Sárkánygyümölcs és pink lady – nem egy mesében, hanem piacon jártunk

piac zöldség gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Érdemes időnként más szemmel végigmenni a piacon, és olyan különleges gyümölcsöket, illetve zöldségeket is észrevenni, amik megbújnak az almák és paprikák között. Tudod például, miért jó a sárkánygyümölcs, és hogy néz ki az édeskömény? Kalandozz velünk budapesti piacokon!

Az egzotikus vagy éppen különleges portékákat néha észre sem veszed, mert csak az éppen aktuális, otthon elkészítendő menüre koncentrálsz? Hidd el, érdemes néha megvásárolni egy-egy extra gyümölcsöt, zöldséget, ami pillanatok alatt egy távoli országba kalauzol, vagy új élményben részesíti az ízlelőbimbóidat! Budapesten piacról piacra kalandoztunk, és ezekre a különlegességekre leltünk!

Chirimoya, a spanyol furcsaság

Forrás: Margitay Klára/Life.hu

Kis híján elkerülte a figyelmünket a furcsa, pikkelyekhez hasonló borítású gyümölcs, ami elbújt a pult színes kavalkádjában. A készséges árustól megtudtuk, hogy a gyümölcs az Andok hegységéből származik, és akkor a legízletesebb, amikor teljesen puha a belseje. Ekkor édeskés, vaníliás ízzel ajándékozza meg a vállalkozó szellemű gourmet-kat.

Mire jó?

A chirimoya szabályozza a szervezet energiaellátását, támogatja az egészséges szívműködést, az idegrendszert, és védelmet nyújt a szív és érrendszeri betegségekkel szemben.

Sárkánygyümölcs

Forrás: Margitay Klára/Life.hu

A sárkánygyümölcs, más néven dragonfruit Dél-Amerikából származik. A kaktuszfélék családjába tartozó, rózsaszín héjú gyümölcsöt a legenda szerint a sárkányok hozták a földre, és mivel a sárkányok tojásához hasonlít, ezért különleges erőt tulajdonítanak neki. Íze enyhén savanykás, leginkább a dinnyére emlékeztet. Thaiföldön víz és kevés cukor hozzáadásával turmixot készítenek belőle, aminek íze – a sárkánygyümölcs apró, fekete magjainak köszönhetően – olyan, mintha mákturmixot kortyolnánk.

Mire jó?

A sárkánygyümölcs gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Frissen fogyasztva, például gyümölcssalátában vagy turmixolva elősegíti az emésztést, és jó hatással van a gyomorra.

Pink lady

Forrás: Margitay Klára/Life.hu

A hatalmas, rózsaszínű almára azonnal felkaptuk a fejünket, hiszen társai között, a nevéhez hűen, igazi ladyként tündökölt. Ausztráliában nemesítették a Lady Williams és a golden almafajtákból. A pink ladyben jelentős mennyiségű antocianin, fenolsav, kvercetin, fruktóz, magnézium, pektin és C-vitamin található. Utóbbi hő hatására lebomlik, ezért célszerű nyersen fogyasztani. Az alma viaszos héja tartalmazza a szervezet számára fontos anyagokat, húsa pedig az oldható rostokat. A pink lady lédús, ropogós fajta, magas cukortartalommal.

Mire jó?

Természetes antioxidáns hatású, védelmet nyújt a daganatos betegségekkel szemben. Erősíti az immunrendszer működését, akadályozza a légúti megbetegedések kialakulását.

Édeskömény

Forrás: Margitay Klára/Life.hu

Az édeskömény a zellerfélék családjába tartozik, és vicces kinézetével egyből felkeltette az érdeklődésünket. Nekünk Wilson jutott róla eszünkben, ő volt Tom Hanks társa a Számkivetett című filmben. Az édeskömény a Földközi-tenger vidékein honos, éppen ezért a mediterrán konyhák egyik legfontosabb alapanyaga. Manapság a világ minden részén termesztik, nem csupán élelmiszerként, hanem gyógynövényként is.

Mire jó?

Az édeskömény remekül passzol diétás, fogyókúrás és egészségtudatos étrendekbe, ugyanis segíti az emésztést, serkenti az anyagcserét, tisztítja a belső szerveket, és a kalóriatartalma is alacsony.

/1505/Megle2015518183041

Különleges piacok a város szívében

A Szimpla Kert háztáji piacán, a Kazinczy utcában vasárnaponként 9 és 14 óra között 50 őstermelő árus fogadja a látogatókat. A piac gyerekprogramokkal, zenével, kikiáltóval, kóstolókkal és szakmai beszélgetéssel várja a vásárlókat, és olyan különlegességeket is beszerezhetsz, mint a rózsaszörp, a vörösborban érlelt sajt vagy a medvehagymás méz.

Budapesten, a Király utcában nemrég nyitott az Esti termelői és kézműves piac, amely csütörtökönként délután 1 órától este 9 óráig várja azokat, akik nem tudták napközben beszerezni a portékákat.

Nemrég megújult a Hold utcai piac is, az V. kerületben. A piac felső emelete, a barcelonai La Boqueriára hasonlít, mert egymás mellett nyitott kis éttermeket a Bock bisztrós Bíró Lajos, Gianni, a Michelin-csillagos Onyx és a Szabó Péter-féle Vörös Homár. Így a bevásárlás előtt vagy után bátran lehet gasztrokalandokba bocsátkozni.

A Fény utcai piac a Mammut mögött már régi motoros, mi mégis nagyon szeretjük, mert itt találni a legkülönlegesebb gyümölcsöket, zöldségeket, a lila burgonyától a fekete répáig.

Ezek minden piacon ott vannak!http://www.life.hu/ez-zsir/20150115-szuperegeszseges-teli-etelek-feherrepa-kelbimbo-granatalma.htmlBár a mostani, szezonális zöldségek és gyümölcsök általában nem tartoznak a kedvencek közé, mégis tele vannak tápanyagokkal, amelyekkel megőrizheted az egészségedet. A most következő ínyencségek egy része nem túl népszerű, de az vitathatatlan, hogy a tél legegészségesebbjei - szeresd meg őket!Ez Zsír!--Friss zöldségek, különleges gyümölcsök mámorában - A 10 legjobb európai piachttp://www.life.hu/ez-zsir/20141229-a-10-legjobb-europai-piac-rotterdam-helsinki-berlin.htmlHa idén te is megfogadtad, hogy sokkal több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz majd, mint eddig bármikor, akkor elengedhetetlen, hogy megtaláld a kedvenc piacodat. Hogy meghozzuk a kedved a friss árukhoz, különleges finomságokhoz, látogass el velünk Európa 10 legszuperebb piacára!Ez Zsír!--Gömbcukkini, fekete répa - furcsa formák és szokatlan színek a piaconhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140724-kulonleges-zoldsegek-es-gyumolcsok-a-piacon-gombcukkini-fekete-repa.htmlNemrég a piacon kóstoltunk finomabbnál finomabb paradicsomokat, amikor olyan zöldségekbe és gyümölcsökbe botlottunk, melyekre korábban még sosem figyeltünk fel. Nagyon örültünk, hogy ennyi - talán csak számunkra - újdonságot ismerhettünk meg. Szemezgessetek velünk!Ez Zsír!Fotó: Hámori Zsófia/Life.huKár lenne csak salátákon élni! Így hatnak kedvenc ételeink a testünkrehttp://www.life.hu/ez-zsir/20150508-egeszseges-eletmod-igy-hatnak-kedvenc-eteleink-az-egeszsegunkre.htmlA hústól a gombáig, a sárgarépától a sajtig sokan vásároljuk ugyanazokat az élelmiszereket hétről hétre. Ám nehogy azt gondold, hogy mindennap salátaleveleket kell rágcsálnod ahhoz, hogy egészségesen étkezz - most eláruljuk, miért is érdemes továbbra is kedvenc "hétköznapi" finomságaidat fogyasztanod. Ez Zsír!ThinkstockMiért szeretünk a természetben lenni? Jógázz a szabadban!http://www.life.hu/ez-zsir/20150503-jogaiskola-a-jogaklikkel-joga-a-termeszetben.htmlVégre itt a jó idő, így a beltéri edzések helyett érdemes minél többször a szabadban végezned a testmozgást. A friss levegőn ugyanis sokkal több lesz az energiád, az oxigéndús levegőn pedig a gyakorlás is könnyebb. Mutatjuk is, hogyan csináld!Ez Zsír!--Zöld spárga, a kihagyhatatlan - szeresd meg a tavasz egyik slágerzöldségét!http://www.life.hu/ez-zsir/20150109-zoldsparga-vitamindus-izletes-dobd-fel-vele-az-etrendedet.htmlVékony és zöld növény - ez valószínűleg mindenkinek beugrik, amikor meghallja a zöld spárga nevét. A szezonja nemrég kezdődött, így most már bőven találsz belőle a zöldségespultokon is. Ha eddig csak szemeztél vele, most itt az ideje kipróbálnod - soroljuk is az indokokat!Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.