csipkebogyó C-vitamin fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Legtöbben kiemelkedő C-vitamin-tartalma miatt ismerik, pedig a csipkebogyó jóval többet tud ennél: gyulladáscsökkentő, vízhajtó hatású, ráadásul a zsírok felszívódását is csökkenti.

Piros kis csodabogyók

A vadrózsa áltermését szinte mindannyian ismerjük: nyersen kimagozva vagy szárítva teaként is fogyasztjuk. Egyik legjelentősebb C-vitamin-forrásunk, hiszen négy evőkanál szárított csipkebogyó körülbelül 300 milligrammnyit tartalmaz az értékes vitaminból. Az immunerősítésen túl a C-vitamin a zsírégetésben is segíthet, mivel szinte az összes zsírbontó folyamatban részt vesz, amellett, hogy vitalizál és élénkít. A bogyókban található pektin emellett megakadályozza a koleszterin és a zsírok egy részének felszívódását. Ha mindez nem lenne elég, a csipkebogyó gazdag még B2-vitaminban, fenolvegyületekben, valamint A-, K- és P-vitamint is tartalmaz.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Porckopásra és felfázásra is kiváló

A Kaliforniai Egyetem kutatásai szerint a csipkebogyó az ízületi fájdalmak és betegségek ellen is hatásos: a növény magas flavonoid- és vitamintartalma garantálja a fájdalmak mellékhatások nélküli enyhülését. A csipkebogyólekvár a székrekedéses panaszokon segíthet, teája vízhajtó, gyulladáscsökkentő hatása miatt pedig veseproblémákra és felfázásra is ajánlott.

Tudtad?

Miranda Kerr saját bevallása szerint egyedül a csipkebogyóolajnak köszönheti bőre üdeségét. Nem is csoda, hiszen az olaj tele van jól hasznosuló természetes antioxidánsokkal, E-vitaminnal, ránctalanító hatású béta-karotinnal, a telítetlen zsírsavak pedig a bőr hidratáltságáról gondoskodnak.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Így készítsd el helyesen!

A filteres csipkebogyóteákat a legtöbben ugyanúgy leforrázzák és állni hagyják, mint a többi gyógyteát, ám ezzel a csipkebogyó C-vitamin-tartalma nagy részének is búcsút mondhatnak. Ha teheted, ne a filteres változatot válaszd, hanem szárított csipkebogyóhúst, melyből 2-3 grammnyit egy bögre hideg vízben áztass 12 órán át. A végén szűrd le, és csak langyosra melegítsd fogyasztás előtt.

Frigyesy Róbertné fitoterapeuta, természetgyógyász a csipkebogyó gyűjtéséről:

"A csipkebogyó vadon termő növény, de gyűjtésnél csak azokról a növényekről szedjük, melyek nem az utak, vasúti vonalak mellett nőnek. A bogyókat akkor szedjük le, ha teljesen bepirosodtak, nem kell megvárni, míg megcsípi őket a dér. Ha teaként szeretnénk felhasználni, akkor ki kell magozni, meg kell szárítani, de lekvárt is lehet főzni belőle. A tea a 12 órás hideg áztatást követően egész nap iható, és kiváló hangulatjavító hatású. A dohányosoknak nagyon jót tesz a csipkebogyó magjában található P-vitamin, ezért ők - de csakis ők - magozatlanul szárítsák meg a bogyókat, majd áztatás előtt kalapáccsal vagy mozsárban törjék meg egy kicsit, hogy a magok megrepedjenek."

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Méregteleníts bojtorjánnal!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130515-egeszseges-gyogynoveny-a-bojtorjan-remek-vizelethajto-epehajto-es-jo-a.htmlTavaszi erősítés csalánnalhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130411-gyogynovenyek-es-egeszseg-tavaszi-erosites-csalannal.htmlA diétázók kedvence: a citromfűhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130507-gyogynoveny-ami-segiti-a-fogyokurat-es-a-dietat-citromfu.htmlFiatalodj bodzaszörppelhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130515-fiatalodj-bodzaszorppel.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.