Hamis szíverősítő: bődületes tévedés a pálinkáról

Forrás: Thinkstock -
betegség szívderítő tévedés pálinka egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A magyar néphagyomány a pálinkát szíverősítőnek tartja, az írek a whiskyről mint az élet vizéről beszélnek. Az elmúlt évtizedben több mint száz kutatás igazolta, hogy a népi gyógyászat nem téved: nemcsak a vörösbor, hanem a tömény italok is védik a szívet - de csak mértékkel fogyasztva!

Az alkoholok szívvédő hatása ugyanis főleg a bennük lévő etanolnak köszönhető: az etanol növeli a "jó koleszterin" (HDL) szintjét és vérhígító hatású, ily módon csökkenti a vérrögképződés, a szívinfarktus és a stroke kockázatát.

Forrás: Thinkstock

A rendszeresen és mértékkel alkoholt fogyasztóknál a szív- és érrendszeri betegségek kockázata alacsonyabb, mint a hébe-hóba, vagy alkoholt egyáltalán nem fogyasztóknál. A mértékletes ivás ezenfelül csökkenti az időskori demencia (elbutulás) és a cukorbetegség kockázatát is.

Nem mindegy azonban, hogy mennyi is az a bizonyos normális mérték. Hogy meddig mehetsz el az italozásban, illetve mikortól káros a pálinka, kiderül a Szívderítő.hu cikkéből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.