Száműzik a transzzsírsavas termékeket

zsír szigorú növényi olaj törvény szabály gyártó transz-zsírsavak
Bár első hallásra azt gondolnánk, valami zsírégető programról van szó, pedig ismét a transzzsírok világába kalauzolunk el titeket. 

Ahogy a Life.hu is megírta, pár hete hatályos hazánkban az EU-n belül is az egyik legszigorúbb transzzsírsav-rendelet, amely az élelmiszerek zsírtartalmának 2%-ban határozza meg a transzzsírok határértékét. Leginkább a kis gyártókat sújtja a transzzsírsav száműzése, ezért lesz olyan termék, amit a jövőben nem is gyártanak majd – írja az Origo.hu.

Az étcsokis bevonók transzzsírt tartalmaznak Forrás: Thinkstock

A nyolcvanas években kezdett bekerülni a köztudatba, hogy a részleges hidrogénezés során keletkező transzzsíroknak káros hatása van, és a rendszeres fogyasztók körében megnöveli a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

"A nagyiparban holnaputánra kutatnak, nem az utolsó percben kapkodnak. A nagy cégek már régen dolgoznak azon, hogy áttervezzék, vagy leállítsák az érintett termékek gyártását. Ez a rendelet legfeljebb a technológilag kevésbé felkészült, kisebb gyártókat, pékségeket, és a transzzsírsavval egyáltalán nem foglalkozó cseh, szlovák és elsősorban a lengyel élelmiszeripar import termékeket érinti, ahol az áttervezés tudás, vagy anyagi érdek hiányában nem valósulhat meg." - magyarázta Benke Anna, a hazai Édességgyártók Szövetségének főtitkára.

Egy hidrogénezett zsírral készült terméket áttervezni nem egyszerű feladat, és csak részben múlik az alapanyagok megfelelő kiválasztásán - a receptúra módosítása és a technológia átgondolása is szükséges lehet.

Miért volt jó cukrászati alapanyag a részlegesen hidrogénezett zsír?

Az állaga miatt. Nagyon jól kristályosodik, jól szilárdul, kellően kemény. Tudják, milyen, amikor a kakaós bevonómassza olyan élesen és keményen roppan? Abban ezek a zsírok segítik. Tészták esetében megtöri a glutén szerkezetét, ezzel egy sajátos lágyságot biztosít.
Csúnyán megbetegedett Nánási Micihttp://www.life.hu/drlife/20140312-nanasi-mici-ordog-nora-es-nanasi-pal-kislanya-belazasodott.htmlÖrdög Nóra és Nánási Pál lassan 10 hónapos csöppsége sem tudta megúszni a megfázós időszakot.Dr. LifeOrigoÚjabb műtétet tervez Angelina Joliehttp://www.life.hu/drlife/20140310-angelina-jolie-amerikai-szineszno-ujabb-mellmutetet-tervez.htmlKétoldali melleltávolítása után a teljes felépülés érdekében újabb operáció vár a 38 éves színésznőre.Dr. LifeOrigoÚjabb műtétet tervez Angelina Joliehttp://www.life.hu/drlife/20140310-angelina-jolie-amerikai-szineszno-ujabb-mellmutetet-tervez.htmlKétoldali melleltávolítása után a teljes felépülés érdekében újabb operáció vár a 38 éves színésznőre.Dr. LifeOrigoPortfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.