kisdumások méregtelenítés ezerjófű emésztés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy ógörög monda szerint a Kheirón nevezetű kentaur sebesülését ezerjófűvel gyógyították, állítólag innen ered a növény tudományos neve is. Az ezerjófű azonban - ahogy neve is mutatja - még rengeteg bajra lehet gyógyír, többek között a túlsúly leküzdésében is segíthet.

Segíti az emésztést

Az ezerjófüvet már az ókorban és a középkorban is megbecsülték, azóta az Észak-Amerikában és egész Európában honos növényt rengetegen használják különféle problémákra. A hazai erdőségekben, réteken három fajtája fordul elő: a keskenylevelű ezerjófű, a beszédes nevű csinos ezerjófű, de a leggyakoribb a kisezerjófű. Azt jó tudnod, hogy mindhárom védett gyógynövény, így a szabadban nem szedhetők. Patikákban, bioboltokban azonban könnyen hozzájuthatsz, teakeverékekben emésztésserkentő hatását használják ki, de segíti az epetermelést, tisztítja a vért, illetve bélrenyheség és májbántalmak esetén is jól jön. Különböző gyomorlikőröknek elengedhetetlen összetevője, de olcsóbb sörökben is felhasználják komló helyett. Legyengült állapotokban, vagy csak kellemetlen puffadás ellen is hatásos.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Fogyókúrához ideális

Bár a teája kissé keserű ízű, méregtelenítés, fogyókúra esetén érdemes napi egy-két csészényit elfogyasztanod belőle: tele van antioxidánsokkal, gyorsítja az anyagcserét, segít a méregtelenítésben, illetve a zsírok lebontásában.

Hajmosáshoz is használhatod

A növényt korábban még lázcsillapításnál is használták, innen ered népi neve is: a tüzes ember virága. Emellett külsőleg vérzéscsillapító, sebgyógyító, fertőtlenítő szer, így a növény föld feletti részeiből készített főzettel sokak sebét gyógyították. Ugyanez a főzet hajmosáskor is jó szolgálatot tehet: nemcsak az esetlegesen összeszedett tetvektől szabadítja meg a hajkoronát, de a hajhullást is gátolja.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Így használd:

A főzethez negyven grammnyi teafüvet szórj egyliternyi vízbe, majd forrald pár percig. Mikor lehűlt, naponta dörzsöld be vele a fejbőrödet, de sebeknél vagy bőrhibáknál is kipróbálhatod áldásos hatását - állítólag még a szeplőket is segít halványítani. Teáját viszont ne fogyaszd tíz napnál tovább, gyomor- és nyombélfekély esetén pedig egyáltalán nem ajánlott.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Zsírégetés gyömbérrel - Próbáltad már?http://www.life.hu/ez-zsir/20130704-gyogynoveny-ami-segiti-a-fogyokurat-zsiregetes-gyomberrel.htmlA legjobb zsírégető növény: a csipkebogyóhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130530-csipkebogyo-a-cvitamintartalma-miatt-gyogyit-es-szepit.htmlMáriatövis: az év gyógynövényehttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130704-mariatovis-az-ev-gyogynovenye.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.