Szuper gyakorlatok a feszes, kerek popsiért

karcsú a nap cikke fogyás farizom mozgás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Úgy tűnik, néhány hetet késik a kánikula és a bikiniszezon, így még maradt egy kis időd, hogy formába lendülj. Pár nap alatt persze nem számíthatsz csodákra, de edzeni mindig jó: íme pár hatékony és egyszerű farizomgyakorlat a tökéletes, kerek és izmos popsiért. Az edzésben Nagy Amarilla aerobikoktató, a Life.hu szakértője segít.

Mielőtt belekezdesz a farizomgyakorlatokba, ne feledkezz meg a bemelegítésről. A felsőtested átmozgatása után végezz bokakörzéseket, lábemeléseket, törzsdöntéseket, térdhúzásokat. Majd állj széles terpeszbe, és a tenyereket közelítsd a talajhoz, így átnyújtod a comb hátsó izmait és a hátizmokat. De bemelegítés lehet még 5-6 perc tempós séta is, a lényeg, hogy ráhangold a testedet az edzésre.

A következő farizomgyakorlatok közül nem kell az összeset elvégezned, elég, ha 1-2 neked tetszőt helyesen, az előírt ideig végrehajtasz, hetente legalább három alkalommal. A végén pedig a nyújtás se maradjon ki. Indulhat a munka a feszes popsiért!

1. Híd

Helyezkedj el hanyattfekvésben, húzd fel a lábakat, a karok a test mellett helyezkednek el, a tenyerek lefelé néznek. A talpak és a térdek szorosan egymás mellett. Szorítsd össze a farizmokat, majd emeld ki a csípődet, amennyire csak tudod. Meg sem kell moccannod, elég, ha statikusan kitartod ezt a pózd 4-5 percig. Közben arra figyelj, hogy ne menjen egyre lejjebb a csípő, és a farizmokat szorítsd jól össze.
Ha nehezítenél a gyakorlaton, 3 perc tartás után emeld ki a jobb lábadat, és tartsd nyújtva legalább egy percig. A térdek maradjanak összezárva. Ezek után jöhet a másik oldal, ugyanezzel a módszerrel.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Mire jó?

A gyakorlat közben nemcsak a nagyfarizmok dolgoznak, de a vádli és a comb hátsó izmai is kemény munkának vannak kitéve.

2. Farizom oldaltfekvésben

Helyezkedj el oldaltfekvésben, a térdeket húzd fel magad elé derékszögbe, a fejedet támaszd a tenyeredbe. Húzd be a hasadat, és nyújtsd ki magad elé a fent lévő lábadat. A térd legyen picit laza, és pipáljon a lábfej. Az a könyök, amin elöl támaszkodsz, végig legyen leszorítva a talajra. A kinyújtott lábaddal végezz apró és lassú emeléseket - elég csak 5 centit emelni és leengedni a lábadat. Végezz el 100 darab emelést. Figyelj arra, hogy ne lendületből, hanem erőből hajtsd végre a gyakorlatot, hogy a mélyizmok dolgozzanak. Ha túl vagy a 100 emelésen, lassan tedd vissza a lábadat, kicsit masszírozd át, és jöhet a másik oldal. Ha nincs kedved az emeléseket számolgatni, használj stoppert: oldalanként minimum 3-4 percig tartsd ki statikusan a gyakorlatot.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Mire jó?


A gyakorlat koncentráltan formálja a popsi hátsó részét. Ettől lesz kerek, feszes a feneked, de csak akkor, ha helyesen hajtod végre a gyakorlatot.

3. Farizom térdelőtámaszban

Helyezkedj el térdelőtámaszban, húzd be a hasadat, és a popsidat enyhén billentsd magad alá. A gyakorlat végzése közben nagyon fontos, hogy ne essen be a derekad, végig próbáld tartani magad középen, ne vidd át a teljes testsúlyt arra a lábadra, amelyiken támaszkodsz. Emeld meg derékszögbe a jobb lábadat, ne vidd át a teljes testsúlyt a lent lévő bal lábadra. A derékszögbe behajlított jobb lábaddal végezz el 100 darab lassú, apró emelést.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Úgy is variálhatod a gyakorlatot, ha a megemelt lábadat kinyújtod, és félig visszaengeded - így a comb hátsó izmai is intenzíven részt vesznek a gyakorlatban.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Erre figyelj

A gyakorlat a nagyfarizmokat dolgoztatja meg, de nagyon fontos, hogy végig odafigyelj arra, hogy a popsidat bebillentsd magad alá.

4. Farizom a kritikus tájékra

Helyezkedj el oldaltfekvésben, alkartámaszban. Az alul lévő lábadat hajlítsd be derékszögbe, a fent lévőt pedig nyújtsd ki. A térdek legyenek egy vonalban, a fent lévő karod pedig csípőn. Húzd be a hasad, és emeld meg a fenti lábadat legalább vízszintesig, közben figyelj arra, hogy pipáljon a lábfej, a sarok pedig felfelé forduljon. Behúzott hassal, lassú tempóban végezz el 100 apró emelést.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Mire jó?

Míg az előző gyakorlatok nagy része a nagyfarizomra tökéletes, ez utóbbi a kis- és középfarizmot dolgoztatja meg. Vagyis azt a testrészt, amit nagyon is kordában kell tartani, ha szereted a szűk cuccokat.

5. Kötelező a nyújtás!

Ha van kedved, nyújtsd le magad közvetlenül a gyakorlatok után, de az is megfelelő, ha az edzés végén 6-7 percet szánsz az izmok ellazítására. A lényeg, hogy mindig nyújtsd le a farizmokat, mert rövidülésre hajlamosak, ráadásul a laza izom sokkal szebb és terhelhetőbb, mint a merev test. Nyújtás közben pedig kerüld a rugózó mozdulatokat, próbáld statikusan kitartani a gyakorlatot. Egy viszonylag egyszerű nyújtás a széles terpeszülés, amikor a comb hátsó izmai lazulnak. Próbáld megérinteni az orroddal a talajt. Maradj a pózban legalább 2 percig.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Farizmaidat lenyújthatod úgy is, ha hanyattfekvésben magadra húzod az egyik lábad, majd ameddig tudod, óvatosan kinyújtod.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

A farizom külső részét pedig remekül nyújtja a következő ülő pozíció: húzd fel a jobb térded, tedd keresztbe a kinyújtott bal lábadon, kapaszkodj bele a bal kezeddel, és kezdd el balra tolni, miközben a felsőtesteddel jobbra fordulsz. 1-2 perc után cseréld meg a lábadat.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.