Hamis szíverősítő: bődületes tévedés a pálinkáról

Forrás: Thinkstock -
betegség szívderítő tévedés pálinka egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A magyar néphagyomány a pálinkát szíverősítőnek tartja, az írek a whiskyről mint az élet vizéről beszélnek. Az elmúlt évtizedben több mint száz kutatás igazolta, hogy a népi gyógyászat nem téved: nemcsak a vörösbor, hanem a tömény italok is védik a szívet - de csak mértékkel fogyasztva!

Az alkoholok szívvédő hatása ugyanis főleg a bennük lévő etanolnak köszönhető: az etanol növeli a "jó koleszterin" (HDL) szintjét és vérhígító hatású, ily módon csökkenti a vérrögképződés, a szívinfarktus és a stroke kockázatát.

Forrás: Thinkstock

A rendszeresen és mértékkel alkoholt fogyasztóknál a szív- és érrendszeri betegségek kockázata alacsonyabb, mint a hébe-hóba, vagy alkoholt egyáltalán nem fogyasztóknál. A mértékletes ivás ezenfelül csökkenti az időskori demencia (elbutulás) és a cukorbetegség kockázatát is.

Nem mindegy azonban, hogy mennyi is az a bizonyos normális mérték. Hogy meddig mehetsz el az italozásban, illetve mikortól káros a pálinka, kiderül a Szívderítő.hu cikkéből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.