a nap cikke mérgezés bazsarózsa kert zöldség mérgező növény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a legutóbbi halálos tévedés óta egyre többen tanulják meg a medvehagyma és a gyöngyvirág közti különbséget, még így is rengeteg olyan mérgező növény van a környezetünkben, melyeket tudnunk kell felismerni, és ha kell, idejében elbúcsúzni tőlük.

Tiszafa

Örökzöld, sötét színű levelei és élénkpiros bogyói miatt nagyon kedvelt növény, ám elég egy tizenöt centis darabka az egyik ágából: megrágcsálva, lenyelve már képes megölni egy embert. A magköpenyt kivéve minden része erősen mérgező, még az elhervadt, lehullott, elszáradt levelek is. Lovak, szarvasmarhák és más háziállatok is haltak már bele tévedésből vagy figyelmetlenségből adott tiszafa-ágakba, de emberek is: a kezdeti támolygás, remegés, görcsök után hamar szívelégtelenség végez a tiszafa-fogyasztókkal. Nem véletlenül tilos játszóterek, óvodák, iskolák környékére ültetni, így ha gyermeked van, a tiszafát mindenképpen vágasd ki.

Forrás: Wikipedia/Didier Descouens
Forrás: Wikipedia/Didier Descouens

Ricinus

Hatalmas, bordó leveleivel, szép virágával sok kertnek a dísze a ricinus, amely még vakondűző hatásáról is ismert, ezért kiskertekbe gyakran ültetik. A gyönyörű növény viszont - melynek érdekes alakú leveleivel és virágával szívesen játszanak a gyerekek - akár halálosan mérgező is lehet: magjaiban egy ricin nevű anyag található, mely olyan erős méreg, hogy hat megevett mag egy felnőtt, egy-kettő pedig egy gyermek halálát okozhatja.

Forrás: Wikipedia/Andreas Früh
Forrás: Wikipedia/Andreas Früh

Bazsarózsa

Hatalmas, illatos, telt virágaival május végén díszít a pünkösdi rózsa, amely nemcsak a lepkéket vonzza, de gyakran a gyermekeket is. Korábban szerelmi bájitalokban használták, de gyógyhatásairól is akadnak feljegyzések, ám ennek ellenére az egész növény mérgező hatású: nagy mennyiségben hányást, hasmenést, gyulladást válthat ki.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

Trombitavirág

A trombitafolyondárt falrészek, kerítések befuttatására használják, hiszen gyönyörű, trombita alakú virágaival, szép leveleivel minden kertnek csak dísze lehet. A kis trombiták azonban jó, ha nem kerülnek egy játékos kedvű gyerkőc kezébe: hallucinációkat, bőrirritációt okozhat. Kamasz gyermekeknél előfordul, hogy ismerve tudatbefolyásoló hatását, teát főznek belőle, de az ilyen kalandok általában a kórházban végződnek.

Forrás: Wikipedia/BotGardBln
Forrás: Wikipedia/BotGardBln

Beléndek

Utak, szántóföldek mentén gyakran előforduló növény, de a vadvirágcsokorba már nem ajánlatos beletenni. Kellemetlen szagú, mérgező hatású ugyanis, magjai és gyökerei különösen, szára és virága kevésbé, de nagy mennyiségben fejfájást, szédülést, hallucinációkat, beszédzavarokat eredményez. Bolondító beléndekként is ismert, és még szárítva is kifejti mérgező hatását.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

Gyűszűvirág

Érdekes és mutatós virágai miatt nagyon szeretik a kertészek, és bár gyógyászati értéke is van, maga a növény a virágaival együtt mérgező. Lenyelve hányást, hasmenést, szívritmuszavarokat okozhat. A leveleiből kivont anyagot szívelégtelenség ellen használják különböző gyógyszerekben, de a hatásos és a halálos dózist nagyon nehéz megkülönböztetni egymástól: nagy mennyiségben a növény könnyen halálos is lehet.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

Tavaszi hagymások: nárcisz, krókusz, tulipán

Bár tavasszal nyíló növények, hagymájukat a legtöbben nyár végén felszedik, és előfordul, hogy a kislányok elcsenik a bakakonyhába alapanyagnak. Ezek a virághagymák azonban mérgező hatásúak, így mindenképpen tartsd őket olyan helyen, ahol csak te férhetsz hozzá, különben hányás, hasmenés, ájulás lehet a főzőcske vége. A tulipán esetében jó tudni, hogy virágja és levele lenyelve irritáló hatású, és nagyobb mennyiségben még szív- és keringési zavarokat is kiválthat.

Forrás: Wikipedia/Sakurai Midori
Forrás: Wikipedia/Sakurai Midori

Veszélyes zöldségek

Különböző, gyakran használt kiskerti haszonnövényeink is mérgező hatásúak lehetnek. A rebarbara levélnyeleiből finom kompót készül, miközben levele oxálsav-tartalma miatt nagy mennyiségben már mérgező hatású. A krumpli talajban kifejlődő gumói mindennapi ételeink részét képezik, míg a föld feletti virágok, zöld termések, illetve az éretlen burgonyagumók mérgező hatásúak, akár légzésbénulásért is felelősek lehetnek. A nyers és csírázó babszem is gondokat okozhat nagy mennyiségben, ám főzés hatására már ártalmatlanná válik. A paradicsombokorral sem árt óvatosnak lenni: szára, levelei, éretlen termése egy mérgezéskutató központ szerint szolanin nevű anyagot tartalmaz, mely hányingert, hallucinációkat, akár halált is okozhat. A bogyókban ez az anyag az érés vagy savanyítás során felbomlik, így a télire eltett zöldparadicsom veszélytelen.

Forrás: Wikipedia/Dieter Weber
Forrás: Wikipedia/Dieter Weber

Rebarbara

Ezt tedd mérgezés gyanúja esetén:

A legfontosabb természetesen a megelőzés: ha gyermeked sokat kalandozik a kertben, akkor semmiféle mérgező hatású növény tartása sem megengedett: legyél tisztában ezek kinézetével, és ha megtalálhatók a teraszon vagy a kertben, irtsd ki őket. Dr. Dunai György házi gyermekorvos mesélt a teendőkről: "Mindenféleképpen érdemes a növényt megtartani, és bevinni az orvoshoz, aki a könyvekből ki tudja keresni, milyen növényről van szó, és eldönti, hogy az mérgező-e, vagy sem. Ha igen, akkor mindenképpen kórházi ellátásra, gyomormosásra és a méreg erősségétől függően kórházi megfigyelésre is szükség lehet. Ha a szülő felismeri, hogy a gyermek nem mérgező növényt kóstolt meg, akkor nem feltétlenül kell azonnal orvoshoz fordulni, de ha bizonytalan, nem tudja eldönteni, és abban sem biztos, hogy a gyermek valóban evett-e belőle, akkor forduljon orvoshoz. Első körben a gyermekorvos felkeresése is elég, de ha láttuk, hogy például gyöngyvirágot evett a gyerek, akkor mentő hívása is szükséges, hiszen lényeges, hogy minél előbb kórházba kerüljön. Az otthoni hánytatás zavart tudatállapotú, eszméletlen beteg, valamint sav- és lúgmérgezés esetén tilos, de növénymérgezés esetén segíthet."

Az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat 24 órás ügyelet formájában rendelkezésre áll, és információt ad az elsősegélynyújtással, várható tünetekkel, egészségkárosító hatással és egyéb teendőkkel kapcsolatban.
Ingyenesen hívható zöld szám: 06 80 20 11 99Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!Ilyen az álomszülés - könnyes videóhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130528-a-legszebb-es-legmeghatobb-otthonszulos-video-amit-valaha-lattal.htmlGyönyörű Shakira 4 hónapos kisfiahttp://www.life.hu/anyaskodj/20130527-4-honapos-lett-shakira-es-gerard-pique-kisfia-milan-pique.htmlTúlszeretgetés miatt lesz félős a kutyád!http://www.life.hu/anyaskodj/20130510-tulszeretgetes-miatt-lesz-felos-a-kutya-tornoczky-anita-tanacsa.htmlÖnsorsrontó minták a gyermekkorbólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130527-onsorsronto-mintazatok-melyek-gyermekkorban-sajatitunk-el-es-meghatarozzak-a-felnottkori.htmlZombiként élt egy férfi, most meggyógyulthttp://www.life.hu/gyogyulj/20130527-meggyogyult-az-a-brit-ferfi-aki-zombinak-hitte-magat-es.htmlKönnyebb lesz új szervet kapnihttp://www.life.hu/gyogyulj/20130527-magyarorszag-juliustol-az-eurotransplant-teljes-jogu-tagja-lesz.htmlPartidrogjelző pohár lányoknakhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130430-partidrog-jelzo-pohar-lanyoknak-ha-szeretned-tudni-mit-iszol.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.