Bogár János (sportmodell) Bogár János egészséges életmód Herkules testépítés fitneszmodell
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár még csak huszonöt éves, de már régóta nagyon tudatosan figyel a testére, az edzésre és az étkezésre Bogár János. A fiatal férfi szép sikereket ért el fitneszmodellként, és szerepelt már itthon forgatott hollywoodi szuperprodukcióban is. Ezúttal a Life.hu-nak mesélt testmozgásról, diétáról, de arról, vajon egy tökéletes testű pasinak mennyire számít a bomba alak, ha szóba kerül a gyengébbik nem.

János két éve versenyzik sportmodell kategóriában, de nem most kezdte az edzést. Gyermekkorában focizott, kosarazott, tizenhat éves kora óta pedig lelkesen látogatja az edzőtermeket. Ennek meg is lett az eredménye: ma már WBPF szövetség kétszeres magyar és európa bajnoka férfi sportmodell kategóriában. Ezen kívül pedig a Budaörsi Sportfest világkupán elért abszolút bajnoki címére, és az olaszországi Taranto-ban megrendezett nemzetközi fitness és testépítő versenyen szerzett első helyezésére a legbüszkébb. "Szerencsés testalkat vagyok, de a tudatos odafigyelés és a sok edzés is meghozta a gyümölcsét: 2012 őszén vettem részt az első versenyen, amelyen a harmadik helyet szereztem meg. Ez után újabb lendületet kaptam, és azóta egyre nagyobb motivációval és reménnyel készülök a megmérettetésekre. Ez egy olyan sport, ahol szinte sose lehet elégedettnek lenni az eredményekkel, mindig kicsit többre vágyik az ember."

Fotó: Gonda Béla, Biotech USA

Persze a sikerért kőkeményen meg kell dolgozni, János pedig ehhez tartja magát. Szinte nincs olyan nap, hogy ne edzene, de arra is figyel, hogy a kikapcsolódásra mindig maradjon ideje. "Általában hetente 5-6 alkalommal edzek, minden nap egy izomcsoportot dolgoztatok meg. A rövid, de nagyon intenzív edzéseket részesítem előnyben, ezért szívesen végzek az adott izomcsoportra biszetteket és triszetteket. Nincs bevált edzésprogramom, próbálom minél változatosabbá tenni az edzéseimet. Persze vannak fontos alapgyakorlatok, amelyeket szinte sosem hagyok ki - ezek a fekvenyomás, evezések, húzódzkodások, tolódzkodás, guggolás... Egész évben rendszeresen sportolok, nincs megszakítás. Ha versenyre készülök, akkor egyedül az étrendemen szigorítok: ilyenkor kerülöm a cukros és lisztes ételeket, és megemelem a napi fehérje bevitelemet. Szerencsésnek tartom magam, mert a munkám egyben a hobbim is, de ennek ellenére próbálok minél több időt tölteni barátaimmal, családommal és a párommal. Szeretek a konyhában kísérletezni, könnyen és gyorsan elkészíthető egészséges recepteket kitalálni, melyek kicsit változatosabbá tehetnek egy-egy diétás időszakot. Emellett párommal közös hobbink a természetfotózás."

A sport mellett az étkezésre is különösen oda kell figyelnie egy sportmodellnek, ám János étrendjét elnézve az ételek cseppet sem mondhatóak egyhangúnak. "Igyekszem, amennyire csak lehet, tisztán étkezni. Gyakran fogyasztok fehér húsokat, magas rosttartalmú zöldségeket, zabpelyhet, basmati rizst és esszenciális zsírsavakat tartalmazó olajokat, olajos magvakat. Odafigyelek arra, hogy a megfelelő fehérje és szénhidrát fogyasztás mellett elegendő vitaminnal és ásványi anyaggal lássam el szervezetem. Nagyon fontos még az elegendő folyadékfogyasztás, ezért én a nap folyamán 4-5 liter szénsavmentes ásványvizet is megiszom. Persze én is nassolok néha, de két dologra figyelek mindig: minimalizálom a cukor és a transzzsírok bevitelét. Csokoládé és chips helyett inkább készítek egy finom túró és gyümölcsturmixot vagy zabpelyhes kekszet. Diétás édességekről rendszeresen posztolok a Facebook oldalalomon is."

Forrás: Bogár János

János nemrég egy egészen új terepen is kipróbálta magát, amikor a Magyarországon forgatott Herkulesben kapott szerepet. "Ez egy életre szóló élmény volt, annak ellenére is, hogy napi 15-16 órákat is dolgoztunk. Korhű jelmezekben harcoltunk, meneteltünk több hónapon keresztül. A filmben a királyi testőrség egyik tagja voltam, ahova elvárás volt a jobb fizikum. Külön nem kellett a filmre készülni, viszont a castingon azt is figyelembe vették, hogy ki milyen adottságokkal rendelkezik, és az alapján sorolták be bizonyos kategóriákba. A filmet megelőzte egy négyhetes kiképzés, itt dőlt el, hogy kiből lesz jó katona. Bár élveztem, a közeljövőben mégsem tervezem, hogy hasonló jellegű hollywoodi produkcióban szerepeljek, próbálok összpontosítani a személyi edzői és versenyzői karrieremre."

A gazdasági informatikus végzettségű férfi most leginkább személyi edzőként szeretne érvényesülni, hogy megtaníthassa a sportolni vágyóknak a helyes technikákat. János elárulta azt is, hogy bár neki nagyon fontos a teste, a lányokkal szemben nincsenek ilyen elvárásai. "A párom is szeret sportolni, de egyáltalán nem elvárás vele szemben, hogy olyan sok energiát és időt fordítson rá, mint én. Úgy gondolom, hogy egyre több nő jó úton halad arrafelé, hogy a mindennapi tevékenységében szerepeljen a mozgás és a minél tudatosabb táplálkozás."

Fotó: Gonda Béla

János tippjei edzéshez

"Ha valaki szép, látványos izmokra vágyik, annak a rendszeres edzést javaslom. Fontos, hogy az ember ilyenkor csak magára koncentráljon, figyelje a teste reakcióit. Érdemes minél többféle edzésmódszert és technikát kipróbálni, és nem árt nyitottnak lenni az új dolgokra. Eleinte hasznos kikérni egy személyi edző tanácsát, mert egy rosszul megtanult és kivitelezett gyakorlat hamar sérüléshez vezethet. Egy kisebb súllyal szabályosan végrehajtott gyakorlat ugyanolyan hatásos, sőt hatásosabb is lehet, mintha nagy súllyal erőlködve, helytelen technikával végeznénk azt. Nekem az oldalemelés az egyik kedvenc gyakorlatom, ennél érzem a legjobban, hogy a vállizmaim maximális stimulációt kapnak."

Zabpehely és okos edzések - ezért olyan dögös a legjobb testű fitneszmodellhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140725-regos-lili-fitneszmodell-edzesei-eletmodja-ezek-a-kedvenc-dietas-ennivaloi.htmlA 26 éves Regős Lilit tavaly a világ legjobb testű fitneszmodelljévé választották, a Life.hu pedig akkor már kifaggatta őt az elért sikerekről. Most, egy év elteltével kíváncsiak voltunk, változott-e valamit a világkupa és világbajnoki győztes fitneszmodell élete, és arra is megkértük, ossza meg velünk jól bevált praktikáit.Ez Zsír!OrigoOkosan a szénhidrátokkal! Így hozta magát bombaformába Závodszki Ági fitneszmodellhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140702-zavodszki-agi-fitneszmodell-edzesterve-dietaja-tippek-a-profitol.htmlÁgi egész későn vágott bele a fitneszmodellkedésbe, ám rövid idő alatt hatalmas sikereket ért el. Első világversenyén, a koszovói Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett, innen pedig nem volt megállás. A Life.hu-nak a 40 éves anyuka mesélt arról, mi kellett ahhoz, hogy rövid idő alatt fantasztikus formába lendüljön. Ez Zsír!--Egyél finomakat, de okosan - így csinálja a csinos magyar fitneszmodellhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140620-kazari-moni-fitneszmodell-a-koszovoi-eb-bronzermese-igy-edz-es-taplalkozik-ime-az-etrendje.htmlA tökéletes alakú és roppant csinos fitneszmodell, Kazári Móni nemrég a koszovói Eb-n bronzérmet szerzett, ami nem kis teljesítmény úgy, hogy csak nemrég kezdett belekóstolni a versenyzésbe. A céltudatos lány elárulta, hogyan épített ilyen izmokat, és megmutatta nekünk kedvenc reggelijét is. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.