Szabadtéri edzés ősszel és télen? 5 dolog, amire figyelj oda!

Forrás: Thinkstock -
testmozgás edzés alakformálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre hidegebb az idő, ám az eső, és majd a hó sem tántoríthat el attól, hogy a szabadban sportolj? Te aztán tényleg kitartó vagy, ha pedig ehhez már hozzászokott a szervezeted, akkor szerencséd van, mert az immunrendszeredet is erősíted. Ha azonban most kezded a kinti edzést, jó, ha tudod, hogy van néhány dolog, amikre különösen érdemes odafigyelni!

1. Fő a fokozatosság

Ha még nem edzettél kint a téli hónapokban, most azonban szeretnél, fontos, hogy fokozatosan szoktasd rá a testedet a kinti mozgásra. Ha futni szeretnél, kezdj kis távokkal, és ne tölts egyszerre túl sok időt kint – az orrüregnek, a légzőrendszernek, a tüdőnek ugyanis szoknia kell a hideget. Emellett figyelj arra, hogy ne terheld túl magad: kocogj, fuss kisebb távokat, válassz gyors gyaloglást – a lényeg, hogy a test fokozatosan szokjon hozzá az edzés megváltozott körülményeihez!

Forrás: Thinkstock

2. A megfelelő ruha kiválasztása

Öltözz rétegesen és az időjárásnak megfelelően! Ha esik, védd magad esőkabáttal vagy vízálló edzőruhával, ha pedig kint már hideg van, ügyelj arra, hogy a fejedet is melegen tartsd! A sapka, sál szinte kötelező az edzéshez, ám pufidzseki helyett szerezz be olyan holmikat, amik könnyűek, mégis melegítenek, és kényelmes bennük a mozgás. A cipődre is érdemes hangsúlyt fektetni: lényeges, hogy bírja a hideget, a vizet, és igényesen legyen kialakítva, ezzel ugyanis számtalan sérülést elkerülhetsz. Végül arra is figyelj, hogy ha ködben, kora reggel vagy naplemente után indulsz edzeni, olyan ruhát viselj, ami jól látszik a sötétben is!

Life.hu tipp

Te inkább a benti sportok híve vagy? ITT mutattunk pár olyan mozgásformát, amelyet idén érdemes kipróbálnod!

3. Biztonság

Egyedül futsz mindennap? Ugye jól ismered a környéket? Mielőtt beleveted magad az edzésbe, keress olyan helyet, ahol biztosan nem tévedsz el mondjuk a sötétben. Ezenkívül az sem baj, ha valaki tud róla, hogy edzeni mész... Ha azonban mégsem, a mobilod jó, ha nálad van. Nem azt mondjuk, hogy rettegve kell kint edzeni, de fő az óvatosság!

4. Ne állj neki az edzésnek étlen-szomjan!

Mindegy, hogy reggel edzel, napközben vagy este, soha ne indulj sportolni farkaséhesen. Persze az sem jó, ha edzés előtt fogyasztottál el egy villásreggelit, de találd meg az arany középutat! Egy banán, egy marék aszalt gyümölcs, néhány szem mandula vagy dió épp annyi energiát ad, amennyire szükséged lesz a mozgáshoz, de nem telítenek el annyira, hogy kellemetlen legyen az edzés.

Forrás: Thinkstock

5. Ódv a bőrödet!

Ügyelj arra, hogy a tested kellőképen hidratált legyen. Nem csak nyáron, de télen is izzadsz majd az edzés során, így fontos, hogy figyelj a megfelelő folyadékbevitelre. Emellett ősz végén is tud erősen sütni a nap, így ha szép időben kezdesz neki a mozgásnak, nem árt, ha egy könnyű fényvédőt is felviszel az arcbőrödre! Így is D-vitaminhoz juttatod a szervezetedet, ami télen különösen jól jön majd.

Mit mond a szakértő?

Nagy Amarilla aerobikoktató, gerinctréner, a Life.hu szakértője maga is sokat edz a szabadban – évszaktól függetlenül. Amarilla szerint az őszi–téli hónapokban a következőkre kell kiemelten odafigyelni: „Mivel hamarabb sötétedik, ha valaki ilyenkor indul edzeni, nagyon fontos, hogy viseljen valami fényvisszaverő holmit. Ez lehet csuklópánt, mellény, de egy sapkába helyezhető kislámpa is jó megoldás. Ha lehet, inkább kivilágított helyeken fussunk, biciklizzünk, kerüljük a túl sötét városrészeket.

Ezenkívül a bemelegítés is legyen kicsit hosszabb; 10 percet érdemes szánni a test átmozgatására. A hideg időben ugyanis több idő kell az izmoknak, ízületeknek, hogy felkészüljenek a terhelésre."

Támogatott tartalom

Órákat ülsz a gép előtt? 5 perc edzés az irodában simán belefér!http://www.life.hu/ez-zsir/20151104-edzes-es-a-gerinc-atmozgatasa-az-irodaban-nagy-amarilla-gerinctrener-gyakorlatai.htmlEgyre többet fáj a hátad, küzdesz a visszerekkel, de alig van időd edzeni? A számítógép előtt ülve is simán átmozgathatod magad! Nemrég Nagy Amarilla gerinctréner mutatott be nekünk 5 pofonegyszerű irodai gyakorlatot, most következzen a folytatás! Ez Zsír!--Páros edzés nem csak haladóknak - Katus Attila tippjeihttp://www.life.hu/ez-zsir/20150921-paros-edzes-nem-csak-haladoknak-katus-attila-tippjei.htmlPróbáltad már a páros edzést? Ez a módszer nagyon élvezetes, hatékony, ráadásul sok eszközre sem lesz szükséged. Katus Attila tippjei következnek. Ez Zsír!--Rengeteget edzel, de nem mozdul a mérleg nyelve? Ez az oka!http://www.life.hu/ez-zsir/20150626-a-mozgastol-lehet-e-fogyni-valojaban-ime-az-uj-kutatas-eredmenyei.htmlIsmered az érzést, amikor egy egész heti kemény edzés után a mérleg mutatója egy millimétert sem billent lefelé, vagy amikor több kilométernyi biciklizés után meg mersz enni egy süteményt, máris felszaladt rád némi felesleg? Sokszor érzed úgy, hogy a testmozgás nem mindig hozza meg a várva várt eredményt, és nem hogy fogysz tőle, de néha egyenesen hízol?Ez Zsír!ThinkstockEdzés dögmelegben? Lehet, de ezekre figyelj oda!http://www.life.hu/ez-zsir/20150706-edzes-testmozgas-forrosagban-kanikulaban.htmlA mozgás télen-nyáron nagyon fontos, mindegy, hogy repkednek a mínuszok, vagy kánikula van. Ha nem a légkondis edzőteremben égeted a zsírt, hanem inkább a szabadtéri edzést választod, akkor ne feledd: a forróságban több dologra is érdemes odafigyelned!Ez Zsír!ThinkstockNem csak a sok edzés a titok: Hosszú Katinka az étkezésére is nagyon odafigyelhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150416-hosszu-katinka-uszono-egeszsegesen-etkezik-megmutatta-a-kozossegi-oldalan.htmlA magyar sportolónő eszméletlen formában van az utóbbi időben. Azt mindenki tudja, hogy Katinka rengeteget edz, ám most a képmegosztó oldalán azt is megmutatta, mennyire figyel az egészséges étkezésre. Ez Zsír!OrigoTe is rettegsz a súlyzós edzésektől? Ne tedd!http://www.life.hu/ez-zsir/20150528-sulyzos-edzes-igen-vagy-nem-mik-a-tapasztalatok-mit-mond-a-szakerto.htmlHa a nők között szóba kerülnek a súlyzós edzések, a többség általában nagyon ellenük van, amiatt, hogy a súlyzózástól vastagabbak lesznek az izmok. Ez előfordulhat, ám ha odafigyelsz az étkezésre és a megfelelő edzésre, a súlyzózástól szebb, tónusosabb leszel, mint gondolnád. De nem mindegy, hogyan csinálod!Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.