Hospice Alapítvány halál Dobó Kata Csányi Sándor rákbeteg Bródy János rákbetegség hospice ház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Évente mintegy 33 ezer ember hal meg daganatos betegségekben Magyarországon, ami a második leggyakoribb halálozási ok a KSH adatai szerint. A hírességek közül Dobó Kata, Bródy János és Csányi Sándor most összefogtak, hogy perceket gyűjtsenek, amit a gyógyíthatatlan betegek ápolására lehet fordítani.

A KSH adatai szerint 2009 óta minden évben meghaladta a 33 ezret azoknak az embereknek a száma, akik daganatos betegség következtében hunytak el Magyarországon. Ez naponta 90 embert jelent, vagyis minden negyedórában meghal valaki a rák miatt.

Forrás: Thinkstock

„A daganatos betegségeknél különösen az megterhelő, hogy a gyógyíthatatlannak ítélt esetekben hónapok telhetnek el, mialatt az orvosok aktív terápiát már nem alkalmaznak, csak tüneti kezelést végeznek, elsősorban a fájdalmat csillapítják. Ebben az időszakban a betegnek és a családjának is különleges segítségre van szüksége" – mondta dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány igazgatója.

Hírességek gyűjtik az ápolási perceket

15 híres személyiség – köztük Dobó Kata, Bródy János és Csányi Sándor – csatlakozott ahhoz a kampányhoz, amely az otthoni ápolás és a hospice-szolgáltatás fontosságára hívja fel a figyelmet. Legtöbbjük személyes érintettség révén került kapcsolatba a Magyar Hospice Alapítvánnyal – Dobó Kata például a nagymamáját veszítette el daganatos betegségben. „Szerencse a szerencsétlenségben, hogy megtapasztalhattuk, mi is az a hospice-ápolás, milyen, amikor méltósággal tudja valaki elhagyni az életet. Azzal a méltósággal, amit mindenki megérdemel" – mondta egy korábbi vallomásában a színésznő.

Sztárok a hospice-házban

"Én is elvittem már magammal Pankát egy hospice-házba. Nem mondtam neki semmit, ő megérzi, hogy neki oda be kell-e menni. Van olyan, hogy a gyerek megijed a betegségtől és hátrahőköl, de van, hogy egyáltalán nem fél" - mondta korábban Liptai Caludia a Life.hu-nak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.