Így lesz egészségesebb a grillezés

Forrás: Thinkstock -
grillezés grill
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
  A nyár közeledtével egyre többen izzítják be a grillsütőt, pedig a szakértők szerint hiába nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a grillezett hús rákkeltő, mégis érdemes óvatosnak lenni.

Kutatások szerint a húsok grillezés előtti pácolásával csökkenthető a káros anyagok termelődése, ha pedig nagy hússzeleteket használunk, érdemes részlegesen elősütni azokat a mikrohullámú sütőben, a sütőben vagy a tűzhelyen közvetlenül az előtt, hogy a grillrácsra tennénk. Bender szerint ezzel csökkenteni lehet azt az időtartamot, amíg a húsok ki vannak téve a lángoknak.

Forrás: Thinkstock

A grillezés időtartama azzal is csökkenthető, hogy a húsokat kisebb adagokra szeleteljük fel. Érdemes levágni a zsíros részeket a húsokról, hogy megelőzzük a fellángolásokat és a szenesedést. A húsokat helyezzük el a grillsütő középső részén, és gyakran forgassuk a szeleteket. Grillezzünk zöldségeket és gyümölcsöket is, mert ezekben nem képződnek heterociklusos aminok.

A szekember ugyanakkor azt is hangsúlyozta, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a sütés módjától függetlenül a túl sok vörös és feldolgozott hús fogyasztása növeli a vastagbél- és gyomordaganatok kialakulását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.