5 tipp a cukorbevitel csökkentéséhez

fogyás cukor szénhidrát egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 20. század elején az egy főre jutó évi cukorfogyasztás nagyjából 3 kg volt, majd a század végére ez a szám drasztikusan megnőtt: 38 kg lett. 2018-ban pedig már a 40-et is meghaladta. Ez egész egyszerűen brutális mennyiség, nem beszélve arról, hogy mennyire egészségtelen. A számok tudatában érdemes odafigyelni arra, hogy mennyi cukrot fogyasztunk, és nem csak abban az esetben, ha fogyni szeretnénk. 
  • Hagyd el a cukros ételeket

Elsősorban csökkentsd az olyan cukros ételek mennyiségét, mint a csokoládé, a sütemény, a péksütemény. Ehhez nem is kell különösebben agyalni, nem kell a címkéket nézegetni, ez egy egyértelmű tanács. Persze nem kell teljesen a nullára csökkenteni, hétvégén tarthatsz egy csalóétkezést egy jól megérdemelt tortaszelettel. Hidd el, sokkal jobban is fog esni, mintha mindennap ennél.

Csökkentsd az olyan cukros ételeknek a mennyiségét, mint például a sütemény Forrás: Shutterstock
  • Hagyd el a finomított szénhidrátot

A szénhidrátok rendkívül fontosak a szervezet megfelelő működéséhez és egészségünk fenntartásához, de a finomított fajták sok cukrot is tartalmaznak. A fehér liszttel készült ételek, a fehér rizs, a fehér kenyér, a tészta mind-mind ilyenek, de például a pizza is. Ezt ugyanúgy bontja le a szervezetünk, mint egy szelet sütit. Ezek helyett válasszunk másféle gabonákat és egészségesebb liszteket, például hajdinát, zablisztet, süteményekhez mandula- vagy gesztenyelisztet.

  • Hagyd el a feldolgozott élelmiszereket

A feldolgozott élelmiszerek a cukroknak egy rejtett forrása. Egészen egyszerűen nem gondolunk bele, hogy például egy üveges spagettiszószban vagy egy előre elkészített salátaöntetben, de akár csak egy konzervben is mennyi hozzáadott cukor van. Érdemes megismerkedni az élelmiszerek címkéivel, és kerülni a túlságosan sok cukrot tartalmazó ételeket. A legegyszerűbb pedig az, ha mindenből az egyszerűbbet veszed. Salátaöntet helyett sima joghurtot, fokhagymát és fűszereket, spagettiszósz helyett paradicsomot, hagymát, fokhagymát és szintén pár fűszert.

Előre elkészített helyett készítsd el te a spagettiszószt, friss paradicsomból és fokhagymából Forrás: Shutterstock
  • Figyelj oda, hogy mit iszol

Újabb rejtett cukorforrásra bukkanunk az italok között. Kezdjük mindjárt az alkoholokkal, amit cukorként bont le a szervezetünk. Persze ebből is vannak jobbak és rosszabbak. Egy pohár vörösbor ennek ellenére igen egészséges, míg egy koktél, ami szirupokat, üdítőket is tartalmazhat, egyáltalán nem az. A legtöbb rostos üdítőben is sok a hozzáadott cukor, nem beszélve a szénsavas társaikról, amelyek végképp tele vannak cukorral. Jó tudni, hogy a zero vagy a light verziók sem sokkal jobbak, mert egyéb adalékanyagokból ezekben is rengeteg van.

  • Ne cukrozd agyon

A cukor természetesen kikerülhetetlen. Mindannyian szeretünk sütni otthon, de egy csésze kávéba is sokan szeretjük az édesítőt. Mindenesetre figyeljünk oda, hogy mibe mennyit teszünk. Kipróbálhatunk különböző édesítőszereket is, amelyeknek azonban sokszor mellékíze van. Így a legjobb választás, ha nem mondunk le teljesen a cukorról, de odafigyelünk arra, hogy mennyit fogyasztunk.

Egészséges napkezdés: így dobd fel a müzlis reggelidethttp://www.life.hu/ez-zsir/20181116-egeszseges-reggeli-igy-dobd-fel-a-muzlis-reggelid.htmlA reggeli nem éppen az a napszak, amikor egy újságot olvasgatva elmerülhetnénk a finomabbnál finomabb falatok feletti élvezetekben. Inkább sietve bekapunk valamit, lehetőleg valami egészségeset, hogy aztán bele is vessük magunkat a napi teendőkbe. Kedvenc alternatívánk a sietős napokon a müzli. Ez Zsír!OrigoKilépett a mérgező párkapcsolatából, és 30 kilót fogyotthttp://www.life.hu/ez-zsir/20181115-kilepett-a-mergezo-parkapcsolatabol-es-30-kilot-fogyott-justine-traver.htmlMérgező párkapcsolatából menekült az evésbe Justine Traver. Amikor végül kilépett ebből a kapcsolatból, és sikerült találnia egy motiváló közeget, megváltozott az élete. Saját bevallása szerint ráadásul nem is a fogyás volt mindebben a legjobb. Ismerd meg Justine történetét! Ez Zsír!OrigoBolti helyett készítsd el otthon: tortillalaphttp://www.life.hu/ez-zsir/20181116-bolti-helyett-keszitsd-el-otthon-tortilla-lap.htmlA boltban kapható feldolgozott élelmiszerek egy részében rendkívül magas a rejtett cukor- és sótartalom, másik felük pedig tele van adalékanyagokkal. A legrosszabb esetben pedig találkozik ez a kettő. Nem feltétlenül lehet minden ilyen élelmiszert kiiktatni a háztartásból, de amit lehet, érdemes inkább otthon elkészíteni. Ez Zsír!Origo55 kilót fogyott, miután abbahagyta a fogyókúráthttp://www.life.hu/ez-zsir/20181108-amanda-valentine-55-kilot-fogyott-miutan-abbahagyta-a-fogyokurat.htmlHatéves kora óta túlsúllyal küzdött, később rengeteg fogyókúrát kipróbált. Amanda Valentine végül akkor tudott lefogyni, amikor felhagyott a diétákkal, és elindult egy másik, egészségesebb, emberi léptékű úton. Ismerd meg a történetét! Ez Zsír!Origo5+1 ok, amiért minden reggel igyál egy pohár vizethttp://www.life.hu/ez-zsir/20181029-ezert-igyal-minden-reggel-egy-pohr-vizet.htmlA tiszta víz az egyetlen olyan élelmiszer, ami semmi mással nem pótolható. Egész egyszerűen létfontosságú az ember számára. Jótékony hatásai nélkül képtelenek lennénk egészségesen működni. Nem is tehetsz annál jobbat, mint hogy reggelente, még a kávé előtt, egy nagy pohár vízzel indítod a napot. Íme 5 ok, hogy tényleg így tegyél! Ez Zsír!OrigoŐszi zöldségek és gyümölcsök fogyókúrázóknakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181029-oszi-zoldsegek-es-gyumolcsok-fogyokurazoknak.htmlHa teheted, ősszel is válassz hazai idényzöldségeket és -gyümölcsöket. Ezzel nemcsak hogy csökkentheted az ökológiai lábnyomodat és támogathatod a hazai termelőket, de jót teszel az egészségeddel is, hiszen frissen, éretten szedett, tápanyagokban és vitaminokban gazdag élelmiszert választasz az utóérlelttel szemben. Íme öt hazai szuperétel őszre! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.