Étkezz okosan - így csökkentsd a koleszterinszintedet!

Forrás: Thinkstock -
koleszterin koleszterinszint koleszterincsökkentő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha az egészséges étkezésen és a rendszeres mozgáson kívül fontos számodra, hogy csökkentsd a koleszterinszintedet, akkor gyógyszerek helyett választhatsz természetesebb módszereket is. Lássuk, melyek azok, amik tényleg hatékonyak.

Zab

A koleszterinszint csökkentésének első lépése lehet az, hogy reggelire elfogyasztasz egy tányér zabkását, vagy zab alapú gabonapelyhet. Ezzel körülbelül két gramm oldható rostot viszel be a szervezetedbe.

Forrás: Thinkstock

Árpa és más teljes kiőrlésű gabonák

A zabkorpához és a zabhoz hasonlóan az árpa és más teljes kiőrlésű gabonafélék is segítenek a szívbetegség kockázatának csökkentésében a bennük rejlő nagy mennyiségű oldható rostanyagnak köszönhetően.

Babfélék

A babfélék is nagy mennyiségű oldható rostot tartalmaznak, és mivel a szervezet csak hosszú idő alatt képes megemészteni ezeket, fogyasztásuk után tovább tapasztalhatod a telítettség érzését. Ez az élelmiszercsoport ezért is nagyon hasznos a fogyókúrázók számára.

Padlizsán

Ez az alacsony kalóriatartalmú zöldségféle kiváló forrása az oldható rostoknak, és komoly szerepet játszik a koleszterinszint csökkentésében.

Diófélék

Számos kutatás bizonyítja, hogy a diófélék fogyasztása jót tesz a szívnek. Napi hatvan gramm dióféle beiktatása az étrendbe körülbelül 7 százalékkal csökkenti a koleszterinszintet.

Növényi olajok

Azzal is elősegítheted a rossz koleszterin szintjének csökkentését, ha zsír és vaj helyett növényi olajokkal, például sáfrányos szekliceolajjal, napraforgóolajjal vagy repceolajjal főzöl.

Olajos halak

A heti két-háromszori halfogyasztás az omega 3 zsírsavnak köszönhetően nagyon pozitívan hat a magas koleszterinszintre.

Forrás: Thinkstock

Szőlő, alma, eper és citrusfélék

Ezek a gyümölcsök az oldható rostok egyik fajtája, az LDL koleszterin szintjét csökkentő pektint nagy mennyiségben tartalmazzák.

Szója

A szójabab és az ebből készült élelmiszerek fogyasztása jelentősen csökkenti a koleszterinszintet.

Telített zsírok

A vörös húsokban, tejben és más tejtermékekben, valamint a kókusz- és pálmaolajban lévő telített zsírok közvetlenül növelik az LDL koleszterin szintjét. Az LDL szint csökkentésének egyik lehetséges módja a telített zsírok fogyasztásának korlátozása. Próbáljuk felcserélni a vörös húsokat más húsokra, a teljes tejet zsírszegény tejre, a vajat olívaolajra vagy növényi olajos margarinra, és az olajban sült halat vagy csirkét sütőben sültre.

Nehezen éled meg a változást? A jóga segít!http://www.life.hu/ez-zsir/20140131-jogaiskola-a-jogaklikkel-vinyasa-flow-orak-hatasa-a-testre.htmlOnline jógaiskolánk jógastílusokat bemutató sorozatát nagy kedvencünkkel, a Vinyasa Flow jógával folytatjuk. Ha nehéz a változást megélni az életedben, vagy nem megy minden gördülékenyen, keresd az áramlást! Ez Zsír!Sikertörténet: 107 kilóról fogyott izmosra Klaudiahttp://www.life.hu/ez-zsir/20140128-sikertortenet-107-kilorol-fogyott-izmosra-klaudia.htmlA fogyáshoz hihetetlen akaraterő és kitartás kell – vallja a 21 éves Klaudia, aki több mint 40 kilótól szabadult meg az utóbbi hónapokban. A fiatal lány teste látványos változáson ment keresztül, ezzel pedig Klau élete is teljesen átalakult. Következzen most az ő története.Ez Zsír!OrigoEgészséges túrótorta gyümölccsel és csokiszósszalhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140130-greta-konyhaja-stohr-greta-receptje-kulonleges-turotorta-csokiszosszal-erdei-gyumolcsokkel.htmlA hideg téli napokon ki ne vágyna egy olyan mennyei édességre, ami ráadásul egészséges is. Stőhr Gréta vegán séf ezúttal egy isteni "túrótorta" receptjét mutatja be. Ez Zsír!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.