a nap cikke túlsúly hormonális egyensúly gyorsétel kamaszkor társadalmi jelenség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szakértők a társadalmat fenyegető ketyegő időzetett bombáról beszélnek, ami hamarosan felrobbanhat, ugyanis a lányok körében a pubertáskor átlagosan több mint öt évvel korábban kezdődik, és ennek a jelenségnek elsősorban a gyerekek egészségtelen életmódja lehet az oka.

Néhány lánynál már hat-hétéves korban jelentkezik az első menstruáció, és egy amerikai felmérés szerint a fiúknál is átlagosan két évvel korábban következik be a fizikai érettség, mint pár évtizeddel ezelőtt. A tudósok megállapították, hogy az 1860-as években a pubertáskor átlagos kezdete még csak 16,6 éves korra volt tehető, azonban 1920-ban a pubertáskor átlagos kezdete 14,6-ra, 1950-ben 13,1-re, 1980-ban már 12,5-re csökkent, míg 2010-re már átlagosan 10,5 éves korban kezdődött a kamaszkor.

A szakértők attól tartanak, hogy a korai pubertás következtében ugrásszerűen megnövekedhet a fiatalkori terhességek száma, ráadásul egy új tanulmány eredményei szerint a fiatalkorúak elhízottsága is a megváltozott hormonháztartás miatt vált a közelmúltban népbetegséggé, mondta Marcia Hermann-Giddens, az Észak-Karolinai Egyetem kutatója.

Thinkstock
Thinkstock

Az angliai Devonban élő 10 éves Luke Rawthorn szülei észre sem vették, hogy fiuk serdülőkorba lépett, míg egy nap Luke nem közölte velük, hogy szőrösödni kezdett a nemi szerve körül. A szülők ekkoriban figyeltek fel arra is, hogy Luke viselkedése is kamaszossá vált, hirtelen hangulatváltozások jelentkeztek nála, kiabálni kezdett a szüleivel, és az ajtókat csapkodta. "Eleinte azt hittem, hogy bántalmazzák az iskolában, és rajtunk vezeti le a feszültséget, de ma már tudom, hogy a hormonális változások miatt lett Luke ilyen ingerlékeny" - mondta Sandra Rawthorn, a fiú anyja, akit egy kicsit elkeseríti a tény, hogy kisfia ilyen korán férfivá kezdett érni.

Az édesanyjával és két nővérével Doncasterben élő Leanne Pinder még csak 9 éves, de már elkezdtek nőni a mellei és viselkedése is a kamaszokat idézi. Leanne-t az iskolában megbámulják, sőt néha ki is csúfolják mellei miatt, hiszen ebben az életkorban még nem elég érettek a gyerekek. Leanne esetében azonban valószínűleg a korai serdülőkor összefüggésben állhat a lány túlsúlyával, mivel már nyolcéves korában is majdnem 40 kiló volt. "Egy kicsit aggódom amiatt, hogy a kislányom túl gyorsan nő fel, ebben a korban mi még bőven gyerekek voltunk. A mi időnkben a lányok 13 évesen kezdtek menstruálni, ma már Leanne több osztálytársának is megjött a menzesze" - mondta Nicola Morris, a lány édesanyja.

A most 17 éves Hayley Smith rendkívül korán, már 6 éves korában a serdülőkor jeleit mutatta, menstruálni kezdett és mellei is növekedésnek indultak. 8 éves korára már rendszeressé vált menstruációs ciklusa. Hayley szintén meglehetően nagy baba volt, 4 kiló feletti születési súllyal, ami befolyásolhatta a hormonműködést és korai pubertáshoz vezethetett.

Gyorskaja okozta a kamasz lány haláláthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101127-gyorskaja-okozta-a-kamasz-lany-halalat.htmlGyorséttermi ételek: avagy hogyan együnk gyorsan, könnyen semmit?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120703-gyorsettermi-etelek-avagy-hogyan-egyunk-gyorsan-konnyen-semmit.htmlSztárok, akik egy évben születtek - Kik öregednek gyorsabban?http://www.life.hu/tested-lelked/20120605-ket-sztar-egy-evjarat-kiken-hagytak-melyebb-nyomokat-az.htmlFogyj tojással! - Ilyen az egészséges és finom reggelihttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121015-az-egeszseges-reggeli.htmlNe blicceld el a reggelit! A szíved egészségét kockáztatodhttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/sziv/20101103-ne-blicceld-el-a-reggelit-a-szived-egeszseget-kockaztatod.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.