Ints búcsút a stressznek: tanuld meg a nyugtató légzést

Forrás: Thinkstock -
légzés idegesség Nyugalom pránajáma feszültség relaxáció nyugtató stressz Legyen jó napod!
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az indiai jógik már évezredekkel ezelőtt rájöttek, hogy a tudatosan végzett légzőgyakorlatok, azaz pránajáma remek hatással van a szervezetre és az idegrendszerre. Íme, a legegyszerűbb relaxációs jógalégzés, amitől garantáltan helyrebillen az egyensúlyod!

Amikor ideges és feszült vagy, a szervezet azzal kompenzál, hogy gyorsabban és felületesen lélegzel (hiperventillálsz). Ahhoz, hogy az idegrendszered megnyugodjon, először a légzésed kell uralnod és megnyugtatnod.

Forrás: Thinkstock

Így végezd a teljes jógalégzést: feküdj hanyatt a földre, vagy ülj keresztezett lábbal a földre. Tedd a jobb tenyered a hasadon a köldök területére, a bal kezed a mellkasodra. Most kezdd el a teljes jógalégzést lentről felfelé: először telítsd meg a tüdő alsó szakaszát, ilyenkor a köldök alatti terület fog emelkedni, utána pedig telítsd meg a tüdő felső szakaszát, ilyenkor a mellkas, a bordakosár tágul. Ha megtelt a tüdő levegővel, lentről felfelé engedd ki lassan. Fontos, hogy pont annyi ideig tartson a kilégzés, mint a belégzés! Kilégzéskor először engedd ki a tüdő alsó szakaszából a levegőt, tehát a köldök alatti területből préseld ki, majd engedd ki a tüdő felső szakaszából is a levegőt. Figyelj rá, hogy mindvégig az orrodon át lélegezz. A teljes légzést ismételd meg legalább tízszer. Utána lazíts még pár percig természetesen lélegezve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.