az életünkben, az edzőtermi tartózkodásnak is megvannak a maga illemszabályai, melyeket jobb betartani magunk és mások jóérzése érdekében.

Túlzott otthonosság

Legyünk akár naponta órákat is a helyiségben, az edzőterem továbbra sem az otthona senkinek. Sokan mégis úgy beszélgetnek, pletykálnak, telefonálnak, őgyelegnek és törlik az orrukat a trikójukba, mintha senki sem látná vagy hallaná őket. A szemét vagy ruhadarabok lazán gépek mellett hagyása, vagy az izzadságtól csurgó padok másokban igenis visszatetszést keltenek, így jobb ezt a viselkedést valóban otthon hagyni. Ha végeztél egy gépnél, pakold vissza a súlyzókat az eredeti helyükre, s a legtöbb helyen odakészített tisztítófolyadékkal, papírtörlővel tegyél rendet magad után. Ha kiömlött az üdítőitalod, azt sem fogja senki szó nélkül feltakarítani utánad, s mielőtt belelépne valaki a tócsába, próbáld meg eltüntetni, vagy szólj a személyzetnek. A hangos telefonálással is jobb megvárni, míg hazaérsz: vagy hagyd a mobilod lenémítva a szekrényben vagy az értékmegőrzőbe zárva, vagy diszkréten magyarázd el a hívónak, hogy épp edzés közben zavar. A másokra nem tartozó, belső ügyek hangos kitárgyalása nemcsak zavarba ejtő, de kifejezetten illetlen is.

Thinkstock
Thinkstock

Meztelenkedés

Bár a saját otthonában mindenki úgy öltözködik - vagy vetkőzik -, ahogy akar, az edzőteremben tekintettel kell lenni a szégyenlősebb emberekre is. Bár a macsó férfiak szívesen mutogatják kidolgozott izmaikat, illetve egy bizonyos nőtípus is negyed órákig sétálgat meztelenül az öltözőben, vagy lép falatnyi sortban a terembe, de ez nem a követendő példa. Sokan vannak ugyanis, akik nem szeretik vadidegenek testét nézegetni, még akkor sem, ha azok valóban jól néznek ki - és nem csak a kisebbrendűségi érzés miatt. Átöltözés közben egy szál melltartóban és bugyiban sem mindig illendő beszélgetést kezdeményezni másokkal, jobb megvárni, míg mindenki felöltözik. De a szégyenlősöknek is tekintettel kell lenniük társaikra, a vécébe vagy a zuhanyfülkébe átöltözés céljából zárkózni, és ezzel torlódást okozni szintén nem ajánlott.

Területfoglalás

Általában délután öt óra után van a csúcsforgalom az edzőtermekben, így olykor előfordul, hogy várni kell a különböző gépekre. A cél érdekében előre odarohanni és törölközővel gépet foglalni cseppet sem szép dolog, ahogyan azt hosszú félórákra lefoglalni sem, miközben látod, hogy várnak rá. Ha viszont te vagy várakozó helyzetben, az épp edző ember szúrós szemmel való nézegetése, szuggerálása, esetenként becsmérlése igen illetlen tevékenység. Ahogy a többiek, úgy te is várd ki szépen a sorod csendben, vagy edzzd a kiválasztott izomcsoportot addig egy másik géppel. Bár a csúcsidő tumultusában sokan tülekednek a jó helyekért, szekrényekért, eszközökért, idővel jut mindenkinek - ha nehéz elviselni a tömeget, próbálj meg csúcsidőn kívül edzeni.

Feltűnési viszketegség

Főleg férfiak tűrik nehezen az edzőtermekben olykor kialakuló versenyszellemet: aki túlzottan magabiztosan erősít, vagy beszól másoknak, esetleg tüntetően hangosan fújtat, liheg vagy káromkodik, csak magáról állít ki bizonyítványt. A tükör előtt páváskodó, esetleg hangosan férfiakkal kacarászó, önimádó nők sem jobbak egyébként, s nem egy delikvens esett már le futópadról amiatt, mert nem bírt betelni önmaga - vagy a kiszemelt izompacsirta - látványával. Nem kell tökéletes sminkben, új körmökkel, frizurával, parfümmel és méregdrága, icipici edzőszerelésben belibegni edzeni: aki pedig erősítés helyett ismerkedni akar, az is megtalálja a maga fórumát - máshol.

Thinkstock
Thinkstock

Tisztelet és időzítés

Az edzőtermi illemtan azokra is vonatkozik, akik nem a gépeket használják, hanem valamilyen órára járnak. Igyekezzünk mindig időben odaérni a kezdésre, vagy ha nem sikerült, akkor feltűnés nélkül csatlakozni a csoporthoz - feltéve, hogy ezzel senkit sem zavarunk meg. Ugyanez vonatkozik arra is, ha idő előtt kell hazaindulnunk - jobb ezt az edzővel előre megbeszélni, és az ajtóhoz közel állni, hogy gyorsan kisurranhass. Az aerobikórák közben pedig beszélgetni sem nagyon illik, ilyenkor - ahogyan az egész edzőtermi tartózkodás alatt - koncentrálj az adott mozgásra, és másokat se zavarj meg ebben.

Láttad már? Benne vagyunk a tévében!

A 4 legjobb edzésforma fenékre és lábrahttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20121119-a-4-legjobb-edzesforma-fenekre-es-labra.htmlÍgy nevelj olimpikont!http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20121105-igy-nevelj-olimpikont-a-sportantropometriai-vizsgalat-segit.htmlÖt edzésforma a lapos hasérthttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20121029-az-ot-leghatasosabb-edzesforma-a-lapos-has-es-a-karcsu.htmlLehetünk egyszerre kövérek és fittek? Lady Gaga 14 kilót hízott, mégis tökéletesen fittnek látszikhttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20121009-lehetunk-egyszerre-koverek-es-fittek-lady-gaga-14-kilot-hizott.htmlFenyő Iván: "Nem akkor eszem és nem azt, amit megkívánok"http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20121003-fenyo-ivan-egeszseges-eletmodot-es-es-rengeteget-sportol.htmlMegosztotta titkát a gyönyörű topmodell! - Így marad karcsú Miranda Kerrhttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20120926-miranda-kerr-a-tengerparton-erosit.htmlSzabó Győző férfias edzésekkel tartja formában magáthttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20120925-szabo-gyozo-kuzdosportokkal-tartja-formaban-magat.htmlMadonnát megszégyenítő izmokkal rendelkezik a 86 éves Johanna - Lenyűgöző tornamutatványokra képeshttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20120917-a-vilag-legidosebb-tornasza-johanna-quaas-a-86-eves-tornaszbajnok.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.