bölénybogyó funkcionális tréning szuperélelmiszer edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egészséges életmód követését és az egészség megőrzését célzó módszerek szinte mindig reflektorfényben vannak. Íme néhány trend, melyekkel 2014-ben biztosan találkozol majd az edzőteremben, az áruházakban vagy a magazinokban. Azt persze neked kell eldöntened, melyiket építed be az életedbe. 

1. Újra itt az ősi

2013 elején sokan valószínűleg még azt sem tudták, hogyan kell kiejteni a quinoát, most pedig már a salátáktól a desszertekig szinte mindenbe belekeverik. Ez az ősi, több ezer éve ismert fehérjedús mag azonban nem az egyetlen a piacon. Magas rosttartalmuknak és egyedi tápanyag-profiljuknak köszönhetően egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az ősi gabonafélék. Az amaránt a quinoához hasonlóan gluténmentes, ugyanakkor tartalmazza a lizin nevű aminosavat, amely a legtöbb gabonában nem fordul elő.

Quinoa Thinkstock

2. Szuperélelmiszerek

Mindig lesznek olyan élelmiszerek, amelyeket úgy hirdetnek, hogy különösen jót tesznek az egészségnek vagy a fogyókúrának. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezek nem feltétlenül rendelkeznek olyan tulajdonságokkal, amelyeket a hagyományos, gyakran olcsóbb alternatívákban ne találhatnánk meg.

Íme néhány példa:

Kendermag: Az azték zsálya (chia) és a lenmag már nem újdonság, miután újabb mag jelent meg a piacon, amely körülbelül 50 százalékkal több fehérjét tartalmaz ezeknél. A kendermagot különböző formáiban általában müzlikre és salátákra szórják, vagy magában fogyasztják. Igaz, hogy a kendermag is tartalmaz omega-3 zsírsavakat, az azték zsályában és a lenmagban kétszer annyi van ebből a szív számára jótékony zsírsavból.
Bölénybogyó: Bár egyelőre nem takarítják be nagyüzemben, a Journal of Food Science szaklapban megjelent kutatás szerint a bölénybogyó lehet a következő szuperélelmiszer. Az apró, külsőre a csipkebogyóra hajazó gyümölcs rengeteg likopint, a paradicsomból is ismert rákellenes antioxidánst tartalmaz.
Japán matcha zöld tea: Egyre több márka kever japán matcha zöldteaport termékeibe, miután a kutatások kimutatták, hogy a katekinek, a porban fellelhető antioxidánsok mennyisége akár százszor nagyobb lehet, mint a hagyományos zöld teáé. Ez annak köszönhető, hogy a matcha porhoz a Camellia sinensis teacserje egész levelét megőrlik ahelyett, hogy áztatnák a levelet.
Forrás: Thinkstock

3. Helyi hozzávalók

A közelmúltban szárnyra kapott trend minden bizonnyal 2014-ben is folytatódik. Az elképzelés alapja az, hogy lehetőleg mindenki fogyasszon helyben előállított élelmiszereket. Ha ugyanis az ételt nem kell távolról beutaztatni, és nincs szükség hosszadalmas kezelésre, több tápanyag marad meg benne, ráadásul kisebb mértékben is szennyeződhet. A helyi élelmiszerek fogyasztásával szénlábnyomunkat is csökkenthetjük, és a helyi gazdaságot is támogathatjuk.

4. Funkcionális edzés

A funkcionális fitnesz olyan edzésformát jelent, melynek rendszeres végzésével könnyebb elvégezni a hétköznapi rutinfeladatokat. Mindezt olyan eszközök segítségével éri el, melyek biztosítják a mozgásteret, és nem korlátozzák olyan mértékben a szabad mozgást, mint például az edzőtermi súlyzós gépek. A jelenség egyre nagyobb teret nyer különösen azóta, hogy a reklám az idősebb korosztályt próbálja elérni. A funkcionális fitnesz az izmok szimultán működését célozza, magában foglalva az egyensúly és a koordináció fejlesztését is, valamint a testsúlycsökkentés előmozdítását.

Nagy Amarilla, a Life.hu aerobikoktatója

,,A funkcionális tréninget személyi edzőként előszeretettel alkalmazom a gépek a használata mellett, mert gyors fejlődést érhetek el a vendégeimnél, miközben változatos eszközökkel - gumikötél, labda, kézi súlyzó, bot - és gyakorlatokkal színesítem az edzéseket teljes testre kiterjedően. Ha csak a hátizmok edzése jön szóba, már ott a legegyszerűbb módon, például egy bottal remekül erősíthetem a mély gerincmerevítő izmokat, ezzel pedig javul a testtartás is. Itt korábban mutattam is néhány botos hátizomerősítő gyakorlatot.

A funkcionális tréning bárki számára ajánlott, persze fontos, hogy az edzettségi szinthez és az életkorhoz legyen kialakítva az óra."

Egészséges hamburger? Létezik!http://www.life.hu/ez-zsir/20140103-egeszseges-hamburger-grillezett-zoldseggel-nem-hizlal-es-kevesebb-benne-a-kaloria.htmlTöbb edzés januártól? Izzadj beautyrobic órákon!http://www.life.hu/ez-zsir/20140102-beautyrobic-edzes-25-30-fokon-beindul-a-meregtelenites-es-a-zsiregetes.htmlAz ő testüket akartuk 2013-banhttp://www.life.hu/ez-zsir/20131229-a-legszebb-testu-sztarok-2013-ban-gisele-bundchen-hilaria-es-ireland-baldwin-adriana-lima.htmlDobrády Ákos 2014-ben is csúcsformában leszhttp://www.life.hu/ez-zsir/20131229-dobrady-akos-enekes-imadja-az-olasz-izeket.htmlSztárok, akik karcsúra fogytak 2013-banhttp://www.life.hu/ez-zsir/20131223-sztarok-akik-nagyon-lefogytak-2013-ban-kim-kardashian-christina-aguilera-gordon-ramsay.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.