Nem lett népszerűbb az óvszer, egyre több a nemi beteg itthon

Forrás: Dreamstime -
óvszerhasználat megelőzés szexuális úton terjedő betegség fesztivál napidoktor nemi betegség egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Többet tudunk a szexuális úton terjedő fertőzésekről, a statisztikák mégis azt mutatják, hogy egyre többen kapnak el valamilyen nemi betegséget. Az óvszerhasználat segítene, ennek ellenére még mindig nem túl népszerű, ahogyan az STD-k (sexually transmitted diseases), vagyis a nemi úton terjedő betegségek kiszűrésére specifikálódott vizsgálatok sem.

Egy nemrég elkészült magyar kutatás szerint a fiatalok ismeretei továbbra is hiányosak a nemi betegségekről és azok megelőzéséről, nem járnak szűrésre, óvszert pedig csak ritkán használnak, akkor is általában a nem kívánt terhesség elkerülése miatt.

Forrás: Dreamstime

Egyeseknek például már három hónap leforgása alatt 2-4, vagy akár 5-10 szexuális partnerük van

– derült ki például a 2015-ös EFOTT hallgatói fesztiválon, amelyen közel hétszáz, 23 éves átlagkorosztályba tartozó fesztiválozót kérdeztek ki szexuális életükről.

Az STD-szűréseken való részvételi arány rendkívül alacsony. A válaszadók 87%-a soha nem volt még ilyen jellegű vizsgálaton, sokan még magát a kifejezést sem ismerték,

43% azt hitte, hogy a nőgyógyászati rákszűrés során „automatikusan" nemi úton terjedő fertőzésekre is szűrnek.

A felmérés további meglepő eredményeit a Napidoktor.hu-n olvashatod el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.