Öt diéta, amit az újévben kerülj el!

diéta egészség életmód fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egyikben az ételt alkohollal helyettesítik, a másikban pedig a fogyni vágyók kizárólag levegővel próbálnak élni. És ez még csak kettő a sztárok által követett hóbortos diéták közül, amelyek helyet kaptak az öt legveszélyesebb étrendet tartalmazó listán. Ha diétázni kezdesz, a következőket mindenképp kerüld el 2014-ben!

A túlevéssel járó ünnepi időszak közeledtével a Brit Dietetikus Társaság megjelentette a leginkább elkerülendő sztárdiéták ötös listáját. Íme, a legveszélyesebbek:

1. Breatharian diéta

A listát Michelle Pfeiffer kedvenc diétája vezeti, amelyben az ételeket és italokat levegővel próbálják helyettesíteni. A Brit Dietetikus Társaság senkinek sem ajánlja ezt az étrendet, mert semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy az emberek csak oxigénen és napfényen meg tudnának élni.

Forrás: Thinkstock

2. Biotyping diéta

Ennek a fogyókúrának a lényege az, hogy a diétázók testük hormonális egyensúlyának megváltoztatásával próbálják csökkenteni a testzsír szintjét. A Brit Dietetikus Társaság szakértői azonban úgy vélik, hogy az étrend főként étrendkiegészítőkön és áltudományos állításokon alapul.

3. Gluténmentes diéta

Gwyneth Paltrow kedvenc étrendjének lényege az, hogy teljes mértékben kizárja az étrendből a gabonafélékben fellelhető glutént. A szakértők szerint ez a lisztérzékeny betegek számára megfelelő, de nincs bizonyíték arra, hogy a kevesebb glutén fogyasztása fogyáshoz vezetne. Az étrend azért okoz testsúlycsökkenést, mert követői nem fogyasztanak gluténtartalmú süteményeket és kekszeket.

4. Alcorexia diéta

Ez az étkezési mód a szupermodellek kedvence. Követői kevés kalóriát fogyasztanak hétköznap, és az így "felhalmozott" szabad kalóriákat rohamivással váltják ki hétvégén. A szakértők szerint ez az aggasztó trend rendkívül káros lehet a szervezetre.

5. Dukan diéta

Ez a diéta az utóbbi két évben rendkívül népszerű volt a sztárok körében. Követői közé tartozik többek között Jennifer Lopez is. Az étrend a magas fehérjeszint és az alacsony szénhidrátszint bonyolult ötvözetéből áll, ami a gyors fogyást segíti elő. A Brit Dietetikus Társaság szerint azonban ez az étrend energiahiányos állapothoz, székrekedéshez és rossz lehelethez vezethet.

Forrás: Thinkstock

Korsós Alíz életmódtanácsadó tippjei:

"A különböző összetételű divatdiéták hosszú távú hatásáról nem áll rendelkezésre elegendő adat. Ezek a diéták több esetben nem biztosítanak megfelelő tápanyagellátottságot, ami idővel különböző betegségek kialakulásához vezethet. Nagyon veszélyes bedőlni a két bűvös szónak: 'könnyen' és 'gyorsan' fogyni. A tartós hatás eléréséhez úgy, hogy közben az egészségünket is megőrizzük, kiegyensúlyozott összetételű (szénhidrát, fehérje, zsír aránya) és megfelelő mennyiségű tápanyagbevitelre van szükség. Ahelyett, hogy a sztárokat vakon követjük, őszintén fogalmazzuk meg saját céljainkat, és az egyéni adottságainknak megfelelő életmód mellett tegyük le a voksunkat."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.