Gyalogolni sosem késő: egy sport, ami idős korban is fitten tart!

Forrás: Thinkstock -
gyaloglás egészség rendezvény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy előrehalad az idő, úgy veszít testünk erejéből, hajlékonyságából, mozgékonyságából, izomtömegéből. A jó hír viszont az, hogy nagyon is sok mindent tehetünk állapotunk romlása ellen! 

Köteles Gábor, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet népegészségügyi csoportvezetője a gyaloglás örömeiről és időskori hasznáról mesél.

Sétával a balesetek ellen

A rendszeres fizikai aktivitás fontos szerepet játszik abban, hogy megőrizzük izomtömegünket, erőnket, javítsunk csontjaink sűrűségén, és elkerüljük a baleseteket: ahogy elkezd esni az eső, később a hó, egyre gyakrabban történnek balesetek, amik egy bizonyos kor felett igen veszélyesek – a rendszeresen sportolók jobb mozgáskoordinációjuk segítségével ezeket könnyebben elkerülhetik.

Az időskori sport célja

Ebben a korban a sport már nem a maximális teljesítményről és a másodpercekről, sokkal inkább az erőnlétről és a mozgás öröméről szól: fokozódik a keringési rendszer működése, boldogsághormonok termelődnek, a rég használt izmok új erőre kapnak, testileg-lelkileg felfrissülhetünk. Természetesen arra figyelnünk kell, hogy az adott sport ne legyen veszélyes, és az ízületi vagy keringési gondokkal küzdők is örömüket leljék benne, ezért ajánljuk az úszás, kerékpározás, jóga, gerinctorna, tánc mellett a gyaloglást.

Forrás: Thinkstock

Számos olyan eseményt rendeznek az országban, ahol még többet tudhatunk meg a gyaloglás hasznáról.

Gyalogló világnap. A World Walking Dayt, vagyis a világ gyaloglónapját 1992-ben indították el, azóta évről évre szinte az egész világon, így Magyarországon is megrendezik. A program célja, hogy idősek és fiatalok egyaránt tegyenek néhány lépést egészségük megőrzése érdekében, és hozzászokjanak ehhez a testmozgáshoz. Idén 2015. szeptember 22-én gyalogolhatunk a Margitszigeten: a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Gyaloglóklubjának munkatársai adnak hasznos tanácsokat, tippeket az érdeklődőknek, emellett 1,5–3,5 km-es távokat tehetünk meg, amelyeket más mozgásformákat bemutató pihenőpontok szakítanak meg.

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet 2004 óta szervez egy állandó gyaloglóklubot a Margitszigeten, ahol mindenki a saját edzettségi állapotának megfelelő távot teljesítheti, a saját tempójában. Minden korosztályt szívesen várnak, különös tekintettel az időskorúakra, akiknek ugyanúgy a mindennapjaik része lehet a testedzés, a gyaloglás. A szigeten nemcsak hasznos tanácsokat kapunk a szakemberektől, de segítenek bemelegíteni, és sportolásra alkalmas, autómentes, biztonságos területen teszik lehetővé a mozgást.

A cikk megjelenését a Széchenyi 2020 program támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.