Jól nézd meg kit engedsz az ágyadba – támad a tripper

Forrás: Dreamstime -
szex kankó nemi betegség gonorrhoea tripper
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ismert gonorrhoeafertőzések száma 2008 óta gyakorlatilag megduplázódott Európában: míg korábban évente 100 ezer emberből 8-nak kellett szembenéznie a betegséggel, most 20 esetről is beszélhetünk.

A kankó vagy tripper, tudományos nevén gonorrhoea nemi érintkezéssel terjedő bakteriális fertőzés, amely a nemi szervek és a húgyutak gyulladását okozza.

2014-ben összesen 66 413 gonorrhoeás esetet jelentettek az Európai Unió és az Európai Gazdasági közösség 27 országában, ami 25 százalékos emelkedést jelent 2013-hoz képest.

Forrás: Dreamstime

A legnagyobb arányban az Egyesült Királyság területén van jelen a betegség (100 ezerből 60 ember küzd vele), a következő a sorban Írország (28), Dánia (20) és Lettország (18).

A leginkább veszélyeztetett közösségnek a meleg férfiak számítanak, de szorosan ott vannak nyomukban a heteroszexuális férfiak és nők is.

A betegség elsősorban a fiatal felnőtteket érinti, főként a 15–24 éveseket, az esetek 38 százalékában ők azok, akik megbetegszenek, ezután jönnek a 24–34 évesek (34 százalék).

Érdekesség, hogy a fertőzéssel küzdők között a nők aránya fokozatosan növekszik, gyakrabban kapja el a gonorrhoeát nő, mint heteroszexuális férfi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.